Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Jobb sammen om sunnere vaner

En støttende partner øker sjansen for at du selv lykkes med å endre vaner.

Vi mennesker foretrekker ofte å gjøre slik de rundt oss gjør, særlig vår bedre halvdel. Vaner som røyking og kosthold deles ofte i et parforhold.

I en britisk studie av gifte og samboende par på rundt 60 år som røykte, var fysisk inaktive og/eller var overvektige, fant forskerne at når én av partene gjorde en sunn endring økte sannsynligheten for at den andre også klarte å endre vaner.

Å ha en partner som sluttet å røyke var forbundet med over 11 ganger høyere sjanse for å selv slutte i løpet av to år, sammenliknet med det å ha en partner som fortsatte å røyke.

Sannsynligheten for å bli mer fysisk aktiv eller å gå ned i vekt var henholdsvis fem- og tre-doblet når partneren gjorde det samme.

Positive livsstilsendringer smitter ofte over på partneren og resten av familien. Den nye studien indikerer også at dersom en partner endrer en atferd fra “usunn” til “sunn”, har det en større påvirkning på den andre enn dersom partneren alltid har vært sunn.

En som røyker vil for eksempel ha større sjanse til å slutte dersom partneren slutter å røyke, enn dersom partneren aldri har røykt i utgangspunkt.

Bilde av to menn i 20-årene som jobber ute på sommeren. Få med deg samboeren din, en god venn eller kollega når du setter deg mål om å endre livsstil. Det er for eksempel mye lettere å følge et fast treningsprogram når dere er to.

I denne studien så forskerne bare på ektefeller og samboere, men også en venn, en god nabo eller kollega kan være en god støttespiller. Det ser uansett ut til at det er mer effektivt å skape en ny vane når man er flere om det.

Å jobbe sammen som par mot et mål kan gjøre prosessen mer morsom og spennende, men ikke se på det som en konkurranse. Ta og gi gjerne komplimenter til hverandre underveis.