Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Høyt blodtrykk? Se opp for lakris!

Mye lakris kan gi høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser.

Nylig rapporterte et legetidsskrift om en 66 år gammel mann som fikk høyt blodtrykk, forstyrrelser i syre-base-balansen og uforklarlig lave kaliumnivåer i blodet. Årsaken: et høyt inntak av lakrisholdige halspastiller (Fisherman’s Friend). Alle verdier normaliserte seg da han sluttet å spise pastillene (1).

En eldre artikkel fra universitetssykehuset i Umeå i Sverige beskrev en 44 år gammel kvinne som hadde spist 40-70 gram lakrisgodteri hver dag i fire måneder ble innlagt med store hjerterytmeforstyrrelser og lave kaliumnivåer, noe som bare kunne forklares med hennes lakrisbruk (2).

Tidsskrift for Den norske legeforening skrev i 2002 om en lignende hendelse med en 19 år gammel kvinne som hadde spist mye lakris, ca. 200 gram daglig, og ble innlagt grunnet et svært høyt blodtrykk og lave kaliumnivåer. Dette ble bedre etter behandling med blodtrykksmedisiner og etter at hun kuttet ut lakris. «Lakris – ikke bare sukkertøy», slo legene fast (3).

Søtt, men blodtrykksøkende

Lakrisrot inneholder et naturlig søtt stoff – glycyrrhizin – som har vært brukt i matvarer og medisiner i flere tusen år. Vi kjenner lakris fra godteri, men det tilsettes også som aroma i alt fra medisiner og kosttilskudd til tobakk og drikkevarer. Tidligere ble lakrisekstrakt blant annet brukt i behandling av magesår. Det viste seg imidlertid at mange av pasientene fikk væskeopphopninger, og senere (rundt 1950) viste det seg at lakrisekstrakt påvirket saltbalansen i kroppen og økte blodtrykket.

Forsøk fra Sverige har eksempelvis vist at det å spise 200 gram lakris per dag kan gi hele 14 mmHg høyere systolisk og 9 mmHg høyere diastolisk blodtrykk etter to uker hos unge, friske personer (4). Men også mer moderate mengder lakris – fra 50 til 100 gram daglig – kan få det systoliske blodtrykket (systolisk = når hjertet trekker seg sammen) til å stige med 5 mmHg i gjennomsnitt.

Dersom du har forhøyet blodtrykk fra før kan en slik blodtrykksøkning øke sjansen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

En finsk studie viste at personer som spiste lakris daglig i to uker fikk økt blodvolum og økt blodtrykk i aorta, hovedpulsåren, som hjertet pumper blodet ut til. Økt blodtrykk i aorta har vist seg å være mer knyttet til utvikling av hjerte- og karsykdom enn blodtrykk målt i armen. Det høye lakrisinntaket økte også nivåene av en markør på mindre elastiske pulsårer, noe som også er en risikofaktorer (5).

Kan gi lave kaliumnivåer i blodet

Et høyt inntak av glycyrrhizin fra lakris påvirker kortisolmetabolismen i nyrene slik at kroppen holder på vann og natrium. Samtidig gir det økt risiko for hyopkalemi, for lave kaliumnivåer i blodet, noe også enkelte vanndrivende medisiner kan gjøre (6).

Hypokalemi kan føre til hjerterytmeforstyrrelser, i verste fall dødelige, slik som i det ovennevnte tilfellet med den svenske kvinnen. Enda mer alvorlig var det for en eldre kvinne fra England, som etter å i lang tid hadde spist store mengder lakris mot forstoppelse kollapset og havnet på sykehus med ventrikkelflimmer, den vanligste årsaken til plutselig hjertedød (kvinnen overlevde etter hjerte- og lungeredning) (7).

Siden store mengder lakris øker tapet av kalium, kan pasienter som bruker hjertesviktmedisinen digitalis (digoksin) få økt risiko for forgiftning. Store mengder lakris kan også senke virkningen av Marevan (warfarin).

Hvor mye kan du spise?

Av årsakene som er nevnt over bør lakrisrot og lakrisekstrakt unngås av hjertesyke pasienter. De med høyt blodtrykk og/eller nyreproblemer er mer sensitive for glycyrrhizin fra lakris.

Folk flest bør ikke få i seg mer enn 100 milligram glycyrrhizin per dag, for å være på den sikre siden (8). Dette tilsvarer om lag 50 gram lakris.

Dersom du skulle få høyt blodtrykk av å spise lakris, ser det heldigvis ut til at skaden ikke er permanent, og at blodtrykket normaliseres når man kutter ut lakris. For friske er det derfor ikke farlig om man en sjelden gang skulle spise mer, så lenge det ikke pågår over dager og uker.

Varierende mengde glycyrrhizin i lakrisprodukter

Lakrisrot inneholder fra 2 til 15 prosent glycyrrhizin, lakrisekstrakt er mer konsentrert. Lakrisholdig godteri inneholder på sin side som regel lite lakrisrot/lakrisekstrakt og følgelig mye mindre glycyrrhizin. Innholdet varierer imidlertid mye. Lakrisgodteri har vist seg å inneholde mellom 29 til 790 milligram glycyrrhizin per 100 gram (8).

I Nederland ble det funnet at lakris i gjennomsnitt inneholdt 170 mg per 100 g, mens lakrispulver hadde 1800 mg. De fleste lakrisprodukter inneholder mindre enn 350 mg glycyrrhizin per 100 g (8).

Enkelte helsekostprodukter kan imidlertid inneholde så mye som 1500 til 4700 mg per 100 g. Urtete (i pulverform) og noen alkoholholdige urtedrikker kan også inneholde glycyrrhizinsyre (8).

Forskrift om matinformasjon til forbrukerne sier at dersom et produkt inneholder 100 milligram glycyrrhizin per kilo eller mer (eller 10 milligram per liter i drikkevarer), skal det være merket med ”Inneholder lakris”. Dersom det inneholder minst 4 gram glycyrrhizin per kilo (400 milligram per 100 gram) skal det i tillegg stå ”Personer med høyt blodtrykk bør unngå overdrevet inntak” etter ingredienslisten.

Godteriprodusenten Nidar opplyser om følgende innhold av glycyrrhizin (milligram per 100 gram vare):

  Glycyrrhizin per 100 gram vare Mengde av vare som gir 100 milligram glycyrrhizin
IFA pastiller 127 mg 79 g (ca. 2 esker)
Panda lakris 125 mg 80 g (2,5 lakrisstang eller 0,4 pose)
Nero (sjokolade) 120 mg 83 g (ca. 2 stk)
IFA sukkerfri pastiller 101 mg 99 g (ca. 3 poser)
Skipper lakrisbåter 80 mg 125 g (1/2 pose)
Doc halspastiller 3 mg 3330 g (55 poser)

I 1993 ble det beregnet at forbruket av lakrisgodteri i Norden var omlag 1,5 kilo per person i året. Dette tilsvarer et inntak av mellom 6 og 15 milligram glycyrrhizin per dag, men det eksakte inntaket er vanskelig å anslå siden innhold av glycyrrhizin varierer fra produkt til produkt (8).