Hjertevennlig kosthold i jula
Mange forbinder jula med mye god mat og drikke, en høytid hvor de fleste skeier ut litt ekstra. Det er lov å kose seg, men det er mange enkle små grep som kan gjøre jula mer hjertevennlig.
Mye av maten vi spiser i jula er hjertevennlig!
La gjerne fisk være en del av julemiddagene. Mat som lutefisk, kveite og kalkun er magert med lite mettet fett. Ta gjerne litt mindre kjøtt og heller ekstra mye av grønnsaker. Brokkoli, gulrot, kålrabi, rosenkål og surkål hører hjemme på juletallerkenen.
Tips til sunnere julemat
- Sukkerfri julebrus - sparer sukker og kalorier som det blir nok av likevel.
- Nøtter inneholder mye av det sunne fettet og er et godt alternativ til annen snacks. Nøtter rommer en del kalorier, hold deg til en neve om dagen.
- Vurder gode alkoholfrie drikkevarer til måltidene.
Til julefrokosten
- Velg pålegg som røyka laks, majonessalater, roastbeef, skinke eller sild
- Ta litt mindre av spekematen, eggerøren eller fete oster
- Velg grovt brød i stedet for loff
- Ha på rikelig med tomat, paprika, purre og agurk
Prøv å hold lik måltidsrytme som til vanlig
Det er fort gjort at det blir to store måltider og småspising imellom.
Spis gjerne ca. hver 4 time, selv på julaften – da blir det lettere å ta gode valg og unngå overspising.

Ikke vær redd for å kose deg i jula, men husk at juleferien kan være lang. Det å holde på noen sunne vaner gjennom juleferien kan gjøre det lettere å vende tilbake til rutiner etter nyttår.
Bildet i toppen er hentet fra Norges Sjømatråd. De har noen gode oppskrifter på lutefisk: https://godfisk.no/oppskrifter/lutefisk/lutefisk/