Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Strømskade i hjertet

Hei. Senvirkninger av elektrisk støt. Jeg satt fast i en stikkontakt i ca fem minutter da jeg var tolv år. Fikk brannskader på hendene og lå på sykehus i ca tre mnd. Svevde mellom liv og død en god stund er jeg blitt fortalt. Har oppigjennom årene hørt folk prate om senskader i hjerte pga strøm. Hva sier forskning om dette. Er jeg som 57 åring nå mer utsatt for hjertelidelser? Bør jeg ta en grundige sjekk? Kvinne 57

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når strømmen går gjennom hjertet kan den også passere gjennom hjertet. Dette kan føre til hjerterytmeforstyrrelser eller i verste fall  hjertestans. Men det skjer stort sett kun akkurat i det før støt. Så stemmer det at det kan oppstå skader i kroppen og i hjertet som på sikt kan gi problemer. Hvis du er bekymret for dette bør du snakke med legen din. Ofte vil en enkel utredning med EKG og blodprøver hos legen være nok til å utelukke hjertesykdom. Det kan iblant også være nødvendig med henvisning til spesialist for å få gjort en belastningstest på ergometersykkel, og en ultralyd av hjertet. Dette vil fastlegen ta stilling til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungpusten, blå lepper, bilyd

Jeg er nå 37 år, ble født med alvorlig anemi som ble sent oppdaget. Som et resultat av dette, fikk jeg bilyd på hjertet og forstørret lever og blodoverføring. I barne og ungdomstiden ble jeg alltid mere tungpustet enn jevnaldrende og det svartnet foran øynene. Dette har med årene blitt mye verre, jeg får et trykk i ørene (som når man flyr). Blir tungpustet av og stå stille, får et blåskjær på leppene og blir veldig blek. Hvis jeg da bare anstrenger meg litt, blir jeg så tungpustet at jeg er ved og besvime. Den eneste måten jeg blir bedre på, er og legge meg ned. Dette skjer nå nesten daglig. Jeg skal på medisinsk poliklinikk for ultralyd av hjertet, men har først fått time om 6 mnd. Fastlegen snakket også om evt undersøkelse av lungene. Jeg gjesper veldig når jeg har det, føler jeg mangler oksygen. Kan dette være relatert til hjertet? Blodprøver og blodprosent har vært fine de siste årene. Og synes du jeg bare skal gå med dette i 6 mnd før de undersøker noe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du beskriver symptomer som aboslutt krever en nøyere utredning. Her kan det ligge problemer i både hjertet og lunger, såvel som blodsystemet. Det er derfor viktig at du får en utredning. Du bør også henvises til en lungespesialist. Ultralyd av hjertet hører med. Jeg synes 6 mnd var lenge å vente på slik undersøkelse og fastlegen din bør prøve å purre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Takk

Til Wasim Zahid. Tusen takk for raskt svar. Jeg får ikke til å gi stjerner , det var meningen å gi deg 5. Fem. Skal følge ditt råd. Hjertelig hilsen ( nr 31131).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og tusen takk for hyggelig tilbakemelding, det satte jeg stor pris på. Håper det går fint med deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstra dunk i halsen, utakt med hjertet

Hei! Jeg har merket i det siste at når jeg sitter, og strammer magen, kommer det sånn ekstra dunkene slag i halsen, som ikke er i takt med hjertet. Når jeg ligger å kjenner på hjerte og hjerterytmen, er den veldig sånn "sakte, rask, sakte", altså ikke sakte hele tiden (for eksempel.) Jeg har etter en episode en natt der hjertet liksom dunket hver for seg (to slag hver for seg) engstet meg mye for hjertet. Kan dette skape "hjerteproblemer"? Er det normalt at hjerterytmen ikke er helt regelmessig hele tiden? Når bør jeg være bekymret for om deg kan vere noe? Jeg er ung, sprek og ikke syk. Jeg er så redd det skal være noe galt med hjertet mitt. Håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Utifra beskrivelsen av symptomene dine er det ikke lett å si nøyaktig hva det er som skjer med hjertet ditt, men mistanken går i retning av såkalte "ekstraslag".

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i forkamrene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i hovedkamrene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter. Mekanismen er sannsynligvis at det finnes områder i hjertet  med økt automasitet. Dette betyr simpelthen at disse områdene kan fyre spontant på egenhånd og skape en elektrisk impuls som så sprer seg til resten av hjertet.

 

Ekstraslag er sjeldent farlige, og med mindre de gir deg plager trenger du ikke gjøre store endringer i livsførsel og vaner. .

 

Men om du har dette eller en annen hjerterytmeforstyrrelse, er vanskelig å si. For å kunne si sikkert hva du har må du få tatt et EKG samtidig som du har plagene. Jeg synes du kan snakke om fastlegen din om dette. Det kan være aktuelt med henvisning til spesialist for å gjøre 24-timers EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker ved dødsfall

hei jeg har ett litt spesielt spørsmål: jeg har pacemaker og nå lurer jeg på hva som skjer med pacemakeren min etter at jeg er død, tar de den ut før jeg blir gravlagt, Må de pårørende betale ekstra for å fjerne pacemakeren?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis liket skal gravlegges etter døden er det ikke noe problem med pacemaker. Men hvis liket skal kremeres er det fare for at pacemakeren kan eksplodere og skade ovnen. Derfor skal pacemakeren fjernes føre kremasjon. Begravelsesbyrået kontakter sykehus for å få ordnet dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Måling av kolesterol

Hei..dame på 57 år . Sluttet på Simvastastin for ca 8 mnd siden. Grunnet høy CK. Fikk da Crestor 5 mg . Kolesterol på 3,8 totalt etter 2 mnd slutt med Simvastastin. Aldri hatt så lavt kolesterol og Crestor har aldri vært tatt regelmessig grunnet redsel for bivirkning . Har kjøpt havrehjerter som jeg tar hver dag og tar mye tran. Trener og ikke er overvektig. Jeg har nå spurt legen om å få ta en ny kolesterolprøve, men hun nekter og sier at det er ingen vits. Har jeg sluttet med tablettene, så er det forhøyet. Men hva vet hun om det? Man prøver jo å gjøre andre tiltak og hvor kan jeg få målt mitt kolesterol da hun nekter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er enig med deg i at det grunn til å sjekke kolesterolet. Du har sluttet med medisinene, men innført andre livsstilstiltak som kan redusere kolesterolet. Da er det interessant for både legen og pasienten å sjekke hvordan det går med kolesterolverdiene. Jeg synes du skal be fastlegen din igjen om å ta kolesterolprøver. Da bør man ta både total-kolesterol, LDL, HDL og triglycerider. Jeg synes det er rart om legen din skulle nekte det helt. Om så skjer kan du gå til en annen fastlege for en second opinion, alternativt til et privat legesenter.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Økt blodtrykk av ris og salt?

Hei Wasim. Kanskje et litt dumt spørsmål, men kommer fra en asiatisk familie der vi konstant hører at vi skal holde oss unna ris og salt da dette øker blodtrykket. Det jeg lurer på er hva det er med ris og salt som gjør at blodtrykket øker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette var ikke et dårlig spørsmål.

Ris har nok ikke noen særlig påvirkning på blodtrykket, men vi vet at høyt saltinntak øker blodtrykket. Her i Norge spiser vi for mye salt, i gjennomsnitt 10 gram daglig. Men egentlig trenger vi langt mindre, kanskje bare halvparten så mye. Hvis man reduserer saltinntaket forebygger man høyt blodtrykk.

Måten salt gir høyt blodtrykk på er litt uklart. Men noe av effekten skyldes det holder igjen mer vann i kroppen og at dette øker blodtrykket. Det kan også hende at saltet påvirker nyrene på andre måter som gir høyt blodtrykk. Uansett er det lurt å redusere saltinntaket sitt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

statiner

Hei...dame på 57 år. Begynte på Simvastastin i 2011 . Hadde da et totalkolestrol på ca 5.7 og for av det vonde. Grunnen var at jeg har Leidenmutasjon faktor V. Sluttet i september pga høy CK på over 650. Tilfeldig at det ble målt pga muskelsmerter og fibromyalgi. CK ok etter 1 mnd. Denne måneden brukte jeg ikke noen form for statiner og ny måling var på totalkolestrol på 3,8. Jeg trener og spiser sundt. Legen min mente jeg skulle starte på Crestor som jeg ikke har tatt mange av. Blitt skeptisk. Så mitt spørsmål er hvor lang tid skal det gå før man måler kolestrol og man ser virkning av tabletter eller ikke?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Etter 2-3 uker på statiner ser man effekten på nivået av kolesterol i blodet. 3-4 uker etter at man har sluttet med statiner ser man hva man ligger på i kolesterol uten medisiner.

Hjerte/kar

marevan og hjerteflimmer

Min mor har hatt 3 anfall av hjerteflimmer for mange år siden og medisineres med Marevan. Dette har ført til at hun nå er ekstremt benskjør. Hun har tatt nødvendige vitemintilskudd og har ikke lenger flimmer. Hun tar ingen andre medisiner.. Hvor lenge bør hun fortsette med marevan etter siste flimmer-anfall?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Enkelte medisiner kan gi benskjørhet, men jeg kjenner ikke til at dette er tilfelle for Marevan.

Det er kommet alternative medisiner til marevan for pasienter med atrieflimmer som trenger blodfortynnende medisiner. Kanskje din mor skal spørre fastlegen om ikke hun kan skifte til en av disse.

Dersom din mor har gjort nyere registreringer som ikke viser at hun lenger har flimmeranfall så kan hun trolig slutte med blodfortynennde medisiner. Dersom hun har hatt hjerneslag som man tror skyldes hjerteflimmer bør man imidlertid være forsiktig med på slutte. Mange har nemlig hjerteflimmeranfall uten at de selv merker det.

Hjerte/kar

statiner og muskelsmerter

Jeg vil slutte med statiner, har fått enn veldig dårlig livskvalitet etter at jeg begynte med det. Blei stenta på Feiring november 2016. Er i mye dårligere form nå enn da.. på grunn av store muskelsmerter orker jeg ikke yte så mye på trening som før.. og har da selvsagt lagt på meg mange kilo.. .. har prøvd lipitor og simvastatin og er nå på crestor 10 mg.. leser at noen hjertespesialister sier statiner er som gift og andre mener at det er livsviktig.. jeg er 57 år, røykfri, trener flere dager i uka og veier 72 kg.. Er det veldig farlig å kutte ut medisinene? Har kols og fibromyalgi Anne

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

De første årene statinene var på markedet ble det gjort studier hvor pasienter enten fikk narrepiller eller ordentlig statin, og så tellet man opp hvor mange som fikk bivirkninger, blant annet muskelbivirkninger. Omtrent like mange på narrepiller som på statiner fikk muskelbivirkninger. Smerter og ubehag i muskulatur er noe svært mange mennesker opplever fra tid til annen, uten at dette er uttrykk for sylkdom. Du har prøvd flere typer statiner, og opplever at alle disse gir deg bivirkninger. Store studier har grundig dokumentert at statiner gir mindre nye tilfelle av trange kransårer(som gir angina og kan gi hjerteinfarkt) hos de som allerede har kransåresykdom og er operert eller stentet. Jeg tror ikke det er riktig at seriøse hjertespesialister sier at statiner er som gift. Enigheten er stor om nytten av statiner blant anerkjente hjertespesialister. Du må selvsagt selv velge om du vil beruke statin. Det finnes et statin du ikke synes å ha prøvd, nemlig pravstatin. Kanskje du skulle spørre legen din om å prøve dette.