Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Spis mer belgvekster!

Bønner, linser, erter og kikerter er belgvekster. Men visste du at peanøtt også er en belgvekst? Belgvekster er viktig i kostholdet vårt, fordi de er rike på protein, tilfører fiber og vitaminer.

Næringsstoffet det er mest av i belgvekster er karbohydrat. Karbohydrat er det næringsstoffet vi bør få mesteparten av energien vår fra i løpet av en dag.

Av de andre energigivende næringsstoffene inneholder belgvekster lite fett, bortsett fra peanøtter som også er en belgvekst.

Belgvekster er også kilde til protein, men siden ikke alle belgvekster har alle aminosyrene som kroppen trenger blir de ikke det som kalles fullverdige. I et kosthold uten animalske matvarer er det viktig å spise mange forskjellige belgvekster, og så ofte som mulig bruke soyabønner fordi den har høy proteinkvalitet.

I tillegg til næringsstoffene som gir oss energi inneholder belgvekster jern, kalium, sink, fosfor og B-vitaminene folat, tiamin og B6.

Hvor ofte bør jeg spise belgvekster for å ha få en positiv helsegevinst?

Det er fint å kunne svare så ofte du vil. Det finnes ikke et eget kostråd på hvor mye eller ofte du bør spise belgvekster, men siden de er så næringsrike anbefaler Helsemyndighetene belgvekster som en del av et variert kosthold. Noen vil reagere på fordøyelsesbesvær når de spiser belgvekster. Mageplager kan oppstå ved rask økning i mengden belgvekster. Dette er knyttet til mengden fiber som øker, og at enkelte har problemer med å fordøye en type karbohydrat som heter oligosakkarider. En gradvis økning i inntaket kan da være en løsning, og bløtlegge dem før du bearbeider dem.

Er alle belgvekster like sunne, eller er det noen som utmerker seg?

Overordnet er belgvekster å anbefale fordi de har lav energitetthet, inneholder fiber og protein og tilfører flere mineraler og B-vitaminer.

Trenger du fett er det fint å ha peanøtter og soyabønner i kostholdet og spiser du ikke mat fra dyreriket bør soyabønner inngå ofte i kostholdet.

Hvordan kan du spise mer belgvekster i hverdagen?

Belgvekster passer godt sammen med andre matvarer både i kalde og varme retter. De passer godt i salater, eller salater der belgvekstene er hovedingrediensen sammen med rødbet og nøtter f.eks.  Ellers er det fint å tilsette belgvekster til gryter for å redusere kjøttmengden eller at belgvekster er hovedingrediens. Belgvekster er ypperlig i supper.  

Kan belgvekster erstatte andre typer råvarer i kostholdet mitt?

Belgvekster kan fint erstatte noe av kjøttforbruket vårt. Kjøtt inneholder mer fett og kalorier enn belgvekster så en reduksjon er gunstig. En slik erstatning vil sannsynligvis øke fiberinnholdet i kostholdet, noe som er ønskelig. 

Prøv gjerne: Indisk daal - krydret linsesuppe