Et brokk er en utposning av bukhinnen som trenger gjennom et svakt punkt i bukveggen. En brokksekk kan inneholde tarmslynger eller fettvev som blir presset ut fra bukhulen. Brokket fremtrer, i de fleste tilfeller, som en kul eller hevelse under huden. Årsaken til brokkdannelse kan være medfødt eller ervervet.
- Ansvarlig lege:
-
Lars Thomas Seeberg
Lars Thomas Seeberg
Spesialist i gastrokirurgi og generell kirurgiLHL-sykehuset VestfoldSpesialist i generell kirurgi og gastrokirurgi. Han har utdannelse fra Royal College of Surgeons i Irland og spesialistutdanning i gastrokirurgi fra Oslo Universitetssykehus Ullevål, Vestre Viken og Sykehuset i Vestfold. Han har de siste 7 årene opparbeidet seg en betydelig kompetanse innen overvektskirurgi og har utført over 1000 overvektsoperasjoner.
Han har bred kirurgisk erfaring og har betydelig kompetanse innen kreftkirurgi, overvektskirurgi, proktologi og dagkirurgiske prosedyrer. Han er instruktør i laparoskopisk kirurgi.
Han har nylig levert sin doktorgrad innen kolorektal kreftforskning.
- Ventetid: Kort ventetid
- Varighet: Operasjonen tar vanligvis 40 minutter avhengig av kompleksiteten av brokket. Dersom du er operert i lysken fra tidligere eller har en dobbeltsidig brokk, kan operasjonen ta lengre tid. Du kan reise hjem etter et 2-4 timer.
- Sykmelding: Du sykemeldes i 5-7 dager, avhengig av hva slags arbeid du har. Opereres du med åpen metode er sykemeldingsperioden lengre.
Brokk kan oppstå i lysken, navlen, i fremre bukvegg og i tidligere operasjonsarr. Det mest vanligste brokket er lyskebrokk som forekommer hyppigst hos menn.
Lyskebrokk kan bli større med tid. Menn som har lyskebrokk som gir plager anbefales operasjon. Kvinner anbefales operasjon uansett da det er større risiko for inneklemt brokk.