Hopp direkte til innhold
Urologi

Sterilisering Vasektomi

Sterilisering er den sikreste form for prevensjon for menn.

Ansvarlig lege:
Dag Gullan
  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Inngrepet tar rundt 45 minutter.
  • Sykmelding: Det er ikke behov for sykmelding.

Før inngrepet skal skjemaet "Begjæring om sterilisering" (pdf) underskrives. I dette skjemaet må du bekrefte at du har fått nødvendig informasjon.

Helsedirektoratet har utarbeidet en informasjonsbrosjyre om sterilisering som vi anbefaler at du leser gjennom.

Passer for

Inngrepet kan tilbys menn over 25 år.

Behandlingsdetaljer

Sterilisering gjøres vanligvis i lokalbedøvelse og tar ca. 45 minutter. Kirurgen legger et lite snitt oppe på pungen på hver side hvor sædlederne ligger rett under huden. En bit av sædlederne fjernes. Denne sendes rutinemessig til mikroskopi for å bekrefte at det er sædlederen som er avbrutt. Åpningen i huden lukkes med sting som oppløser seg selv.

Om forløpet

Forberedelser

Man skal ha dusjet, og det er en fordel med stramme underbukser for avlastning etter inngrepet.

Pungen bør være barbert.

Hvis du tar blodfortynnende medisin er det viktig å avtale med kirurgen hvor lenge du skal ta pause med denne før inngrepet.

Etter

Smerter

Lette hevelse, ømhet og misfarging av pungen kan ses etter inngrepet. Stramme underbukser anbefales for støtte. Reseptfri smertestillende medisin anbefales ved behov for dette.

Dusj og bad

Du kan dusje uten bandasje dagen etter inngrepet. Bading i basseng og badekar anbefales ikke før såret er grodd, vanligvis etter 1 uke.

Fysisk aktivitet

Det er viktig å ta det med ro den første dagen etter inngrepet. Det anbefales pause fra tyngre fysisk aktivitet og seksuell aktivitet i 14 dager.

Oppfølging

Du er ikke steril før dette er bekreftet ved undersøkelse av sædprøve 3 måneder etter inngrepet. Det er altså bruk for andre prevensjonsformer frem til dette.

Risiko

Infeksjon

Det ses få alvorlige komplikasjoner etter sterilisering. Som ved alle operasjoner det en liten risiko for sårinfeksjon. Dette viser seg ved rødme, hevelse og varme i operasjonsområdet. Ved mistanke om infeksjon bes du ta kontakt.

Hematom

Ved alle inngrep på pungen er det risiko for blodansamling. Dette viser seg ved betydelig hevelse, misfarging og smerter. Det er sjelden bruk for aktiv behandling av blodansamlinger i pungen. Ta kontakt ved behov.

I svært sjeldne tilfeller ses smerter i pungen i lang tid etter inngrepet.

Våre spesialister

Dag Gullan

Dag Gullan

Spesialist i urologi og generell kirurgi
LHL-sykehuset Vestfold

Dag Gullan er spesialist i generell kirurgi og urologi. Han er utdannet på King’s College i London og har spesialistutdannelsen fra Drammen Sykehus og Oslo Universitetssykehus.

Han har jobbet som transplantasjonskirurg på Rikshospitalet og traumekirurg i Forsvaret. Som urolog jobber han primært med utredning og behandling av kreftsykdommer i prostata, urinblære og nyrene i tillegg til generell urologi. Han har bred erfaring i vurdering av vannlatingsplager, ereksjonssvikt, lidelser i penis og scrotum.

Jan Gunnar Nagelhus

Spesialist i urologi og generell kirurgi
LHL-sykehuset Vestfold

Jan Gunnar Nagelhus er spesialist i generell kirurgi (1986) og urologi (1991).

Utdannelse fra Sykehuset i Telemark og Rikshospitalet.

Lang erfaring som urolog og mangeårig overlege ved Sykehuset i Vestfold.

Per Espen Låhne

Per Espen Låhne

Overlege og spesialist i generell kirurgi og urologi
LHL-sykehuset Vestfold

Han studerte medisin ved Universitetet i Oslo og har sin spesialistutdanning fra Rikshospitalet og Aker Universitetssykehus. Har fordypning i rekonstruktiv urologi og nevrourologi, vannlatingsplager og nyresteinskirurgi.

Han har jobbet med barnekirurgi og transplantasjonskirurgi av nyrer og lever ved Rikshospitalet. Låhne har de 3 siste årene jobbet som overlege ved UNN Tromsø annenhver uke. Der ble han ansatt for å lede og utvikle nyresteinskirurgien i Nord-Norge. Han er i tillegg ansatt 10 % ved NKIB – Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkensykdom, ved UNN.