Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Tine Sundfør
Foto: Anita Sælø

Slår et slag for frukt og grønt

Norges kanskje mest profilerte klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør, mener at vi må ha mer oppmerksomhet på at et sunt kosthold - gjennom blant annet frukt og grønnsaker - gir stor helsegevinst.

– Det finnes ingen supermat eller vidunderdiett som garanterer deg en skjerpet og frisk hjerne gjennom hele livet. Men nyere forskning underbygger at et balansert og variert kosthold over tid kan styrke hjernens funksjon. Det kan bedre mental helse. Og det kan minske risikoen for å utvikle hjernesykdommer, som Alzheimers demens og hjerneslag, sier Sundfør.

Hun mener dette sier seg selv:

– Hjernen vår er tross alt bygget opp og vedlikeholdes av byggeklossene fra kostholdet vårt. Det vi spiser påvirker våre mentale prestasjoner og hjernehelsen.

Et sunt kosthold gjennom blant annet frukt og grønnsaker kan bidra til å redusere risikoen for hjerneslag

De viktigste risikofaktorene for å utvikle et hjerneslag er godt kjent, påpeker Sundfør. De inkluderer høyt blodtrykk, røyking, tidligere gjennomgått hjerneslag, atrieflimmer (hjerteflimmer), høyt kolesterol, dårlig regulert diabetes og arvelig belastning. 

Påvirker risikofaktorer 

Til tross for intens forskning, er det fortsatt mye vi ikke vet om hva som forårsaker Alzheimers demens. Men i likhet med de fleste andre sykdommer som rammer oss, ser vi at årsaken til utviklingen er multifaktoriell. 

Kostholdet vårt påvirker flere av de viktigste risikofaktorene for å få et hjerneslag, blant annet blodtrykk, kolesterol og sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2. Og ut fra det vi vet i dag, er risikofaktorene for Alzheimers demens i stor grad sammenfallende med risikofaktorene for slag.

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog
Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog

Det vil si at både arvelige forhold og flere ulike miljøfaktorer spiller en rolle. I likhet med risikofaktorene for hjerneslag, er de viktigste miljøfaktorene, som vi selv kan påvirke, høyt blodtrykk, røyking, inaktivitet, overvekt og diabetes type 2. Og da spiller kostholdet en avgjørende rolle, poengterer hun.

Gunstige kostholdsmønstre 

Sundfør viser til at forskning underbygger at et høyt inntak av frukt og grønnsaker reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, hjerneslag og flere typer kreft.

De tre kostholdsmønstrene Middelhavsdietten, DASH-dietten og MIND-dietten har vist seg å være spesielt gunstig for hjernen.

Felles for alle disse kostholdsmønstrene er at basis i kostholdet er plantebasert mat; frukt, grønnsaker, grove kornprodukter, belgfrukter, nøtter og olivenolje. Et kosthold med minimum fem daglige porsjoner med frukt og grønnsaker har vist seg å senke blodtrykket og redusere kolesterolet. Og forskning viser at den beste hjernematen er nettopp et kosthold som senker kolesterolet og blodtrykket og dermed beskytter hjertet og blodårene. Et kosthold som beskytter mot hjerteinfarkt og hjerneslag, begrenser også gradvis tap av kognitive evner med alderen, avslutter Sundfør.

Laks med mangosalsa

Matoppskrifter

Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til noe eksotisk eller noe som kan lages raskt? LHLs kostholdseksperter har samlet gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter og mye mer - som garantert blir en suksess i heimen! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.

Se våre matoppskrifter