Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Smørbrød med mange typer pålegg
Foto: Shutterstock

Porsjonskontroll - hva er en passe porsjon?

For store porsjoner er ofte en av de vanligste grunnene til overvekt og fedme. Les videre for hvordan du kan redusere porsjonsstørrelsene.

Spis deg passe mett

Følelsen av sult og metthet styres av ulike signaler i kroppen vår. Disse signalene kommuniserer mellom magen og hjernen, og styrer om vi er mett eller sulten. Det kan ofte ta opp til 20 minutter før vi er i stand til å kjenne på metthet. Derfor kan det å spise saktere være første steg til å spise mindre porsjoner.

Tallerkenstørrelsen kan ha noe å si

Jo større tallerkener eller skåler vi spiser fra, jo større porsjoner spiser vi også. Vi har en tendens til å spise opp det vi legger på tallerkenen, og dermed kan størrelsen på tallerkenen avgjøre hvor mye vi spiser.

Størrelsen på tallerkenene våre har også økt siden forrige århundre, og kan være en årsak til at vi i dag har mer overvekt enn før.

Om du ønsker å redusere porsjonsstørrelsene kan det være et tips å for eksempel bruke frokosttallerkenen til middag, eller å forsyne seg av kake eller dessert på de små fatene til kaffekoppen.

Fyll halvparten av tallerkenen med grønnsaker

Det anbefales å fylle halve tallerkenen med grønnsaker hvis man ønsker å redusere inntaket. Grønnsaker inneholder lite kalorier, men fyller opp tallerkenen og gir en følelse av å spise mye. Med mye grønnsaker på tallerkenen, kan man med fordel ta en større tallerken også.

Grønnsaker inneholder lite kalorier, men fyller opp tallerkenen og gir en følelse av å spise mye.

Drikk fra høye og smale glass

Undersøkelser har vist at vi drikker mindre om vi drikker fra høye og smale glass enn om vi drikker fra bredere og lavere glass. Bruk gjerne derfor smale glass når du drikker juice til frokosten eller om du drikker alkoholholdig drikke, så blir kanskje totalen mindre.

Små porsjoner snacks og søtsaker

Snacks og søtsaker er energitette matvarer, som gjør at selv små porsjoner kan gi mange kalorier. Det er plass til kos og søtsaker, men det kan være lurt å passe på hvor mye det blir av det. Noen tips for å redusere porsjonsstørrelsene på snacks er:

  1. Ta snacks i en liten skål. Unngå å spis potetgull rett fra posen. Porsjonér ut hvor mye du tenker å spise i en liten skål og hold deg til den porsjonen. Ofte kan den ekstra turen for å fylle opp skålen gjøre at du ikke tar en runde nummer 2.
  2. Ikke kjøp mer enn du trenger. Unngå tilbudene på butikken som sier «3 for 2» eller det å kjøpe godteri og snack i flerpakning. Disse tilbudene kan gjøre at man ender opp med mer snop i hjemmet som gjør at man spiser mer av det.
  3. Ta halvparten. Del et kakestykke eller en dessert med en venn om du er på kafe eller restaurant. Noen ganger er en liten smak nok til kaffekoppen. Da sparer man i tillegg litt penger.
  4. Ved kjøp av smågodt, bestem deg på forhånd hvor mye du skal kjøpe og tell antall biter du tar i posen. Da velger man ofte bitene med omhu, slik at man ikke ender opp med smågodtbitene man ikke liker så godt men spiser likevel.

Hva er en passelig porsjon?

Under er noen eksempler på normale porsjonsstørrelser av ulike matvarer:

 

Til middag
Rent kjøtt ca. 150 gram rått kjøtt
Gryterett, lapskaus o.l. ca. 250-350 gram (tilsvarer 2,5-3,5 desiliter)
Pizza ca. 300 gram (tilsvarer ca. ½ liten pizza på restaurant, eller én liten frossenpizza)
Fisk ca. 150 gram fet fisk, 200 gram mager fisk
Bearbeidet fisk ca. 150 gram (tilsvarer tre små fiskekaker)
Poteter, kokte/bakte ca. 200 gram (tilsvarer to store poteter, tre mandelpoteter, én middels bakt potet)

Pasta/ris/couscous o.l. (kokt)
ca. 200 gram (tilsvarer to desiliter kokt ris, tre desiliter
pastaskruer/makaroni, 65 gram tørr spagetti)
Brun/hvit saus 1 desiliter (tilsvarer 6 spiseskjeer)
Rømme-/smørsaus (bearnés o.l.) ½ desiliter (tilsvarer 3 spiseskjeer)
Smeltet margarin 1 spiseskje
Til dessert
Pudding, fromasj o.l. 100-200 gram
Iskrem 75-100 gram (tilsvarer ca. to desiliter/kuler is, én kroneis)
Formkake/rullekake 30-40 gram (tilsvarer én skive)
Drikke
1 glass rødvin/hvitvin 1,2-1,5 desiliter
1 glass juice/brus/saft 1,5 desiliter
1 glass melk 2 desiliter

Du kan også bruke hendene som porsjonsguide. Et stykke kjøtt eller fisk tilsvarer for eksempel en håndflate (uten fingrene), en porsjon grønnsaker tilsvarer to knyttnever, en porsjon nøtter tilsvarer en håndfull, mens en porsjon olje, smør eller kremost er som en tommeltott.