Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Salt i ulike former
Foto: Shutterstock

Se opp for skjulte saltkilder!

De aller fleste av oss bør redusere saltinntaket. Enkelte matvarer kan inneholde mer salt enn vi tror, og bidrar til at vi går over den anbefalte grensen for salt om dagen. Nedenfor kan du lese om matvarer de fleste av oss bruker jevnlig, men som kan inneholde store mengder salt.

Krydderblandinger kan inneholde mer salt enn krydder

Mange ferdige krydderblandinger er fulle av salt. Ofte kan de inneholde over halvparten salt.

Fredagstaco er fast inventar hos mange husholdninger, som ofte innebærer bruk av ferdige tacokrydder. Mengden salt per porsjon fra tacokrydderet ligger et sted mellom 1,5–2 gram. Dette vil si at på en tacomiddag kan man få i seg 1/3 av det anbefalte inntaket salt kun gjennom kjøttdeigen. I tillegg kommer tilbehør som tacosaus og nachochips som også inneholder salt.

For å gjøre fredagstacoen litt mindre salt kan man bruke halve posen med tacokrydder og heller tilsette ekstra krydder som paprika, hvitløk, chili og spisskummen. Alternativt kan man også lage sitt eget tacokrydder og bestemme hvor mye salt man vil tilsette.

Oppskrift på hjemmelaget tacokrydder finner du her.

Andre krydderblandinger som for eksempel gastromat, grillkrydder, og kjøtt- og grillkrydder inneholder over halvparten med salt, og bør derfor ikke brukes i store mengder.

Sauser og tilbehør

Sauser og smaksforsterkere kan være rike på salt og bidra til at man får i seg mer salt enn man bør. Et eksempel er soyasaus og andre asiatiske sauser.

Soyasaus tilsatt mindre salt inneholder omtrent halvparten av saltmengden som originalen og anbefales om man bruker soyasaus i maten.

Saltinnhold per spiseskje:

  • Soyasaus = 2,2 gram
  • Woksaus = 1,1 gram
  • Curry paste = 0,7 gram
  • Ketchup = 0,5 gram
  • Bbq-saus = 0,2 gram
  • Tacosaus = 0,2 gram

Ved å tilsette syre, som eddik og sitronsaft, vil man trenge mindre salt i retten. Krydder som ingefær, hvitløk, chili og urter bidrar også til mer smak på maten uten å bruke mer salt.

Posesupper

Suppe som lages på pulver kan inneholde opp mot 2,5 gram salt per porsjon. Dette er halvparten av den anbefalte maksgrensen for dagen. Om man i tillegg spiser flere porsjoner kan det bli mye salt.

Man kan gjerne bruke posesuppe som en base, også tilsette for eksempel ekstra grønnsaker, kjøtt og fisk. Lager man tomatsuppe fra pulver, kan man for eksempel tilsette en boks ekstra hakkede tomater. Da får man flere porsjoner suppe på samme pose, og dermed mindre salt per porsjon.

Et godt råd for bruk av krydderblandinger, ferdige supper og sauser er at man sjeldent trenger å tilsette vanlig salt i tillegg.

Sportsdrikke inneholder en del salt

Sportsdrikker kan inneholde en del salt, og bør kun brukes til formål hvor man trenger påfyll av elektrolytter og ikke som hverdagsdrikke. Innhold av salt i sportsdrikker ligger på rundt 0,7 gram salt per flaske, og kan bidra til at inntaket av salt blir for høyt.

Farris inneholder omtrent 0,5 gram salt per halvliter. Er du glad i mineralvann, er Farris Bris eller andre kullsyreholdige vann lavere på saltinnhold.

"Jålesalt" er ikke sunnere enn vanlig salt

Det finnes mye ulike salter ute på markedet. Noen eksempler er Himalaysalt, Maldonsalt og urtesalt.

Mange tror at disse typene salt er sunnere enn vanlig hvitt salt fordi de inneholder mer mineraler og mindre salt. Men, mengdene mineraler som er i disse saltene er så små at man måtte spist store mengder av saltet for at det skulle vært av betydning – og det å spise store mengder salt er ikke ønskelig. Himalayasalt for eksempel inneholder fortsatt 95 prosent salt. Bruk derfor alle typer salt i begrensede mengder.

Det finnes noen typer salt der noe av natriumet, den blodtrykksøkende komponenten, er byttet ut med kalium. Eksempler på slike salt er Seltin eller Jozo mineralsalt. Disse kan være et godt alternativ til vanlig salt. Har man nyresykdom skal man likevel være forsiktig med disse typer salt grunnet innholdet av kalium.