Hopp til innhold


Spis riktig når du bruker Marevan

Bruker du Marevan, er det viktig å være bevisst på kostholdet. I en del matvarer, som rosenkål og spinat, finnes det mye vitamin K som kan påvirke blodets levringsevne.

Marevan er en blodfortynnende medisin som virker ved å blokkere effekten av vitamin K. Vitamin K spiller en viktig rolle for blodets evne til å koagulere, eller levre seg.

Målet er et stabilt inntak av vitamin K

Dersom du bruker Marevan (warfarin), kan større endringer i mengden vitamin K i kosten påvirke marevaneffekten. Et plutselig økt inntak av vitamin K kan hemme effekten av Marevan, slik at blodet levrer seg lettere.

Sørg derfor for å ha et mest mulig stabilt inntak av K-vitamin fra kosten.

Dersom du spiser mye av matvarer med høyt vitamin K-innhold, må du bruke høyere dose av Marevan. Det er ikke noe problem, og det gir ikke flere bivirkninger, å bruke flere tabletter Marevan om du spiser mye av de K-vitamin-rike matvarene.

De matvarene som inneholder mest vitamin K, er de mørkegrønne grønnsakene, som brokkoli, spinat og grønnkål. Du trenger ikke unngå mat med K-vitamin, men vær oppmerksom på mengdene du spiser.

I disse grønnsakene finner du mye K-vitamin:

  • bladsalat (som romano og ruccola)
  • brokkoli
  • grønnkål
  • kål
  • nesler
  • rosenkål
  • spinat
  • surkål

Hvor mye vitamin K er det i maten?

Her er eksempel på porsjoner som inneholder omtrent like stor mengde vitamin K: K- vitamin

  • ca. 1,5 dl kokt brokkoli
  • ca. 2 dl blomkål
  • ca. 5-8 stk. kokte rosenkål (fersk eller frossen)
  • ca. 2-3 dl kokt kål
  • ca. 1-1,5 dl kokt grønnkål
  • ca. 1 dl kokt spinat (fersk eller frossen)
  • ca. 4-5 dl (= én tallerken eller stor bolle) bladsalater (ruccola, romanesco etc.)

Liten praktisk betydning

Avokado og asparges inneholder også litt vitamin K.

Grønne krydderurter som dill, gressløk og persille, samt raps- og soyaolje og majones inneholder også endel vitamin K, men mengden man spiser er som regel så liten at det har lite praktisk betydning.

Tørre linser og kikerter kan inneholde vitamin K. Sukkererter, aspargesbønner og grønne erter inneholder mindre vitamin K enn tørre belgvekster.

Selv om du spiser mye av noen av de ovennevnte matvarene fra før, er det ikke sikkert at du trenger å endre kostholdet. Men dersom du ønsker å spise enda mer av dem, bør du nevne dette for legen slik at han eller hun kan følge det opp ved å måle INR-verdien og justere Marevan-dosen.

Sushimåltider og julaften

Prøv å unngå plutselige forandringer i kostholdet og store sesongvariasjoner. Her kan nevnes store porsjoner grønnkål eller surkål ved julebordet, neslesuppe om våren eller store sushi-retter (det er mye K- vitamin japanske alger som brukes til sushi).

Rotgrønnsaker, kjøtt, fersk frukt samt kornvarer, inkludert mel, har som regel lite vitamin K.

Marevan og naturpreparater 

Vær også oppmerksom på at en rekke medisiner, samt enkelte naturprodukter, som eksempelvis Johannesurt og ginseng, kan inneholde stoffer som påvirker INR-verdien.

Ved forandring av medisinene eller ved start av bruk av naturpreparater, bør INR-verdien følges nøye. Ta alltid opp dette med legen din!

Eksempler på urtemidler og andre kosttilskudd som ikke bør kombineres med Marevan:

  • alfalfaspirer
  • coenzym Q-10
  • djevelklo (devils claw)
  • gingko biloba
  • ginsengekstrakt
  • grønn te-ekstrakt
  • hvitløkekstrakt
  • ingefærekstrakt
  • johannesurt
  • matrem (feverfew)
  • papayaekstrakt
  • policosanol (stoff som utvinnes av den vokslignende delen av sukkerør)
  • vitamin K i tablettform
  • vitamin A i tablettform
  • vitamin C i tablettform (svært store doser)

Det er ikke noe problem å spise spirer, hvitløk og ingefær i sin naturlige form. Men det har vært sett økt blødningstendens blant pasienter som har tatt omega-3-tilskudd/fiskeolje sammen med Marevan. Forhør deg med fastlegen din om hvordan du bør forholde deg til dette.

Hvis du ikke har brukt omega-3-tilskudd eller tran før, men ønsker å ta det, kan du måle INR litt hyppigere i starten.

Marevan og alkohol 

Alkohol er i seg selv lett blodfortynnende, og kan derfor forstyrre blodlevringen ved samtidig bruk av Marevan. Moderate mengder vin eller øl daglig (to glass) ser ikke ut til å spille noen rolle, men et plutselig høyt inntak (“flatfyll”) bør unngås.

Alkohol øker kroppens omsetning av Marevan, så et vedvarende høyt alkoholforbruk kan føre til reduserte konsentrasjoner av virkestoffet.

Du må muligens også være forsiktig med å drikke tranebærjuice. Et høyt inntak øker trolig virkningen av Marevan, noe som vil gi økt blødningsrisiko.

Granateplejuice kan også gi økte konsentrasjoner av Marevan i kroppen.

Publisert 13.12.2013