- Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
- Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
- La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
- Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.
- Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
- Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.
- Drikk vann!
Hva er et sunt kostholdsmønster?
Måltidene vi spiser skal mette, tilføre energi og ikke minst spre matglede. En dag med innslag av flere matvaregrupper vedlikeholder kroppens funksjoner, men kan i stor grad også påvirke gane i tillegg til mage. Her er noen nøkkelråd om kosthold.
Mange synes det er vanskelig å vite hvilke næringsstoffer som ligger på tallerkenen. Dessuten skal ikke tanken på å få de rette næringsstoffene i rett mengde skygge for den gleden det er å spise et måltid.
Husk at vi spiser mat, ikke næringsstoffer!
Det beste kostrådet er å spise alt med måte. Variasjon er hovedingrediensen i et godt kosthold.
Regelmessige måltider er lurt
For å sikre at du dekker ditt behov for alle næringsstoffer, er det gunstig å spise flere måltider per dag. Det anbefales at du spiser regelmessig gjennom dagen.
Ved å spise regelmessig blir du mindre fristet til å overspise ved hvert måltid og det kan være lettere å ta sunne valg. Ved å ha flere måltider per dag, er det også lettere å dekke behovet for frukt og grønt i løpet av en dag.
Nok væske
Vann er kroppens transportmiddel. Det er viktig å få nok væske i løpet av døgnet. Kaffe, te, melk og juice gir også væske, men rent vann er den viktigste og beste drikken.
Synes du det blir kjedelig å drikke vann i lengden, kan det være lurt å sette en mugge med vann kaldt og tilsette litt sitron eller lime i vannet. Appelsin, agurk, basilikum og jordbær gir også vannet god smak.
Spis fargerike matvarer
Det er stor enighet blant fagfolk at et kosthold basert på et stort inntak av matvarer fra planteriket er gunstig. Et høyt inntak av frukt, grønnsaker og bær kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt og flere krefttyper. Spis tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt hver dag.
Vis måtehold med salt
Vi har lett for å få i oss mye mer salt enn vi trenger. De største kildene til salt er halvfabrikata og ferdigmat. Bruker du ferske eller frosne råvarer, sparer du mye salt i kostholdet.
Dersom du opplever maten som smakløs, kan salt erstattes av mange ulike krydder. For oss nordmenn er det enklest å gripe etter pepperkvernen. Friske eller tørkede urter gir god smak. Dette vil garantert utvide smaksopplevelsen! Husk å bruke rene krydder. Blandingskrydder inneholder mye salt.
Et sunt kosthold er ikke kjedelig!
Å spise sunt for helsa og velværet handler ikke om alt eller ingenting, men litt av alt.
Noen typer mat bør begrenses mer enn andre, men du skal heller ikke trenge å få skyldfølelse av å kose deg. Å nekte seg selv å spise det man liker er en lite bærekraftig strategi.
Det ligger i menneskets natur å like mat med mye fett, sukker og salt, ettersom det gir maten god smak og konsistens. Men selv om du kutter ned på mengden fett og/eller sukker, trenger ikke maten å bli kjedelig.
Slik gjør du sunn mat mer smakfull:
- Kok grønnsaker, ris eller pasta i kraft/buljong, eller ha krydderurter i kokevannet.
- Bruk smaksrike grønnsaker som løk, hvitløk, selleri og paprika i gryter og supper.
- Ketchup, sennep, salsa, soyasaus, eddik og Worcestershiresaus gir mye smak med få kalorier. Men pass på saltinnholdet.
- Smaksett fisk eller kylling med sitronsaft eller skiver av sitrusfrukt, friske urter, salsa eller sennep.
Les også: Sunne mellommåltider
Matoppskrifter
Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til noe eksotisk eller noe som kan lages raskt? LHLs kostholdseksperter har samlet gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter og mye mer - som garantert blir en suksess i heimen! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.