Hopp direkte til innhold

Et sunt og hjertevennlig kosthold

Det å spise et sunt og hjertevennlig kosthold vil bidra til å forebygge sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag og høyt blodtrykk.

Et hjertevennlig kosthold innebærer generelt å spise mer frukt og grønnsaker, fisk og grove kornprodukter, og mindre rødt og bearbeidet kjøtt, salt, sukker og alkohol.

Frukt og grønnsaker

Det anbefales å spise 5 porsjoner frukt og grønnsaker hver dag. Dette vil si omtrent 500 gram eller 5 håndfuller. Spis litt til hvert måltid så er det lettere å få i seg fem porsjoner.Miks av grønnsaker

Kornprodukter

Velg grove kornprodukter i stedet for fine. For eksempel velg et ekstra grovt brød i stedet for loff eller kneipbrød. Se etter brødskalaen når du handler brød eller rundstykker. Da bør man velge det brødet som har 3 eller fire skraverte ruter. Brødskalaen

Nøkkelhull grønn logoSalt

Salt er en viktig faktor i kostholdet for blodtrykket. Spiser man for mye salt kan dette føre til økt blodtrykk. Det anbefales et inntak på 5 gram salt per dag. Vi i Norge spiser som regel det dobbelte av det anbefalte.

Man kan redusere saltinntaket ved å lage mer mat fra bunnen av, og velge nøkkelhullsmerkede produkter på butikken. Disse skal inneholde mindre salt enn lignende produkter.

Kjøtt

Bearbeidet kjøtt inneholder ofte mye fett og salt. Bearbeidet kjøtt er kjøtt som enten er røkt, tilsatt salt eller andre stoffer for å øke holdbarheten eller endre kjøttets egenskaper Eksempel på bearbeidet kjøtt er pølser, karbonader, bacon og salami.

Velg derfor heller rent kjøtt eller velg magrere kjøttprodukter, som for eksempel pølser med mindre fett. Se også etter nøkkelhullet her.

Sukker

For mye sukker i kostholdet kan øke fettstoffer i blodet som øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

Begrens derfor matvarer som inneholder mye sukker, for eksempel godteri, kaker, kjeks og iskrem. Unngå sukkerrike drikker som saft og brus med sukker, juice og nektar. Bruk vann som tørstedrikk og velg sukkerfri brus om du skal drikke brus.brusbokser

Fett

Det vil også ha betydning for hvilken type fett du spiser mest av. Fett kan deles inn i mettet fett og umettet fett. Mettet fett finnes i kjøtt som storfe, lam, sau, svin og geit, og fete meieriprodukter som meierismør, fløte og seterrømme. Umettet fett finnes for det meste i planter, for eksempel oljer, nøtter, frø og avokado. Vi finner også umettet fett i fisk og fiskeolje.

Vi bør spise mindre mettet fett og mer umettede fett for å forebygge hjerte- og karsykdom.

Det mettede fettet kan øke kolesterolet som er et fettstoff i blodet som kan føre til plakkdannelse i blodårene våre. Blir plakkdannelsen for stor kan dette utløse et hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Ved å bytte ut det mettede fettet med umettet fett, kan man redusere kolesterolet sitt. Dette kan man blant annet gjøre ved å:

  • Bytte ut hardt smør som meierismør, bremykt og hard margarin, med myk margarin som plantemargarin eller flytende margarin. Jo mykere smøret er i kjøleskaptemperatur, jo mindre mettet fett inneholder det.

  • Bytt ut noen av kjøttmiddagene med fisk. Kjøtt inneholder en del mettet fett, mens fisk inneholder for det meste umettet fett og vil være gunstigere for hjertet.

  • Velg magre meieriprodukter i stedet for fete. Fete meieriprodukter som kremfløte og seterrømme inneholder en del mettet fett. Bruk magrere versjoner til hverdags, som for eksempel lettrømme, skummet melk og kesam.

  • Velg magert pålegg som for eksempel kokt skinke, kalkunpålegg, hamburgerrygg eller fiskepålegg. Salami, spekeskinke og fete oster inneholder en del mettet fett og bør begrenses til hverdags.

Egg

Mange er redde for å spise egg fordi man har hørt at egg inneholder mye kolesterol. Matvarer som egg, rogn, lever og innmat inneholder kolesterol. Likevel er det det mettede fettet som nevnt i sted som vil påvirke kolesterolet mest, og ikke kolesterol som vi spiser.

Kolesterol i mat er svært individuelt for hvordan det påvirker kolesterolet vårt i blodet. Om du er en som spiser mye egg, anbefales det å sjekke kolesterolet ditt hos fastlegen. Om kolesterolet er fint trenger du ikke begrense mengden egg.

Ved kjent høyt kolesterol eller arvelig høyt kolesterol anbefales det at du begrenser mengden rogn, lever, innmat. Eggeplommer bør begrenses til 1-2 i uken. Kaviar og leverpostei kan spises på en skive om dagen..

I tillegg til fett og kolesterol, er det andre matvarer som også kan påvirke kolesterolet vårt, og dermed påvirke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Kaffe

Ufiltrert kaffe inneholder noen stoffer som kan øke kolesterolet. Det anbefales derfor å i hovedsak drikke kaffe som er filtrert, for eksempel traktet kaffe eller pulverkaffe. Ufiltrert kaffe er for eksempel kaffe fra presskanne, kokekaffe eller kaffe fra kapselmaskin.

kaffe

Kaffe, hjertehelse og kolesterol

Betaglukaner

Havre og bygg er ekstra gunstig for kolesterolet da det inneholder et stoff som heter betaglukaner. Betaglukaner er med på å redusere kolesterolet. Spis derfor mer av havregryn og byggryn. Det metter også godt og er full av gode næringsstoffer.

Oppsummert, om du vil spise et sunt og hjertevennlig kosthold, bør du spise mer fisk, frukt, grønnsaker og grove kornprodukter. Begrens inntaket av salt, bearbeidet kjøtt, sukkerrik mat og drikke og alkohol.

Spis mer av det umettede fettet som for eksempel planteoljer og fisk, og spis mindre av det mettede fettet som for eksempel smør og fløte.

Sjekk gjerne kolesterolet ditt hos fastlegen for å se om du bør gjøre noen grep i kostholdet for å beholde et sunt hjerte.