LHL

Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Mona Elisabeth (58) trente seg tilbake til jobb

Bilde av Mona Elisabeth Kristiansen på rehabilitering på LHL-klinikkene i Trondheim.
- Da jeg ble syk, bad jeg om å få en sjanse til. Det fikk jeg, smiler Mona Elisabeth Kristiansen. I løpet av seks uker med rehabilitering på LHL-klinikkene i Trondheim gikk hun fra å være sykmeldt og dårlig, til full jobb. Til venstre direktør ved klinikken, Lars Petter Myrene. FOTO: RICHARD SAGEN

I høst var Mona Elisabeth Kristiansen (58) så syk at hun var i ferd med å gi opp jobben. Men så stumpet hun røyken og begynte å trene. I løpet av seks uker med rehabilitering på LHL-klinikkene i Trondheim gikk hun fra å være sykmeldt og dårlig, til full jobb.

 – Jeg var alvorlig syk, og trodde jeg kom til å dø. Jeg hadde ikke pust. Jeg kunne ikke gå en meter uten at jeg ble andpusten, og jeg fikk ikke sove. Jeg satt bare og duppet i en stol, forteller Mona Elisabeth til Adresseavisen.

Mona hadde tidligere fått påvist lungesykdommen kols, og blitt anbefalt å kutte røyken. Men Mona som startet å røyke i 15-årsalderen betraktet røyken som sin beste venn, og klarte ikke å se for seg et liv uten sigaretter.

Da sykdommen forverret seg drastisk i høst, hadde hun ikke noe valg. Etter å ha vært sykmeldt i flere uker uten at ting ble bedre, var legen klar på at hun burde slutte å røyke. Så sendte legen henne til LHL-klinikkene i Trondheim som drives av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Kols, astma og kreft

Ved LHL-klinikken i Jarleveien på Lade driver de med arbeidsrettet rehabilitering og lungerehabilitering på oppdrag for både Nav og Helse Midt-Norge. I motsetning til LHL-klinikken på Røros som tilbyr døgnopphold over flere uker, kan pasientene ved trondheimsavdelingen bo hjemme og møte opp til daglig rehabilitering.

Bruk dagrehabilitering

– Det er politisk ønskelig at rehabiliteringen i større grad skal skje der folk bor. Samtidig er det mange som ikke kan reise på døgnrehabilitering og være borte fra familie eller jobb i tre-fire uker. Vår utfordring er imidlertid at mange fastleger henviser pasienter til døgnrehabilitering med lang ventetid, istedenfor å henvise til dagrehabilitering hvor det ikke er ventetid, sier Lars Petter Myrene, direktør ved LHL-klinikkene i Trondheim.

Trening og kosthold

De har ti dagplasser for lungerehabilitering, og behandlingen går over seks uker. I løpet av denne perioden møter deltakerne både fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier, treningsfysiolog og ernæringsfysiolog som gir veiledning og motivasjon om trening og kosthold. Pasientene har alle typer lungediagnoser, og mange har astma, kols eller lungekreft.

Myrene sier at mange av lungepasientene er blitt engstelige som følge av sykdommen, de er redd for å drive fysisk aktivitet og bli andpusten. For klinikken er det derfor viktig å trygge dem i at de kan trene.

Les saken i sin helhet (for abonnenter)

Publisert 25.04.2017