Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Serverer sunn mat
Foto: Louis Hansel, Unsplash

Matoppskrifter

Måltidene vi spiser skal mette, tilføre energi og ikke minst spre matglede. Se våre oppskrifter, tips og råd her. Velbekomme!

Hva er et sunt kostholdsmønster?

Måltidene vi spiser skal mette, tilføre energi og ikke minst spre matglede. En dag med innslag av flere matvaregrupper vedlikeholder kroppens funksjoner, men kan i stor grad også påvirke gane i tillegg til mage. Her er noen nøkkelråd om kosthold.

Kosthold og ernæring

Her er gode tips til en sunnere middag, inspirasjon til noe eksotisk eller noe som kan lages raskt. Våre kostholdseksperter har samlet gode og inspirerende oppskrifter som garantert blir en suksess i heimen! En god leveregel er:

Spis mat. Mest planter. Ikke for mye.
Og: Nyt måltidet, med alle sanser.
Velbekomme!

Mat og helse

Et sunt nordisk kosthold kan forebygge sykdom

Mange kjenner kanskje til middelhavsdietten, og at den er forebyggende mot hjerte- og karsykdom. Forskning viser at det å følge et sunt nordisk kosthold er også forebyggende mot en rekke sykdommer.

Bra mat for kolesterolet

Det er vist at det er flere matvarer i kostholdet som er ekstra bra for kolesterolet. En ny oppsummeringsartikkel presenterer de viktigste matvarene som kan ha en positiv påvirkning på kolesterolet.

Velg fett med riktig kvalitet

Fettet i kostholdet har stor betydning for kolesterolavleiring i blodårene. En ny rapport fra Nasjonalt råd for ernæring understreker at det også har betydning for risikoen for hjerte- og karsykdom.

Kaffe, hjertehelse og kolesterol

De fleste nordmenn drikker kaffe daglig. Det snakkes og skrives om både positive og negative helseeffekter av kaffedrikking. Et helhetlig bilde av forskningen tyder på at de som drikker moderate mengder kaffe har redusert dødelighet og lavere risiko for å rammes av flere kroniske sykdommer, blant annet hjerte- og karsykdom. Det er imidlertid ikke «ett fett» hvilken type kaffe du velger.

Gode råd

Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for helse og trivsel.

Spiser du mange ulike matvarer, får du lettere i deg alle næringsstoffene kroppen din trenger.

Nøkkelhullet kan hjelpe deg å ta sunnere valg når du handler.

> Kostråd