Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Endokarditt uten bakterier?

Kan man ha endokarditt uten å ha bakterier i blodet? Har vert inne til utrednig for tilbakevendende feber / muskelverk. Har ikke tatt ekko av hjerte.fant ingen bakterie i blodet

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Per definisjon skal det være bakterier (eller andre mikrober som sopp) tilstede i blodet for å kunne kalle det en endokarditt. Med mindre det er helt tydelige tegn på ultralyd av hjertet at klaffene er påvirket av infeksjon. Eksempelvis i form av klaser som henger på klaffene, eller at klaffene er ødelagte og lekker. Det kan være mange årsaker til tilbakevendende feber, og endokarditt er en diagnose som må vurderes. Det bør nok gjøres en ultralyd av hjertet ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utvidet hovedpulsåre - operasjon

Hvis hovedpulsåren ved hjertet er på 8 cm i diameter, da må vel operasjon skje raskt? Man kan vel ikke gå og vente i en til to måneder for operasjon? Dette gjelder et familiemedlem.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis hovedpulsåren er større enn 5,5 cm eller hvis den har økt raskt i størrelse over noen mnd. er det anbefalt å operere. Åtte cm hørtes veldig mye ut bør absolutt opereres. Hvor fort det bør gjøres vil avhenge av litt ulike ting, men vurderes til syvende og siste av kirurgene som skal operere. Jeg kan forstå at det er frustrerende å vente. Hvis dere føler det er urimelig lang tid synes jeg dere skal kontakte sykehuset som skal operere og spørre om ventetiden virkelig stemmer og om det er mulig å ta operasjonen raskere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolsenkende urtemiddel

Hei! kjenner du dette kolesterol senkende midlet? https://www.altshop.no/kolestrol-kontroll-ayurvediske-urter-fra-organic-india
Virkning, bivirkning og hva man evt må ta i tillegg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette middelet har ingen dokumentert effekt på kolesterolet eller risikoen for hjertesykdom. Jeg vil ikke tilråde deg å bruke dette. Dersom du har høyt kolesterol, eller har hjertesykdom, eller har fått anbefalt kolesterolsenkende behandling av legen din av andre årsaker, så bør du ta de medisinene som er forskrevet.

Et annet problem med slike urtemiddeler er at de ikke er kvalitetssikret på samme måte som vanlige medisiner. Vi vet ikke nøyaktig hva de inneholder. Vi vet derfor heller ikke hva slags bivirkninger de kan gi og om de forstyrrer effekten av andre viktige medisiner som du allerede tar.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svingende hvilepuls

Hei! Bruker pulsklokke daglig og har da kontroll over pulsen. Til vanlig (hvile) så har jeg en puls på rundt 55-60, mens på natten i enkelt perioder så kan den gå ned til rundt 45, og opp mot 80-90. Men snittet ligger rundt 55-60? Er dette normalt eller noe jeg burde bekymre meg over? Har helseangst og har lest endel om lav puls på natta og bekymrer meg nå for at jeg har hjertesykdom. Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er helt normalt.

Hvilepulsen påvirkes av mange ting. Kroppen er svært fininnstilt og kan reagerer på de minste tingene ved å øke eller senke hvilepulsen. Hvile og søvn kan redusere den, mens fysiske (og psykiske) anstrengelser kan øke den. Tanker, følelser, glede, sorg, nervøsitet, lykke er alle ting som kan påvirke pulsen. Iblant kan følelsen være så subtil at du ikke legger merke til den selv, men den har likevel klart å påvirke pulsen din. Det du beskriver i spørsmålet er ingen grunn til bekymring.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Til hjertespesialist og måle under belastning

Hei, Jeg er 61 år, var hos legen og han målte blodtrykket til 105/70. Jeg bare lurer på om det er noe galt med hjertet siden jeg skal til hjertespesialist og måle under belastning. Må legge til at jeg er ganske aktiv og sykler mellom 30 og 70 km tre - 4 ganger i uka og har en Max puls på ca 200 og hvilepuls rundt 45.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig for meg å si hvorfor du har blitt henvist til hjertespesialist. Blodtrykket ditt er jo ganske normalt. Når man blir henvist til hjertespesialist er det som regel fordi fastlegen mistenker noe galt med hjertet. Men du virker sprek og frisk. Har du noen plager? Får du noen plager når du sykler hardt og lenge? Tungpust? Brystsmerter? Hjertebank? Svimmelhet? Hør med fastlegen din hvorfor du er henvist til spesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

NSAID og klaffefeil i hjertet

Jeg har hjerteklaff-feil (bicuspid aorta valve) og aorta stenose. I tillegg har jeg revmatiske smerter (blir utredet for Bekhterevs men pga for lite forandringer i Iliosakralledd har jeg fått diagnosen non-grafisk spondyloartritt). Pga leddsmertene har jeg fått resept på Vimovo som jo er et NSAID middel (betennelsesdempende). Jeg leser på pakningsvedlegget at man ikke skal bruke slike medisiner ved f.eks. hjertesvikt. Men kan man bruke det vet den hjerteklaff-feilen jeg har? Eller er det ikke å foretrekke?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er visse problemer heftet ved NSAIDS. De kan øke faren for magesår, spesielt hvis du i tillegg bruker blodfortynnende medisiner for hjertet. De kan også holde igjen på væske i kroppen og dette kan være uheldig hos pasienter med hjertetsvikt da det medfører en ekstra belastning for hjertet. Hvis du ikke har hjertesvikt og ikke bruker blodfortynnende medisiner skal korte kurer med vimovo ikke være noe problem ved kun klaffefeil. Men er du usikker, bør du høre med legen som skrev det ut en ekstra gang.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Cardizem, isoptin, selozok, atrieflimmer

Hei. Dame på 68 år her. Har de siste 4 år hatt paroxymal hjerteflimmer. Ble satt på Cardizem og Eliquis. Ved forsøk på utblokking ble det oppdaget en deformasjon av hjertet pga pectus excacatum. Er mye plaget med anfall med svært hurtig puls som går over i flimmer. Det skjer oftest om natten, altså under søvn/hvile . Har nå blitt tatt av gardinen og skulle prøve Isoptin retard iatedenfor. Fikk flimmer påfølgende dag da også. Vanlig isoptin fungerer i starten av ett anfall, dosen er da 40 mg, kan ta 3 doser. Anfall kommer alltid hvis jeg ligger på venstre side. Har lavt kolesterol og blodet holdes tynt pga deformasjon gjør det trangt. Er svært sliten. Synes ikke jeg får bra nok utredning. Forrige uke endte det med blålys og på papir står " høyre grenblokk samt hemifasikulær venstre blokkering forenlig med biventrikulær blokk. " Ikke hatt noe infarkt. Etter råd fra legevakt tar jeg nå cardizem+ isoptin. Får ikke time hos fastlege før neste uke. For 2 år siden ble Salo zok prøvd. Mener jeg hadde god effekt av det. Kan det f eks kombineres med isoptin? Jeg har flyttet til ett nytt sted med ny primærlege. Synes det er mye tilfeldigheter mht behandling og er ganske usikker på hele situasjonen. Mvh Lisa.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, du skal ikke kombinere isoptin med selozok. Det kan gi altfor lav puls og i verste fall kan du besvime. Dette gjelder spesielt siden et er påvist høyre grenblokk og hemifasikulær venstre blokk.

Jeg skjønner at situasjonen oppfattes som frustrerende for deg. Jeg tror ikke dette er noe for fastlegen. Tilstanden din er såpass komplisert at du bør følges opp av en hjertespesialist. Du har tydedligvis dårlig kontroll på flimmeren og får plagsomme anfall nesten daglig. Det blir feil å gi deg råd om medisiner og doser over nettet. Her må som sagt en kardiolog inn i bildet og vurdere nøye hva som bør gjøres videre. Be fastlegen din om henvisning til spesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls hos 20 år gammel jente

Hei! Jeg er en jente på 20 år, som i det siste har vært redd for at det er noe galt med hjertet mitt. Jeg har de siste to årene hatt problemer med angst, men går til psykolog. Hjertebanken som oppstår under angst, skremmer meg derimot ikke, siden jeg vet det er vanlig. Det som har skremt meg og fått meg oppmerksom, er den hjertebanken/rytmen som kommer når jeg er helt rolig eller som kommer med litt fysisk aktivitet. To tilfeller husker jeg spesielt godt. En gang var når jeg gikk opp en liten bakke som økte pulsen litt, og på toppen av bakken så begynte hjerte å banke ekstremt fort. Jeg har aldri opplevd at det har gått så fort tidligere. Jeg har kunnet spurtet det jeg har greid flere hundre meter uten at det har gått så fort. Det gikk så fort at jeg trodde det skulle kollapse eller hoppe ut av brystet mitt. Etter den bakken så fortsatte det noen minutter, også når jeg satt og var rolig. En annen gang var etter jeg gikk opp en trapp, og hjertet begynte å banke helt ekstremt av og på i kanskje 20-30 minutter etterpå. Disse to tilfellene skjedde med kanskje 1-2mnd mellomrom. Jeg har også brystsmerter, men har tidligere oppsøkt lege på grunn av det, uten at legen kunne konstatere noe. Pustevansker oppstår ikke samtidig, annet enn at jeg blir bekymret. Jeg har også opplevd å bli ekstremt svimmel ut av ingenting, men her igjen er jeg usikker på om det var relatert til hjertet. Jeg har litt høyt blodtrykk, men ikke oppsiktsvekkende (legen ga meg blant annet ppiller likevel). stoffskiftet mitt er vanlig, og jeg er ikke overvektig (164cm, 61kg). Tidligere drakk jeg mye energidrikke og fikk i meg mye koffein, men som jeg har sluttet med nå nettopp. Jeg snuser til vanlig, og drikker alkohol kanskje 1-2 ganger i mnd. hjertet banker også noen ganger ''hardt'' og ''hopper'' litt, som får meg oppmerksom, men som jeg har lest er vanlig. ingen i familien min har dødd plutselig pga. hjerte, men jeg er likevel engstelig, spesielt den siste tiden. Tror du, basert på det jeg har skrevet, at jeg kan ha noe form for atrieflimmer? Bør jeg dra til lege å sjekke? Har du ellers noe tips eller råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at angst kan gi hjertebank. Når du nervøs eller har angst er det mye stresshormoner i kroppen som pisker på hjertet og fyrer det opp. Dette gir hjertebank.

Det andre du beskriver, det med høy puls under fysisk aktivitet, virker som noe annet og som bør sjekkes nærmere. Her kan det godt være snakk om en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelser, en arytmi, som kanskje er helt urelatert til angsten.

For å finne ut nøyaktig hva dette er må du få tatt et EKG mens anfallet står på. Du skriver at det har vart i opptil 30 minutter. Kunne du rukket å komme til et legekontor eller en legevakt for å få tatt et EKG?

Et annet alternativ er å henvise deg til 24-timers EKG. Da går du rundt med EKG hele tiden i 24 timer og dersom du får anfallet blir det fanget opp. Hvis det fortsatt ikke fanges opp kan man få operert inn en liten minnebrikk under huden som følger meg på hjerterytmen i mange måneder. Dette avgjøres av kardiolog.

Snakk med legen din om henvisning. Siden anfallene har kommet under fysisk aktivitet kan det også være en ide å få gjort et arbeids-EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kardioembolisme

Hei! I hvilke tilfeller oppstår kardioembolisme ved medfødt hjertefeil?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er litt vanskelig å svare på dette. Kardioembolisme er et generelt utrrykk og betyr blodpropp i hjertet og medfødte hjertefeil kan være så mangt. Kan du vennligst skrive litt mer spesifikt hva du lurer på?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Klexane på flytur

Hei ! Jeg har et lite spørsmål til dere. Jeg plages til tider med urytmisk hjerterytme. Var til utredning på hjerteavdeling i desember 2017. Gikk med 24 timers måling og tok senere ultralyd. De fant ikke noe alvorlig bare at hjerterytmen min var til tider litt ustabil. Det er heldigvis lenge mellom at jeg opplever dette. Jeg har litt forhøyet blodtrykk som er stabilt med bruken av Cardersartan 8 mg. For 2 år siden fikk jeg blodpropp i leggen. Har ikke arvelige gener som tilsier at jeg skal få nye, og behandlingen ble avsluttet etter 3,5 mnd med Eliquis. Jeg har ikke vært på ferietur med fly siden jeg fikk blodproppen. Fikk derfor Klexane ved siste legebesøk som jeg skal sette før flyavgang. Hvor lang tid i forveien bør jeg sette denne sprøyten ? Kommer til å bruke støttestrømper, røre meg og drikke mye vann i tillegg under flyturen. Jeg er 62 år og jeg har lovet min familie at vi nå i slutten av april skal ta en familiereise til Mallorca. Jeg er nok litt spent og stresset for å fly tenker jeg. Har de to siste ukene merket at hjerterytmen min er er litt i ubalanse. Hjerte hopper litt i utakt. Det jeg lurer på er om det farlig å fly når man plages med urytmisk hjerte ? Har dere noen gode tips til meg for at jeg skal få en fin avslappet ferietur. Noen bekjente forslår Albyl E, men jeg kan vel ikke ta dette når jeg skal setter den blodfortynnende Klexane sprøyten. Tror jeg trenger noen gode råd fra dere spesialister på området. Tusen takk 🙂

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Effekten av en klexanesprøyte varer i hvert fall 12 timer så du kan godt sette sprøyten et par timer før flyturen.

Litt urytmisk hjerte er ikke farlig. Du har ikke fått påvist noen hjerterytmeforstyrrelse så jeg antar det er stress og nervøsitet som gjør at hjertet er litt urytmisk. Dette er normalt og ikke farlig. Kanskje du skal prøve å slappe av og heller fokusere på den hyggelige turen til Mallorca. Glede deg til å være der sammen med familien din.

Albyl-E skal ikke brukes ved urytmisk hjerte, så det kan du se bort fra.

Mvh

Wasim Zahid