Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Allergimedisin og hjertet

Hei! Jeg har et spørsmål ang allergimedisiner; er det farlig for hjertet å få hjertebank/ekstraslag og svimmelhet samtidig når man bruker disse medisinene?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Hjertebank er en relativt vanlig bivirkning ved flere av de vanlig brukte allergimedisinene. Hvis du merker det så uttalt at det gir deg svimmelhet så bør du ikke ta de foreløbig, men først undersøke med fastlegen din om du kan prøve en alternativ allergimedisin. Det vanligst har vært ufarlige episoder med hjertebank, men noen allergimedisiner har påvirket hjertets ledningssystem slik at det utløser mer alvorlig type av hjertebank.

Hjerte/kar

kalk i blodårene

Jeg er ei dame på 52 år som sliter med høyt kolesterol og blodtrykk,tar liptor 10 MG og Adalat,ved siste CT av magen ble det funnet mye kalk i årene mere enn vanlig på min alder,hva kan jeg gjøre for og unngå hjerteinfarkt,osv,siden prøvesvar har jeg blitt livredd, har ikke kontaktet lege enda, må jeg utredes videre,vil så gjerne ta grep selv for forebygging,men nå har jeg mere en nok og takle angsten,min mor har ingen hjerte/ kar sykdommer,farssiden vet jeg lite om, jeg får mye bivirkninger av lipitor,jeg er ikke overvektig,og har ikke sukkersyke,jeg går turer hver dag,og spiser ganske Sundt,og må prøve på røykeslutt 😳er bare redd for tidlig død osv😳mvh dame 52 år,håper på svar😊

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Mye kalk i årene hos en så ung dame som deg gir mistanke om avleiringer/forsnevringer i blodårer, og bør utredes videre. Ultralyd både av hjertet og av hovedpulsåren bør gjøres. Det viktigste du kan gjøre på kort sikt er å slutte å røyke. Det finnes flere typer av statiner som senker kolesterol, og hvis du føler deg sikker på at det er Lipitor i den svake styrken som du bruker som gir bivirkninger kan du prøve et annet statin.

Hjerte/kar

Trykk i brystet i motbakker

Jeg er 71 år , når jeg går turer i svak motbakker , eller litt fort blir jeg straks utmattet, får et lettere trykk for inni brystkassen ( hjertet/ lungene?).. og blir så svimmel at jeg må støtte meg. Jeg får også større mengder med vannklart spytt. Denne opplevelsene er særlig merkbar rundt klokken elleve og ved to tiden. Det kan variere fra dag til dag hvor sterkt og hvor ofte jeg kjenner dette. det er svært ubehagelig og gir meg en ytterst nedsatt livskvalitet.

Jeg tar hjertemedisin hver dag klokken 09.30 ( vanndrivende ) og kolesterolsenkende og Albyl E. Vet du hva dette kan skylles ? På forhånd takk for raskt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Symptomene du forteller om passer veldig godt med slik mange pasienter med hjertekrampe(angina pectoris) opplever det. Du bør raskt undersøkes hos hjertespesialist for å avklare dette.

Hjerte/kar

Åreknuter

Jeg har smertefulle åreknuter på framleggen. Hva kan gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Det er ikke så vanlig at åreknuter gir uttalte smerter, men det er åpenbart tilfelle hos deg. Åreknuter er enkelt å operere så det høres ut til å være den beste løsningen i ditt tilfelle.

Hjerte/kar

væske i lungene

Fins det noen grense for hvor mange ganger man kan få tappet vann ut av lungene, som følge av hjertesvikt? En eldre mann på 92 år døde etter å ha fått tappet ut vannet ca 4 ganger. Han var i familie med meg. Og jeg forstår ikke helt hvorfor han døde; hvorfor hjalp det ikke å tappe ut vannet den siste gangen? Jeg vet han var gammel, og at det sånn sett var "naturlig" at han døde. Likevel er det jo vondt å miste noen man er glad i. Jeg sitter igjen med mange spørsmål. Han ble mye bedre etter de første gangene han fikk tappet ut vannet, kunne gå og stelle seg selv. Men etter den 4. gangen ble han plutselig sengeliggende. Alt gikk så fort nedover på slutten. Han tok alle de medisinene som legen på sykehuset foreskrev. Det var både hjertemedisin, blodfortynnende og vanndrivende. Men til slutt klarte han ikke å spise, han kastet opp maten. Det var ille. Tror det kan være bivirkning av hjertemedisinen, dessverre. På forhånd takk for svaret, Med vennlig hilsen et barnebarn.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Det man gjorde i hans tilfelle var å tappe væske fra den sekken som omgir lungene(pleurasekken). Det er strengt tatt ingen grense for hvor mange ganger man slik kan tappe væske. Imidlertid må man stadig ta blodprøver å kontrollere at ikke tappingene fører til at der blir ubalanser i stoffer vi kaller elektrolytter(kalium, natrium osv.) i blodet.

Siden han åpenbart raskt dannet ny væske etter tappingene betyr dette at han hadde en meget uttalt hjertesvikt. At han følte seg vesentlig lettere kort etter tappingene er helt vanlig.

Hjerte/kar

Kransårer

Kor mange kransårer finnes, og kva funksjoner har dei forskjellige?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 11. april 2018
Helge Istad, Overlege

Vi har tre kransårer, den høyre(RCA), den venstre(LAD) og en som går rundt hjertet(circumflex). Alle tre har som oppgave å forsyne hjertet med oksygenrikt blod. De forsyner hver sine deler av hjertet, ,men det er og i noen grad slik at samme område delvis forsynes av to kransårer. Slik sikres blodtilførselen i de forskjellige områdene hvis en av årene går helt eller delvis tett. Kransårene har også forgreninger lenger ute i forløpet av den enkelte åren.

Hjerte/kar, Lunge

Hyperventilasjon - mulige årsaker

Hei! Min helseutfordring har det siste halvannet året vært tungpust og tap av stemme. Jeg lurte på om det blir riktig å stille diagnosen hyperventilering syndrom etter en tredemølletest? Analysen av blodgassen viste verdier som var ekstremt lave. (Diagnosen ble stilt i juli 2017) Jeg tok en ny blodgass 4 mnd etter i sittende stilling og den var normal. Jeg får ikke anfall, men har det som blir kalt stille hyperventilering. Finnes det andre typer sykdommer/symptomer som kan gi like lave verdier som hyperventilering? Jeg har tatt flere spirometrier og CT av lungene uten funn. Har også sjekket hjerte og alt er normalt der også. Har også tatt metacholintest, hvor jeg har betydelige svingninger i flow-volumkurven, men blodgassen er forenelig med en pågående hyperventilering.? Jeg har også spiserørsbrokk, kan dette gi tungpust? Håper på noen gode råd og svar😊

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

 

Hei,

Hyperventilering er økt pusting ut over det som er nødvendig. Da blåses også kullsyre ut i så store mengder at nivået av CO2 i blodet blir lavere enn normalt. Man mener at stress, angst og smerter kan utløse dette. Når det går over tid kan man også tenke over andre mulige årsaker som forhøyet stoffskifte, anemi, bruk av acetylsalicylsyre, forstyrrelse av pustesenteret pga skade eller sykdom i hoderegionen, eventuelt forhøyet trykk i lungekretsløpet. Her er det flere muligheter som man kan utrede. Spiserørsbrokk kan neppe ha noen innvirkning på dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Rettigheter

Ventetid på utredning

Hei, Jeg er under utredning og ble henvist fra min nevrolog til medisinsk poliklinikk, der de skal ta ultralyd av hjertet. Jeg er plaget med tungpust, både når jeg er aktiv og passiv og andre tilleggs symptomer. Jeg har vært plaget med det i mange år og tilstanden har blitt forverret. Jeg fikk brev om time først på september! Er det virkelig sånn at man må vente så lenge? Trodde man hadde krav på time på førstegangs henvisning innen 3 mnd? Ringte sykehuset i dag og spurte om time før, da jeg er ganske plaget. Men fikk beskjed om at jeg måtte vente og ble satt på ringeliste. Er det lov?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Helsedirektoratet har utgitt prioriteringsveiledere som spesialisthelsetjeneten skal følge. Men de er ikke absolutte. Det de imidlertid er bundet av er forsvarlighetskravet. Dvs. at ventetiden må være medisinsk forsvarlig. Kanskje kan du få ned ventetiden ved å velge et annet behandlingssted gjennom ordningen Fritt behandlingsvalg. Se: behandlingsvalg

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Høyt blodsukker

Jeg lurer på jeg skal få med blodsukker ligger på 12 og 10

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Blodsukkernivåer på 10 -12 viser at man har sukkersyke(diabetes). De aller fleste med diabetes bør ligge vesentlig lavere enn 10-12 i blodsukker. Hos personer som har koronar hjertesykdom(angina pectoris eller hjerteinfarkt) og som er litt eldre vil man akseptere litt høyere verdier. Det er fordi disse absolutt bør unngå episoder med svært lavt blodukker(hypoglykemier), som kan utløse alvorlige hjerterytmeforstyrrelser.

Hjerte/kar

Endokarditt uten bakterier?

Kan man ha endokarditt uten å ha bakterier i blodet? Har vert inne til utrednig for tilbakevendende feber / muskelverk. Har ikke tatt ekko av hjerte.fant ingen bakterie i blodet

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Per definisjon skal det være bakterier (eller andre mikrober som sopp) tilstede i blodet for å kunne kalle det en endokarditt. Med mindre det er helt tydelige tegn på ultralyd av hjertet at klaffene er påvirket av infeksjon. Eksempelvis i form av klaser som henger på klaffene, eller at klaffene er ødelagte og lekker. Det kan være mange årsaker til tilbakevendende feber, og endokarditt er en diagnose som må vurderes. Det bør nok gjøres en ultralyd av hjertet ditt.

Mvh

Wasim Zahid