Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Hva er et sunt kostholdsmønster?

Måltidene vi spiser skal mette, tilføre energi og ikke minst spre matglede. En dag med innslag av flere matvaregrupper vedlikeholder kroppens funksjoner, men kan i stor grad også påvirke gane i tillegg til mage. Her er noen nøkkelråd om kosthold.

Mange synes det er vanskelig å vite hvilke næringsstoffer som ligger på tallerkenen. Dessuten skal ikke tanken på å få de rette næringsstoffene i rett mengde skygge for den gleden det er å spise et måltid. Husk at vi spiser mat, ikke næringsstoffer! Det beste kostrådet er å spise alt med måte. Variasjon er hovedingrediensen i et godt kosthold.

Hyppige måltider er sunt

For å sikre at du dekker ditt behov for alle næringsstoffer, er det gunstig å spise flere måltider per dag. Tre-fire hovedmåltider og ett-to mellommåltider er å anbefale.

Det er flere goder som følger av dette: Du holder blodsukkeret jevnt, og du blir mindre fristet til å overspise ved hvert måltid. Et jevnt inntak gir overskudd og redusert sultfølelse.

Nok væske

Vann er kroppens transportmiddel. Det er viktig å få nok væske i løpet av døgnet. Kaffe, te, melk og juice gir også væske, men rent vann er den viktigste og beste drikken.

Synes du det blir kjedelig å drikke vann i lengden, kan det være lurt å sette en mugge med vann kaldt og tilsette litt sitron eller lime i vannet. Appelsin, agurk, basilikum og jordbær gir også vannet god smak.

Spis fargerike matvarer

Det er stor enighet blant fagfolk at et kosthold basert på et stort inntak av matvarer fra planteriket er gunstig. Et høyt inntak av frukt, grønnsaker og bær kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt og flere krefttyper. Spis tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt hver dag.

Vis måtehold med salt

Vi har lett for å få i oss mye mer salt enn vi trenger. De største kildene til salt er halvfabrikata og ferdigmat. Bruker du ferske eller frosne råvarer, sparer du mye salt i kostholdet.

Dersom du opplever maten som smakløs, kan salt erstattes av mange ulike krydder. For oss nordmenn er det enklest å gripe etter pepperkvernen. Friske eller tørkede urter gir god smak. Dette vil garantert utvide smaksopplevelsen! Husk å bruke rene krydder, blandingskrydder inneholder mye salt.

Et sunt kosthold er ikke kjedelig!

Å spise sunt for helsa og velværet handler ikke om alt eller ingenting, men litt av alt.

Noen typer mat bør begrenses mer enn andre, men du skal heller ikke trenge å få skyldfølelse av å kose deg. Å nekte seg selv å spise det man liker er en lite bærekraftig strategi.

Mat er en viktig del av et balansert kosthold!
Fran Lebowitz, amerikansk forfatter

Det ligger i menneskets natur å like mat med mye fett, sukker og salt, ettersom det gir maten god smak og konsistens. Men selv om du kutter ned på mengden fett og/eller sukker, trenger ikke maten å bli kjedelig.

Slik gjør du sunn mat mer smakfull:

  1. Kok grønnsaker, ris eller pasta i kraft/buljong, eller ha krydderurter i kokevannet.
  2. Bruk smaksrike grønnsaker som løk, hvitløk, selleri og paprika i gryter og supper.
  3. Ketchup, sennep, salsa, soyasaus, eddik og Worcestershiresaus gir mye smak med få kalorier. Men pass på saltinnholdet.
  4. Smaksett fisk eller kylling med sitronsaft eller skiver av sitrusfrukt, friske urter, salsa eller sennep.

Les også: Sunne mellommåltider