Hopp direkte til innhold

Medisiner, mat og kosttilskudd

Er du hjerte- eller lungesyk, bør du være klar over at en rekke matvarer, kosttilskudd og medisiner kan påvirke hverandre. Et godt eksempel er grapefrukt og blodtrykksmedisiner.

Mange matvarer har komponenter som blir omsatt i kroppen gjennom samme enzymer som omsetter legemidler. Derfor kan mat, kosttilskudd, urter og lignende gripe inn i hvordan kroppen behandler medisiner. De kan for eksempel både hemme og øke opptaket av legemiddelet, eller øke nedbrytningen av legemiddelet i kroppen.

Noen legemidler må dessuten tas på tom mage eller sammen med bestemt mat. Selv små endringer i blodkonsentrasjonen av et legemiddel kan ha alvorlige konsekvenser. Det er avgjørende at du er åpen om matvaner og eventuell bruk av kosttilskudd og naturmidler når du snakker med fastlegen.

Selv små endringer i blodkonsentrasjonen av et legemiddel kan ha alvorlige konsekvenser.

Som hjerte- eller lungesyk bør du blant annet ta hensyn til dette:

Marevan og vitamin K

En rekke matvarer og kosttilskudd kan være uheldig i kombinasjon med medikamentet Marevan. Marevan er en blodfortynnende medisin som virker ved å blokkere effekten av vitamin K. Vitaminet spiller en viktig rolle for blodets evne til å koagulere. Bruker du Marevan, kan større endringer i mengden vitamin K du får i deg gjennom maten påvirke effekten av Marevan.

Et plutselig større inntak av vitamin K kan senke INR-verdien. INR-verdien forteller hvor mye blodlevringstiden har økt i forhold til det normale. Da vil blodet levre seg lettere. Derfor er det viktig med et mest mulig stabilt inntak av vitamin K fra kosten.

I dypgrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, broccoli og bladsalat, og spesielt i dypgrønne bladsalater som romano og ruccola, finner du ekstra mye vitamin K. Kål, rosenkål, nesler og japanske alger inneholder også mye vitamin K.

Tidligere frarådet man pasienter som fikk Marevan-behandling, å spise disse matvarene. Men nå vet vi at disse grønnsakene har en sentral del i et sunt kosthold.

For å sikre en stabil blodfortynning, er det derfor viktig at du bruker omtrent like mye grønnsaker av denne arten hver uke. Dersom du legger om kostholdet og spiser mer dypgrønne bladgrønnsaker, er det aktuelt å foreta en ekstra INR-kontroll og eventuelt justere medisindosen.

Friske urter som persille, gressløk og brønnkarse inneholder mye vitamin K, men vanligvis spises disse matvarene i såpass små mengder at det neppe har nevneverdig effekt.

Majones, og noen matoljer som raps- og soyaolje, samt margarin laget av disse oljene, inneholder også relativt mye vitamin K. Men dersom du spiser disse i moderate mengder, bør heller ikke dette ha noen betydning. De mest kjente urtene og kosttilskuddene som ikke bør kombineres med Marevan, er alfalfa (alfalfaspirer).

Les også: Spis riktig når du bruker Marevan.

Grapefrukt og kolesterolsenkende tabletter

Dersom du tar statiner, kolesterolsenkende medisiner, er også grapefrukt og grapefruktjuice noe du bør være forsiktig med. Grapefrukt kan øke opptaket av visse statiner. La det derfor gå minst to timer fra du har drukket grapefruktjuice til du tar medisinen, og ikke drikk mye av det.

Grapefrukt og blodtrykksmedisiner

Grapefruktjuice kan også påvirke omsetningen av blodtrykksmedisiner i kroppen (kalsiumantagonister), og bør helst unngås hvis du tar dette.

Grapefrukt og immunsupprimerende medisiner

Grapefrukt og grapefruktjuice kan forsterke effekten av enkelte immunsupprimerende medikamenter opp til 10-15 ganger. Det betyr i praksis at du vil få i deg langt mer av medisinen enn du skal, noe som kan medføre overdosering og alvorlige bivirkninger.

Er du hjerte- eller lungetransplantert, og går på immunsupprimerende medikamenter som Sandimmun, bør du ikke spise eller drikke grapefrukt.

Granateple, Marevan og blodtrykksmedisiner

Granateple og granateplejuice kan være blodtrykkssenkende, og derfor forsterke effekten av blodtrykkssenkende medikamenter. Vær derfor varsom med å kombinere granateple eller ekstrakter av granateple med blodtrykkssenkende medikamenter.

Granateple kan teoretisk sett også gi økt konsentrasjoner av warfarin (Marevan) og noen statiner i blodet. Du bør derfor at et stabilt inntak av granateple så dosen med warfarin kan tilpasses korrekt.

Kaffe, te, hjerterytme og lungesykdommer

Koffein kan gi økt hjerterytme. Det interagerer derfor muligens med medisiner mot unormal hjerterytme. Kakao og te inneholder også koffein.

Te inneholder også et stoff som heter teofyllin, som har mange virkninger til felles med koffein. Noen medisiner mot kroniske lungesykdommer har teofyllin som virkestoff. Snakk med legen din om dette dersom du er i tvil. 

Kalium og blodtrykksmedisiner

Noen medikamenter som gis mot høyt blodtrykk eller ved hjertesvikt, påvirker kaliumutskillelsen fra kroppen, og kan derfor påvirkes uheldig hvis du spiser mye kaliumrike matvarer.

Ved bruk av ACE-hemmere, som er en type blodtrykksmedisin, kan du få en for høy konsentrasjon av kalium i blodet dersom du spiser mye kalium. Dette gjelder også noen typer vanndrivende medikamenter.

Salterstatninger, slik som seltin, er rike på kalium. Matvarer som er rike på kalium er for eksempel banan, appelsin, grønne bladgrønnsaker (grønnkål, spinat, brokkoli med mer), brunost, fennikel og nøtter.

Lakris, blodtrykksmedisiner og Marevan

Lakris, som dannes av erteblomstplanten "Glycyrrhiza Glabra", kan bidra til at det blir for mye natrium og for lite kalium i blodet, og dermed øke blodtrykket.

Dette kan derfor hemme effekten av blodtrykksmedisiner som betablokkere og ACE-hemmere. Personer med høyt blodtrykk bør høyst spise 100 milligram glycyrrhizin, en del av lakrisplanten. Dette tilsvarer ifølge Nidar 79 gram IFA-pastiller, 80 gram Panda Lakris, 125 gram lakrisbåter eller 2 Nero-sjokolader.

Lakris kan også bryte ned virkestoffet i Marevan, og dermed hemme den blodfortynnende virkningen av det. Merk at dette gjelder naturlig lakris, ikke kunstig smaksatt lakris. Du bør derfor ikke spise lakris dersom du går på Marevan.

Tranebær og Marevan

Tranebærekstrakt og store mengder tranebærjuice har vært vist å forlenge koagulasjonstiden, med andre ord: gi økt blødningstid. Det kan gi alvorlige problemer hvis du tar blodfortynnende medisiner som Marevan. Snakk med fastlegen din hvis du lurer på om du kan drikke tranebærjuice.

Kosttilskudd, urtetilskudd og legemidler

Det finnes generelt lite kunnskap om samspill mellom legemidler og kosttilskudd. Vi oppfordrer deg derfor til å være forsiktig med bruk av kosttilskudd uten medisinskfaglig vurdering. Mener du at du har behov for kosttilskudd, bør du ta dette opp med legen din.

Blåbærekstrakt og blødningsrisiko

Store mengder blåbær kan hemme blodplatefunksjonen og gi økt blødningstendens. Det samme gjør mange legemidler, slik som acetylsalisylsyre (Albyl-E, aspirin o.l.) og klopidogrel (Clopidogrel, Plavix) som ofte brukes av pasienter som har hatt hjerteinfarkt.

Blåbærtilskudd kan derfor gi økt blødningsrisiko ved samtidig bruk av blodplatehemmere eller antikoagulerende medisiner som Marevan.

Du bør snakke med legen din dersom du vurderer å begynne med blåbærekstrakt og går på noen av disse medisinene.

E-vitamintilskudd og hjerte- karsykdom

Bør også unngås av personer som tar antikoagulanter og blodplatehemmere. Store doser med vitamin E kan øke risikoen for blødninger. Noen studier indikerer for øvrig at personer med hjerte- og karsykdom har økt dødelighetsrate dersom de bruker vitamin E-tilskudd.

Hvitløk og antikoagulanter

Hvitløkstilskudd inneholder en komponent som motvirker koagulasjon av blodet. Det bør derfor unngås av pasienter som bruker blodplatehemmere og antikoagulanter, som Mylan, Heparin og Marevan.