LHL-klinikken Trondheim

Hopp direkte til innhold
Hjerte og kar

Hjerteutredning (undersøkelse hos hjertespesialist)

En hjerteutredning vil kunne påvise om du har forhøyet risiko for hjerte- og karsykdom. I så tilfelle vil du få veiledning og tilbud om videre oppfølging og behandling av vår kardiolog.

Pris
4 900,-
  • Ventetid: Kort ventetid. Du trenger ikke henvisning.
  • Varighet: Konsultasjonen og undersøkelsene tar ca. 1 time, noe avhengig av om ytterligere tilleggsundersøkelser gjøres ved første konsultasjon.

Har du behov for en sjekk av hjertet? Lurer du på om du har en hjertesykdom? Vår hjerteutredning vil kunne påvise mulig hjertesykdom.

Målet er å oppdage eventuelle hjertesykdommer, men også se begynnende forandringer som kan gi sykdom på sikt, slik at du kan komme i gang med forebyggende behandling i tide. Hvis det blir konstatert at du har en hjertesykdom, vil legen starte relevant behandling og gi deg informasjon, veiledning og gode råd for veien videre.

Ved en hjerteutredning undersøker vi blant annet størrelsen på hjertet, samt blodgjennomstrømming og bevegelighet for klaffer og hjertekammervegger.

Symptomer

Det kan være riktig å undersøke om du har en hjertesykdom hvis du har symptomer som:

  • smerter i brystet
  • hjertebank
  • tungpustethet eller pustebesvær
  • episoder med uregelmessig puls

Hvis du har symptomer eller føler deg i risikosonen, bør du sjekke hjertet ditt.

Har du hjertesykdom og ønsker en rask undersøkelse eller en "second opinion". I tiden etter et hjerteinfarkt er det mange som har spørsmål i forhold til medisinbruk og til hva som er forsvarlig av fysisk aktivitet.

Passer for

Har du hjertelidelser i nær familie? Eller er du usikker på om du har en hjertesykdom? Det kan også være hensiktsmessig med en hjertesjekk for personer med høyt blodtrykk eller høyt kolesterol, eller om du bare ønsker en status på hjertehelsen din.

Behandlingsdetaljer

Første konsultasjon kan bestå av flere tester:

  • klinisk undersøkelse og vurdering ved hjertespesialist
  • EKG og blodtrykk
  • ultralyd av hjertet
  • AEKG (belastningstest av hjertet på sykkel, Arbeids-EKG)

Om forløpet

Forberedelser

Det kreves ingen spesielle forberedelser, men vi råder deg til å ikke spise et større måltid kort før undersøkelsene.

Ta gjerne med treningstøy og joggesko. 

Oppfølging

For noen pasienter er det nødvendig med utvidet testing for undersøkelse av eventuelle tilleggssykdommer, for eksempel lunge- eller nevrologiske lidelser. Legen vil gi deg gode råd om videre utredning eller behandling dersom det er behov for det. Dette kan være: 

Langtidsregistrering av hjerterytme
Undersøkelsen kan avsløre alle typer hjerterytmeforstyrrelser, og gir avgjørende informasjon for å kunne utelukke tilstander (atrieflimmer, pacemakerbehov mm.) og tilpasse riktig behandling. Hjerterytmen registreres mens pasienten er hjemme ved hjelp av avansert utstyr.

Ultralyd av halspulsårene og blodforsyningen til hodet
Ved hjelp av ultralyd sjekker vi hovedpulsåren til hodet.

Våre spesialister

Terje Skjærpe

Spesialist i indremedisin og hjartemedisin

Terje Skjærpe har doktorgrad i ultralydundersøkingar av hjarta.

Han har betydeleg forskingsbakgrunn innan hjartemedisin, har arbeidd som overlege og professor i hjartemedisin ved St Olavs Hospital i over 30 år.

Han var medlem av Nasjonalforeningen sitt Hjerte- og karråd i ca 10 år, leiar i 3 år.