Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Enklere å velge med Nøkkelhull-merket
Foto: Pixabay / LHL

Nøkkelhull – et enkelt valg

Produkter som er merket med Nøkkelhullet inneholder mindre mettet fett, salt og sukker og mer fiber og fullkorn enn sammenlignbare produkter.

Synes du det er vanskelig å avgjøre om varen du putter i handlekurven er av ernæringsmessig god kvalitet? Fortvil ikke. En enkel hjelp for deg som vil spise sunnere er å se etter matvarer som er merket med Nøkkelhullet.

Nøkkelhullsmerkede produkter inneholder mindre mettet fett, salt og sukker og mer fiber og fullkorn enn sammenlignbare produkter.

Nøkkelhullsmerkede produkter er ganske enkelt en sunnhetsgaranti!

Sunnere alternativer i sin kategori

Nøkkelhullet setter minimumskrav til kostfiber og maksimumskrav til hva produkter kan inneholde av fett, mettet fett, salt og sukker. Det finnes ulike produktkategorier og hver kategori har ulike krav.

Ikke alle matvarer kan få Nøkkelhull. Det er fordi de ikke blir ansett å skulle inngå i et sunt og variert kosthold.

Nøkkelhull logo

Frivillig merking

Helsedirektoratet og Mattilsynet har ansvaret for merkeordningen, mens produsenter frivillig kan merke produkter med Nøkkelhullet. Merkeordningen blir jevnlig revidert og endret, slik at ny kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse blir godt ivaretatt.

Les mer: Høyt kolesterol

Enkel løsning

Det kan være krevende å lese næringsdeklarasjoner og sammenligne produkter opp mot hverandre. Med Nøkkelhullet kan du være trygg på at slike vurderinger er tatt og at produsentene har utviklet produkter som ivaretar de helseutfordringer vi har i Norge.

Ved å velge nøkkelhullsmerkede produkter gjør du en liten endring som kan gi helsegevinst.

Denne merkeordningen er noe alle kan forstå uavhengig av kunnskap om ernæring og språk.

Hva er nøkkelhullet?

Velger du nøkkelhullsmerkede matvarer spiser du mindre mettet fett, sukker og salt, og mer fiber. Det er bra for helsa! (Helsedirektoratet)

Laks med mangosalsa

Matoppskrifter

Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til noe eksotisk eller noe som kan lages raskt? LHLs kostholdseksperter har samlet gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter og mye mer - som garantert blir en suksess i heimen! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.

Se våre matoppskrifter