Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Kiwi - næringsrik og blodtrykksvennlig

Bak kiwiens brune, hårete skall skjuler det seg mange positive overraskelser!

Et kosthold som er rikt på frukt og grønnsaker er gunstig for blodtrykket, delvis på grunn av næringsstoffene og de andre stoffene de inneholder. Norsk forskning har vist at kiwifrukt kan ha en særlig god effekt blant personer med høyt blodtrykk.

Forskning har vist at kiwi kan være gunstig for blodtrykket hos røykere: Norske, mannlige røykere som i åtte uker spiste tre grønne kiwier per dag fikk et betydelig lavere blodtrykk enn de som ikke spiste kiwi.

Kiwi er rik på C-vitamin

Ernæringsmessig er kiwi en C-vitaminbombe, nesten uten sidestykke, per 100 gram inneholder kiwi for eksempel dobbelt så mye C-vitamin som appelsiner, og 10 ganger så mye som epler. Kiwi er også rik på mineralet kalium og på såkalte fytokjemikalier og polyfenoler (grupper av forbindelser i plantematvarer), og er blant de få fruktene som inneholder en del E- og K-vitamin.

Blant annet fordi kiwi inneholder en del fiber, kan den også være gunstig for fordøyelsen.

Kiwi har en senkende effekt på blodtrykket

Røyking er en risikofaktor for høyt blodtrykk. Norsk forskning har vist at kiwi kan være gunstig for blodtrykket hos røykere: Norske, mannlige røykere som i åtte uker spiste tre grønne kiwier per dag fikk et betydelig lavere blodtrykk enn de som ikke spiste kiwi 1. En nyere studie fra Japan viste lignende resultater ved inntak av 2 kiwi per dag hos overvektige 2. Den blodtrykkssenkende effekten viste seg først og fremst hos de som allerede hadde forhøyet blodtrykk (over 125 mmHG systolisk og/eller over 90 mmHG diastolisk).

Les om høyt blodtrykk

Én studie viste imidlertid at to kiwi per dag i fire uker sammen med et ellers sunt kosthold ikke reduserte blodtrykket i en gruppe menn som ikke hadde høyt blodtrykk 3. Blant norske menn og kvinner med et moderat forhøyet blodtrykk (130/85 mmHg eller høyere), ga tre kiwier per dag en større blodtrykksreduksjon etter åtte uker enn ett eple per dag 4.

Kiwiekstrakt og hel kiwi har vist seg å hemme produksjonen av et hormon i blodårene som trekker sammen blodårene og får blodtrykket til å øke. Dette er den samme mekanismen som får flere av dagens blodtrykksmedisiner (en type medisiner kalt ACE-hemmere) til å senke blodtrykket.

Én av årsakene til at kiwi i den ene norske studien senket blodtrykket mer enn epler, kan dessuten være at kiwi er mer rikt på kalium, som i seg selv bidrar til å senke blodtrykket.

Lavere kolesterol med kiwi

I et forsøk med menn med høyt kolesterol som i fire uker skulle spise to kiwier per dag, i tillegg til et sunt kosthold, ble balansen mellom totalkolesterol og HDL-kolesterol («det gode kolesterolet») forbedret sammenliknet med når de spiste annen frukt enn kiwi 5. Dette tyder på at mennene som spiste kiwi fikk færre skadelige kolesterolholdige partikler i blodet. Andre studier har også vist at én til tre kiwier per dag forbedrer forholdet mellom det dårlige og det gode kolesterolet i blodet 6.

Om det høres mye ut å spise flere kiwi per dag, kan man fortsatt få helsefordeler selv om kiwien spises sjeldnere. En studie fra 2015 viste at de som spiste kiwi oftere enn en gang i uken hadde høyere nivåer av det gode kolesterolet (HDL-kolesterol) og lavere nivåer av triglyserider i blodet 7.

Andre helsefordeler med kiwi

Kiwi i seg selv vil også være en bidragsyter til et sunt kosthold. Kiwi, som andre frukter, er lave på kalorier, er fettfrie og har langt mindre sukker enn søte matvarer som godteri, kjeks og kaker. 

Man kan derfor ta seg en kiwi med god samvittighet om man har lyst på noe søtt.

Bruk av kiwi

Kiwi er moden og smaker best når den er litt myk. Hvis du kjøper kiwi som er hard, kan du la den stå i romtemperatur i to-tre dager for å la den modne. Legger du den i en pose sammen med et eple eller en tomat, vil modningen gå litt raskere. Kiwi kan oppbevares i kjøleskap i ca. to uker.

Kiwi er selvsagt utmerket å spise for seg selv, men den har mange bruksområder. Prøv kiwi i salat sammen med f. eks. couscous, paprika og tomater. Du kan godt spise kiwi med skallet på, det gir mer fiber!

Flere gode matoppskrifter finner du her