Hopp direkte til innhold
Kirurgi

Inngrodd tånegl Unguis incarnatus

Inngrodd tånegl er en vanlig tilstand og rammer oftest stortåneglen. Det er hyppig sett hos gutter i puberteten som er plage med fuktige føtter. Ungdom som driver med idrett er spesielt utsatt.

  • Sykmelding: Sykmelding vurderes, til noen dager.

Tilstanden kan skyldes at tåneglen klippes i bue og dermed for langt ned til sidene. Kombinert med bruk av for trange sko, eller slag mot foten, vil dette kunne resultere i at neglen skjærer seg inn i hud og underhud, og det oppstår en lokal, smertefull hevelse, ofte med infeksjon.

Kort beskrivelse

Den viktigste undersøkelsen er legens kliniske vurdering av tilstanden. Noen ganger tas en prøve av puss, men det er ikke alltid nødvendig.

Behandlingsdetaljer

Akutt, hissig infeksjon kan måtte behandles med lokale antibiotika, og godt fotstell er viktig. I noen tilfeller kan det være nødvendig i gi antibiotika som tabletter.

Enkel fjerning av hele neglen forsøkes hos noen som første kirurgiske tilnærming. Alternativ kirurgisk metode og som for oss virker til å være den beste er kilereseksjon (radikal metode) hvor en gjør bredden på neglen noe mindre og fjerner tilhørende neglerot.

Det er smertefullt både å ha en inngrodd negl og dagene etter et kirurgisk inngrep er også smertefulle. En må heve foten høyt noen dager og trenger smertestillende medisiner. Sykmelding må også vurderes noen dager. De fleste blir god når man opererer radikalt.

Egenbehandling

Ved inngrodd negl forsøker en i lettere tilfeller med god fothygiene, eventuelt med grønnsåpefotbad og god tørking etterpå. Bruk romslig fottøy og luftige bomullssokker eller ullsokker. Unngå kunstfibersokker. Hold føttene tørre. Neglen må hjelpes til å vokse fritt framover, og ikke klippes for kort ut mot sidene.