Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Så mye Vitamin D trenger du!

Vitamin D har flere viktige funksjoner i kroppen. Den viktigste er opptak av kalsium, som vi trenger for å bygge et solid skjelett og sterke tenner.

Vitamin D dannes i huden når du er i sola. Så en nydelig gåtur i vårsola gjør ikke bare godt for kropp og sjel, men det øker også nivået av vitamin D. Så fort høsten kommer må vi selv ta ansvar for å få i oss nok.

En fin huskeregel er: Alle måneder med bokstaven R- i månedsnavnet, altså september til april, bør du sikre jevnt inntak fra maten du spiser.

Slik får du i deg nok Vitamin D

De viktigste kildene til vitamin D er fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg er margarin og ekstra lettmelk tilsatt vitamin D. Tar du tran, dekker du vitamin D behovet med 5 ml. Hvis det er vanskelig å spise nok fet fisk er Polarkaviar et fiskepålegg som ved to skiver pr dag vil tilføre i underkant av 30 prosent av dagsbehovet.

Alle bør få i seg 10 µg vitamin D hver dag fra de er 6 mnd til 75 år. For personer over 75 år er daglig anbefalt inntak 20 µg.

Spiser du fet fisk til middag eller på brødskiven og tar deg en tur ut i vårsola, gjør du mye for å sikre at du dekker ditt behov for vitamin D.