LHL-klinikken Trondheim

Hopp direkte til innhold
Lunge

Lungeutredning

Er du tungpustet, har langvarig hoste, mye slim, piping i brystet eller andre problemer fra lungene eller luftveiene? Vi tilbyr grundig utredning hos lungelege så du får konstatert om du eventuelt har en lungesykdom.

Pris fra
3 600,-
Inkluderer tester og konsultasjon hos lege.
Ansvarlig lege:
Helge Bjørnstad-Pettersen
  • Ventetid: Kort ventetid. Du trenger ikke henvisning.
  • Varighet: Tester og konsultasjon hos legen tar totalt rundt 1,5 timer.

Lungelegen vil kunne fastslå om du har en lungesykdom og hvilken sykdom du eventuelt har. Hvis det blir konstatert at du har en lungesykdom vil legen starte relevant behandling og gi deg nyttig informasjon og råd.

Symptomer

Det kan være riktig å undersøke om du har en lungesykdom hvis du har symptomer som

  • tung pust
  • langvarig hoste med eller uten slim
  • piping i brystet og/eller at det snører seg og kanskje også gjør vondt i brystet under eller etter at du har anstrengt deg
  • hoste og slimdannelse under eller etter at du har anstrengt deg

Det haster dersom du har blod i oppspytt, tung pust, hoste og/eller vekttap, nattesvette og spesielt ved påvist skygge på røntgen av lungene. Du vil da også ha krav på rask, offentlig utredning såkalt "pakkeforløp".

Kort beskrivelse

Ved første konsultasjon utføres først en rekke pustetester for å kartlegge din lungefunksjon. Deretter møter du legen som har fått testresultatene. Resultatene fra testene gir legen mulighet til riktig diagnostisering og behandling av plagene dine.

Om videre utredning er nødvendig vil det bli satt opp videre testing. Hvis du bruker medisiner, ta med disse til første konsultasjon. Hvis du har tatt røntgen av brystkassen, ta med dette.

Behandlingsdetaljer

Måling av nitrogenoksid (FENO): måler en eventuell inflammasjon i luftveiene som kan være en indikasjon på ubehandlet astma.

Spirometri: enkel pusteundersøkelse for kartlegging av lungefunksjon.
Lungevolum: ved hjelp av en helkroppspletysmografiboks kartlegger vi lungevolum som kan være til hjelp i diagnostisering av redusert lungefunksjon.

Diffusjonskapasitet: måler utveksling av gass fra lungene over i blodet. Brukes for eksempel til å gradere emfysem.

Måling av oksygenmetning: vi måler hvor mye oksygen blodet ditt frakter fra lungene.

Om forløpet

Forberedelser

Dersom du bruker lungemedisiner i form av faste inhalasjoner, skal du ikke ta dem fra kvelden før - heller ikke hurtigvirkende fra samme morgen. Ved pågående infeksjon kan det være lurt å utsette timen. Ellers er det ingen spesielle forberedelser.

Oppfølging

For noen pasienter er det nødvendig med utvidet testing for undersøkelse av eventuelle tilleggssykdommer, for eksempel hjerte- og nevrologiske lidelser, sykdommer i øvre luftveier, eventuelt også med CT av lungene. Legen gir deg råd om slik eventuell videre utredning eller behandling. Du får nærmere informasjon om alternativer og priser.

Våre spesialister

Helge Bjørnstad-Pettersen

Helge Bjørnstad-Pettersen

Spesialist i indremedisin og lungesykdommer

Helge Bjørnstad-Pettersen er spesialist i indremedisin og lungesykdommer. Han har lang erfaring fra St. Olavs Hospital og NTNU.

Han har vært leder av Sør-Trøndelag legeforening og Norsk forening for lungemedisin.

Han har jobbet i LHL siden 2015 med lungerehabilitering.