Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Helsefordeler ved fullkorn

Fullkorn har vist seg å ha mange helsefordeler, inkludert å være godt for hjertet. Ikke alle vet derimot hvor mye fullkorn man bør spise i løpet av en dag.

Vi bør spise minst 70 (kvinner) til 90 (menn) gram fullkorn daglig. Dette tilsvarer ca. 2 ekstra grove brødskiver og 1 skål kornblanding eller havregrøt. Tidligere undersøkelser viser at bare én av fire nordmenn spiser nok fullkorn (1).  

Fullkornsprodukter kan beskytte mot blant annet hjerte- og karsykdommer, kreft og ha en kolesterolsenkende effekt.

Helsemessige fordeler

Forskning viser at det å få i seg nok fullkorn gir helsegevinst. Fullkornsprodukter kan beskytte mot blant annet hjerte- og karsykdommer, kreft og ha en kolesterolsenkende effekt. I tillegg vil det å bytte til fullkornsprodukter som fullkornspasta, havregryn, fullkornsris og grovt brød være med å redusere risiko for tidlig død (2).

Fullkorn inneholder også ulike typer fiber som bidrar til å stabilisere blodsukkeret, holder fordøyelsen i gang og gir næring til gunstige bakterier i tarmene. Fullkornsprodukter inneholder mye fiber, som igjen gir økt metthet og kan også være gunstig om man ønsker å gå ned i vekt.

Hvordan dekke anbefalingen for fullkorn i løpet av en dag?

Hvert punkt dekker dagsbehovet

  • 4 ekstra grove brødskiver
  • 1 tallerken grov kornblanding og 2 ekstra grove brødskiver
  • 1 skål havregrøt og 1 porsjon fullkornspasta- eller ris.
  • 2 tallerkener havregrøt
  • 2 ekstra grove brødskiver og 1 porsjon fullkornspasta eller ris