Hopp direkte til innhold
Sunnere bolig
Soverom, mor og barn
Foto: Shutterstock

Kast den brukte madrassen på barnerommet

En godt brukt madrass er ofte blitt mykere med tiden samtidig som den mest sannsynlig har samlet om en hel del bakterier. Vi deler grunnene til at du ikke burde ta vare på de gamle madrassene på barnerommet.

En godt brukt madrass, gjerne fra små barn, er ofte blitt en oppsamler av gamle rester fra babyoppkast, urin o.l. som kan gi en uheldig/fremmed bakterieflora som barnet puster inn hvis det ligger på magen. Det anbefales derfor alltid at små barn får sove på en fast og ren madrass, som gjør at forholdene blir bedre dersom barnet skulle sove på magen.

Studier viser at arvet madrass gjør seg dårlig på barnerommet. 

En studie gjort i  Skottland viser at risikoen for  krybbedød er tredoblet dersom barnet bruker en brukt madrass, eller åttedoblet dersom barnet har fått en brukt madrass fra en annen familie. Likevel er denne risikoen relativt sett veldig liten. En svakhet ved studien er imidlertid at den ikke angir i hvilken stand madrassen var i (myk, hard eller lignende).

Det er derfor minimal risiko i å bruke en madrass om igjen dersom den er brukt av bare ett søsken og den ikke er slitt, myk eller skitten. Da trenger man ikke ny madrass!

Andre nyttige tips til sengen for best mulig pusteforhold for babyen:

  1. Unngå tisselaken
  2. Begrens antall kosedyr, puter etc.
  3. Unngå babynest og sengekantbeskyttere

 

Kilde:

Landsforeningen uventet barnedød