Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Langvarig feber og lungefortetninger.

Kvinne 45 år. Subfebril i 4 måneder. Startet m antatt pneumoni (CRP 25-30). Selexid. Bedring på tørrhoste normalisering av CRP. Vedvarende subfebrilitet (38 morgen og synkende til kvelden (!)), meget ubehagelige og til dels invalidiserende symptomer m følelse av at det er noe galt i hodet, episoder med kortvarig dobbeltsyn, følelse av å "bli borte" som kan vare i timevis. Lett kvalme. U.s.: MR caput/hals med og uten angio: Normalt funn. CT helkropp med kontrast: Fortetninger hø under- og midtlapp, infeksjon mistenkes. (Ingen CRP el lungesympt da). Klacid, ingen effekt. Lett forhøyet kalsium. Lav osmolalitet i urin (fastende 400), normal i S. Lett forhøyet protein i spinalvæske. Negativ øye u.s. Negativ nevrologisk u.s. Fastlege klør seg i hodet og jeg river meg i håret av frustrasjon over å være så syk i så lang tid. HJELP!!!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Feber, høy CRP og lungefortetninger trekker ofte i retning av lungeinfeksjon, eventuelt annen betennelsesprosess i lungen. Selexid er i utgangspunktet indisert ved urinveisinfeksjon, og Klacid er effektivt på de vanligste bakteriene som er årsak til luftveisinfeksjoner utenfor sykehus. Imidlertid er det ikke effektivt hvis andre bakterier er årsaken. Antistoffer i blod kan av og til gi et svar. Noen ganger prøver man å hente opp materiale fra bronkiene for å sende inn prøver til dyrkning eller mikroskopi. Uansett ser det ut til å være aktuelt å søke etter årsaken i lungene når det er påvist en fortetning der. Det kan være lurt å få henvisning til lungespesialist eller infeksjonsmedsiner hvis dette vedvarer.

 

Lunge

Nattlig pustestopp og muskelsmerter.

Hei, har nå lenge slitt med tung pust og stramme muskler i hals og bryst/mave. Jeg er 32 år og har alltid vært aktiv innen fotball siden 6 års alderen, men ikke eller veldig lite nå de siste 6 åra da jeg har slitt med kroppen. Problemene startet først i venstre skulderblad, samt veldig stram i heile ryggen. Verket mye og følte meg veldig sliten. Jobbet da som billakkerer med mye stress og statisk arbeid. Har nå bygget opp min egen virksomhet lokalt, innen samme yrke. Gikk først til kiropraktor, det hjalp men bare noen dager om gangen. Prøvde fysioterapi med henvisning fra lege. Gikk dit også jevnlig på trening og av og til behandling i form av å løse opp muskelknuter rundt venstre skulderblad. Treninga funket dårlig. Funket ikke langsiktig. Deretter har jeg prøvd mye forskjellig. Det som har funket best er Thai massasje. De 2 siste åra har jeg vært mye bedre i ryggen, altså ikke noe intens verking. Føler ryggen funker ganske bra i det daglige, men kjenner jo selvsagt der er noe hele tiden.

Men nå har jeg fått det i hals, bryst og mage. Og aller verst er pusten. Knekker ofte i brystkassa bare ved å blåse opp lungene. Eller om jeg strekker meg bakover, senker skuldrene og strammer litt kan det komme noen veldig knekk i øvre del av brystkassa. Siste halvannet året har jeg ikke greid å sove i min egen seng. Kjøpte ny når jeg ikke lengre greide å sove i senga. Så nå sover jeg enten på gulvet eller i sofaen. Da jeg lå i senga så føltes det som det stramma ekstra til i halsen, og det å puste rundt ble veldig vanskelig. Samt å svelge ble vanskelig. Ble så ille noen ganger at jeg selv måtte ta ansvar for å puste inn og ut. Samboeren min sier også at jeg stopper opp ofte med å puste om natta når jeg sover. Føler meg også veldig lite uthvilt om morran.

Det har også blitt så ille noe ganger når jeg har kjørt bil, at jeg tror jeg har endt opp med angst eller panikk anfall. Enda verre igjennom tunneler av ein eller annen merkelig grunn. Er også tungt å bare prate. Noen ganger har det vært heilt ille. Blir liksom noe lavere i stemmen. Har selv merket at jeg prater lavere. Har nå gått sykmeldt det siste året på 60% , føler det har blitt litt bedre utav det. Har ikke panikkanfall lengre. Har prøvd meg på fotball mange ganger. Men må ofte gi meg. Greier liksom ikke helt å puste rundt. Kjenner det også i de dype magemusklene. De føles veldig stramme og føles som det er med på å bidra til pusteproblemene totalt sett.

Har tatt EKG, men ikke funnet noen ting. Har vært i dialog med fastlege de 3 siste åra angående mine problemer. Har tatt ein del prøver. Blodprøve, allergiske reaksjoner, ikke funnet noe. Tatt pustetest, noe usikker selv hvor riktig den ble. Men hadde ifølge han normal kapasitet og pust. Tatt CT eller MR av lunge og hals. Ikke heller funnet noe der. Han er nå usikker på å hvor han skal henvise meg. Men har nå fått henvisning til ortopedisk og lungelege.

Har lest å hørt ifra mange at ved jobben min så kan man være mer utsatt for lungesykdomer. Kan det som jeg ha fått nå være relatert til det? Kan det være ein kombinasjon av flere ting?? Som ein lungesykdom, men også masse statisk jobb med stress og mange tanker/bekymringer(angst). Føler selv at jeg takler stress. Men vet jo aldri. Kan jo påvirke mer enn man først tror.

Jeg er 176 og veier stabilt 65 kg. Har røyket fast siden 15 årsalderen (ca 15 -20 stk daglig), holder på med å slutte. Nede i kanskje 5 røyk om dagen. Merker ikke noe forskjell på pusten utav den grunn.

Har vært veldig flink til å bruke maske under sprøyting (friskluftmaske), men dårligere under pussearbeid. Dårlig til å bruke maske under vasking av objekter (fettløsende midler, løsemidler). Vært også dårlig på å bruke hansker når man vasker objekter. Syntes selv at jeg hoster ikke noe spesielt mye. Heller ikke noe spesielt med slim. Har ikke noe form for plystring når jeg puster inn eller ut. Ikke tyngre å puste inn eller som ut.

Ble litt mye skriv dette her, men føler det kan være på sin plass med litt utfyllende info om man skal bedømme noe, istedenfor kun symptomer. Og kanskje kunne gjøre det noe enklere for dere å kunne påpeke hva det kan være eller ikke være. Om ikke annet hvor jeg bør henvende meg. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

 

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker som om muskelstramninger en viktig del av problemene. Noen ganger kan slikt forårsakes eller forverres av stress. I tillegg forteller du om pustestopp om natten og slitenhet om morgenen. Dette kan bety at du har en dårlig søvnkvalitet og er i underskudd på søvn. Slikt kan føre til mange problemer og forskjellige symptomer. Det kan virke som om pusteprøven (spirometri) er upåfallende. Det virker likevel umiddelbart fornuftig å få en undersøkelse hos lungespesialist og eventuelt annen spesialist etterhvert for å se om du kan få hjelp til å løse problemene. 

Lunge

Inhalator versus forstøverapparat.

Hei. Min bestefar har hatt KOLS i 20 år, og de siste årene har det blitt gradvis forverret. Han kan ikke gå fra stua til garasjen uten å må legge seg ned etterpå, og han blir tett bare av å bære en kasserolle med potet fra kjøkkenet til bordet. Han bruker flere typer astmamedisin uten særlig virkning, det eneste han har hatt effekt av er forstøver. De sier imidlertid på sykehuset at de ikke lenger gir ut dette til privatpersoner, og det synes jeg personlig er veldig trist da det er det eneste han har hatt effekt av- og han er gammeldags av seg og orker ikke dra på legekontoret 3 ganger om dagen. Kan man få dette om man drar til spesialist? Eller får man resept på legemidler til bruk i forstøver om han kjøper en selv?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at man ønsker å unngå behandling med forstøverapparat hvis annen medisin, for eksempel medisinspray inhalert via inhalasjonskammer, kan gi omtrent samme effekt. Ofte viser det seg at dette kan være like effektivt, men det kan trengs opplæring for å få dette til. Fordelen med denne type behandling er at man ikke så lett overdoserer medisinen, og dessuten er det en enklere behandling å håndtere. Det er individuelle vurderinger i en slik situasjon som avgjør om det skal tilstås behandling hjemme med forstøverapparat. Meg bekjent er det fortsatt mulig å få et forstøverapparat på varig hjemlån og tilhørende medikasjon på blå resept. Hvis dere er på jakt etter en "second opinion" kan det være lurt å få en konsultasjon hos en lungespesialist.

Lunge, Kosthold

Verre i lungene av øl?

Hei. Har drukket flere øl under en press , har kols og astma. Jeg blir verre i lungene når jeg drikker, hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 31. januar 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Noen opplever å få verre astmasymptomer når de drikker alkohol, men det kan skyldes ingredienser i f.eks. øl (maltet bygg, humle eller gjær) fremfor alkoholen. Øl og vin kan inneholde histaminer som kan trigge astmasymptomer. Dette varierer fra person til person.

Hjerte/kar, Lunge

"Kolsalarm" i Dagbladet

Hva handler dette om: "Kolsalarm. Knyttes til uoppdaget sykdom" i Dagbladet. 24.1.2016?Er det noe vi ikke vet vi som har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg har funnet omtale av kols og hjertesykdom i Dagbladet, publisert 23.1.16. Hvis det er denne artikkelen du sikter til, er dette ikke noe epokegjørende nytt, men ny forskning har satt sterkere fokus på sammenhengen mellom kols og økt risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom. Det gjelder også ved mild kols. I praksis betyr det at man har et enda sterkere grunnlag for å anbefale et fysisk aktivt liv og samtidig et fornuftig kosthold som virker forebyggende på hjerte- og karsykdom. Fortsatt er også røyking den viktigste felles faktor for utvikling av begge typer sykdom.

Håper dette var svar på det du lurte på.

Mvh Olav Kåre Refvem

Lunge

Stråleskadet lunge og lungebetennelse

Har fått påvist stråleskade på høyre lunge etter strålebehandling av brystkreft. 5 mnd etter avsluttet strålebehandling fikk jeg alvorlig lungebetennelse som krevde intravenøs antibiotikabehandling. Hvordan skal jeg forholde meg for å forebygge nye infeksjoner?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det viktigste for å forebygge nye infeksjoner er at det ikke samler seg slim i bonkiene. Da er det viktig med daglig fysisk aktivitet. Samtidig bør man unngå samvær med mennesker som er svært forkjølt og hoster mye. Forebygging av influensa før hver vintersesong er smart. Tidlig start med antibiotika hvis det kommer økt mengde slim med farge fra bronkiene, kan også være nyttig. Det kan du snakke med din lege om, slik at du eventuelt kan ha en resept på antibiotikum liggende og dermed spare tid.

Lunge

Sarkoidose med fibrose i lungene.

Hei, jeg har fibrose i lungene etter sarkoidose. Lurer på hva symptomene på dårlig surstoffopptak er?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Surstoffopptaket gjennom lungene kan bli redusert hvis det utvikler seg mye fibrose i lungevevet. Andpustethet ved anstrengelser er da vanlig, men kan også komme av at lungene blir litt mindre og må man må puste oftere enn ved normalt volum. Hvis surstoffopptaket blir vesentlig redusert, kan surstoffnivået i blodet synke. Det er minst uttalt i hvile, men blir tydeligere ved anstrengelser.

I praksis vil man merke nedsatt surstoffopptak ved økt grad av andpustethet ved små anstrengelser. Det skal ofte ganske store forandringer til med mye fibroseutvikling før dette blir et stort problem. De fleste med sarkoidosebetinget fibrose vil nok heller merke at de er obstruktive, omtrent slik man kan føle det ved astma og kols.

Lunge

Astma og hyperventilasjon.

Hei. Jeg har to spørsmål:
1) jeg har astma og har fått pavist at jeg har et uhensiktsmessig pustemønster. Jeg hyperventilerer og får et stramt bånd under ribbeina og føler meg ofte tett selv om jeg har god PEF. Hvor kan jeg få hjelp med å bedre pustemønsteret mitt?
2) Lungespesialisten jeg har vært hos mener jeg trenger en mer finfordelt astmamedisin som når lengre ned i lungene. Blant annet fordi jeg ofte har luftveisinfeksjoner. Har prøvd å bytte, men har gått tilbake til min gamle medisin siden jeg kjente med tettere. Min gamle medisin er Symbicort turbuhaler 160/4,5. Den nye heter Inuxair 100 mikrogram/ 6 mikrogram dose. Er Inuxair svakere enn Symbicort? Kan det være derfor jeg føler meg tettere?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for spørsmålene?

Ad 1) Et uhensiktsmessig pustemønster kan være plagsomt. Jeg tror det kan være lurt å henvende seg til en fysioterapeut med god kompetanse og erfaring med lungepasienter.

Ad 2) Inuxair inneholder beklometason og formoterol. Symbicort inneholder budesonid og formoterol. Budesonid er kanskje litt sterkere enn beklometason. Den største forskjellen er imidlertid at Inuxair kan gis som både spray og pulver og Symbicort bare som pulver. Legen din tenkte kanskje på dette da han anbefalte Inuxair. Men spray forutsetter en god inhalasjonsteknikk, eventuelt må den inhaleres via inhalasjonskammer. Symbicort og Inuxair som pulver kan kanskje være være enklere å bruke for noen. Men i praksis er det vanskelig å vite sikkert hva som er årsaken til at du føler forskjell. Legen må ofte forsøke seg frem til hva som passer best for den enkelte pasient. 

Lunge

Forskjellen på astma og kols. Hvordan skiller man?

Når man har hatt astma hele livet, og i godt voksen alder får kols, hvordan skiller man på disse i en diagnose. Det er vanskelig for meg å si om jeg har astma- eller kolsforverring, og det tror jeg er vanskelig for legene også.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for et viktig spørsmål!

I noen år har man forstått at det er en nærmere sammenheng mellom astma og kols enn man trodde tidligere. Det er økt fare for å utvikle kols i eldre alder hvis man har astma i barneårene. Hos noen blir astmaen mer kronisk etterhvert, slik at det ikke lenger er samme effekten av medisiner, og man kan føle seg litt mer tett hele tiden.  Ofte ser man at det foreligger både astma og kols, eventuelt overgangsformer mellom disse. I praksis vil det ofte innebære at man må skifte medisiner mer over til kolsmedisiner fordi det oppleves bedre effekt av disse.

Man skiller mellom astma og kols ved en lungetest, spirometri. I god fase vil lungefunksjonen være normal ved astma, mens den ved kols alltid vil være redusert. Det er særlig forholdet mellom hurtigpusten (FEV1) og pustevolumet (FVC) som ved optimal behandling og i stabil, god fase kan skille mellom de to tilstandene. Ved kols er FEV1 alltid lavere enn 80 % av forventet, men FVC kan være ganske normalt. FEV1 som er lavere enn 70% av FVC i god fase tyder i retning av kols. Men det kan også være uttrykk for aldersforandringer hvis endringene er små. Så dette er ikke alltid like enkelt!

Lunge

Lungebetennelse og demens

Hei! Jeg har en farmor på 86 år som er alvorlig syk. Hun ble dement for noen år tilbake, men har fungert bra utenom dette. Nå har hun fått lungebetennelse og de som jobber på gamlehjemmet nekter å gi henne mat fordi det vil gjør det verre for henne sier de. Farmor kan ikke snakke, men har forsøkt å gi signaler ved bruk av armer, hun blir ikke sett og ikke tatt hånd om. Dette er en dame som elsker mat og alltid har spist godt. Jeg skjønner ikke da hvordan hun kan få det verre av å spise mat, da forkortes jo hennes levetid og hun vil dø fra meg i løpet av denne uka. Synes dette er helt umenneskelig og mener det burde vært anmeldt. Er det virkelig sant at det er bedre for henne at hun skal sulte i hjel istendenfor å få hjelp til å bli kvitt denne lungebetennelsen? Hvis dette er tilfellet bør man innføre aktiv dødshjelp i Norge. Min farmor skal ikke dø på grunn av sult. Når man bor i et rikt land som Norge, skal det ikke være mulig å dø av sult. Har virkelig leger og ansatte på gamlehjemmet lov til å la henne dø av dette. Det er noe jeg kaller mordere. Håper på et svar som kan overtale meg til å tro at dette faktisk er sant. Mvh barnebarn

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kan bare gi en generell tilbakemelding, da jeg jo ikke kjenner dette speielle tilfellet.

I livets siste fase er hovedsiktemålet å lindre ubehag og smerter. Hvis den syke er uklar og ute av stand til å gi beskjeder, kan det være ekstra utfordrende. Men jeg har ikke hørt om at noen blir nektet mat hvis de er sultne, og man har ikke innført aktiv dødshjelp i Norge. Noen ganger er man imidlertid forsiktige med mattilførsel hvis man er redd for at den syke vil sette maten fast i halsen eller trekke mat eller drikke ned i lungene.

Jeg forstår at du er urolig. Derfor anbefaler jeg deg å få en samtale med den ansvarlige legen eller ledelsen ved sykehjemmet. Det vil trolig være den som kan gi deg best svar.