Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Meieriprodukter
Foto: Shutterstock

Kalsium og hjerte- og karsykdom

Kalsium utgjør nesten 2 % av kroppsvekten, og er dermed det mineralet kroppen inneholder mest av. Nesten alt av kalsiumet finnes i ben og tenner, men kalsium utfører mange viktige roller i andre deler av kroppen, slik som nerve- og muskelceller.

Kalsiums funksjon

Kalsium er et viktig næringsstoff i blodet for ulike fysiologiske prosesser. Skjelettet vil brytes ned om vi har for lite kalsium i blodet, og kan bygges opp om vi får i oss nok kalsium. Derfor er det viktig å få dekket det daglige behovet av kalsium, som er på 800 mg per dag, tilsvarende tre porsjoner meieriprodukter eller hvitost.

Det er fullt mulig å få i seg anbefalt mengde kalsium ved et typisk norsk kosthold.

Vedvarende mangel på kalsium fra kostholdet kan føre  til svekket bentetthet. Benmassen svekkes gradvis i 20-årsalderen, og reduseres raskere blant kvinner etter overgangsalderen. Ved tilstanden osteoporose, eller benskjørhet, blir beinvevet “sprøtt”, noe som øker risikoen for benbrudd.

Det er fullt mulig å få i seg anbefalt mengde kalsium ved et typisk norsk kosthold. Meieriprodukter står for over 60 % av kalsiumet i et gjennomsnittlig norsk kosthold og er den viktigste kilden til kalsium.

Kalsium og hjerte- og karsykdom

De senere årene har det også vært foreslått at et høyt inntak av kalsium, blant annet fra melkeprodukter, forebygger hjerte- og karsykdom og andre kroniske sykdommer.

Noen mulige mekanismer er effekter på kolesterolet, blodtrykk og fedme. 

Sammenhengen mellom inntak av kalsium og hjerte- og kardødelighet er imidlertid uklar. Foreløpig finnes det ikke studier som viser sikkert at kalsiumtilskudd reduserer risiko, men noen studier har vist tendenser til økt risiko for hjerteinfarkt og slag av å ta kalsiumtilskudd blant kvinner (1,2). Andre studier peker også på at det å ha et adekvat kalsiuminntak virker forebyggende for død ved hjertesykdom (2).

Så selv om det er viktig å få i seg nok kalsium, er det ikke sikkert at det er bedre å få i seg enda mer enn anbefalt.

Meieriprodukter og hjertet

Som nevnt over er meieriprodukter den viktigste kilden til kalsium i kostholdet.

Meieriprodukter er også en kilde til mettet fett, som er etablert å være en risikofaktor for økt kolesterol. Så hvordan kan man få dekket sitt kalsiumbehov og samtidig passe på mengden mettet fett?

Ved å bruke magre meieriprodukter som skummet melk, fettfri yoghurt og skummet kulturmelk, kan man fint nå sitt kalsiumbehov uten å få i seg for mye mettet fett.

Om du har høyt kolesterol, kan det også være lurt å prøve ut hvitost med lavere fettprosent. Den inneholder like mye av de gode næringsstoffene, men mindre mettet fett.

 

Kilder:

  1. Myung SK, Kim HB, Lee YJ, Choi YJ, Oh SW. Calcium Supplements and Risk of Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Clinical Trials. Nutrients. 2021.
  2. Pana TA, Dehghani M, Baradaran HR, Neal SR, Wood AD, Kwok CS, Loke YK, Luben RN, Mamas MA, Khaw KT, Myint PK. Calcium intake, calcium supplementation and cardiovascular disease and mortality in the British population: EPIC-norfolk prospective cohort study and meta-analysis. Eur J Epidemiol. 2021.