Salt fremmer overspising
Saltrik mat kan overkjøre metthetsfølelsen.
Saltinntaket i befolkningen er høyere enn anbefalt. Et høyt saltinntak bidrar til høyt blodtrykk og er forbundet med hjerte- og karsykdom. Hvor mye salt vi spiser har imidlertid flere konsekvenser og forskning antyder at det også kan spille en rolle for overvekt og fedme.
En studie fra Australia gir en mulig forklaring på sammenhengen mellom saltinntak og vekt: Salt øker både mengden mat og hvor mange kalorier som blir spist.
I studien ble 48 voksne menn og kvinner gitt måltider med makaroni og saus med ulike mengder salt og fett (1). Når sausen inneholdt mye salt, spiste de 11 prosent mer av måltidet enn når den var uten salt. Mengden fett i sausen påvirket på sin side ikke hvor store mengder som ble spist, men fordi fett er kaloririkt økte det totale kaloriinntaket med hele 60 prosent av den fettrike sausen.
Det mest interessante funnet var imidlertid at personer som var sensitive for smaken av fett spiste mindre av den fettrike maten, men kun dersom maten samtidig hadde lite salt.
Saltrik mat kan derfor overkjøre metthetsfølelsen man får av fet mat og kan ifølge forskerne fremme “passiv overspising”.
På fire ulike dager fikk deltakerne servert fire måltider med makaroni og saus til lunsj. To av lunsjene hadde lite salt (ikke noe tilsatt salt) og to hadde mye. I tillegg hadde to av lunsjene lite fett mens to hadde mye fett. De fettrike lunsjene hadde om lag dobbelt så mange kalorier som de magre. Porsjonene var store og de fikk spise så mye de ville.
Er salt en risikofaktor for overvekt?
Tidligere undersøkelser har funnet en sammenheng mellom overvekt og høyt saltinntak eller en preferanse for salt og fet mat, uavhengig av kaloriinntak (2), også blant barn (3, 4, 5, 6). I en dansk studie var et høyt saltinntak knyttet til større økning i fettmasse, og redusert muskelmasse, over seks år (5).
Én mulig forklaring kan være at et høyt saltinntak øker tørsten, som i sin tur kan øke inntaket av brus, som så bidrar til vektøkning. Saltinntaket har imidlertid vist seg å være knyttet til overvekt også uavhengig av brusinntak (4, 7, 8).
Salt øker lysten på fet mat
Mange synes at salt får maten til å smake bedre så derfor er det nok ikke så overraskende at tilsetting av salt øker matinntaket. I den australske studien ble smaken på måltidene med salt vurdert som bedre.
Kombinasjonen salt og fett stimulerer appetitten, så det er mulig at salt får en til å spise mer fet mat. En annen ny studie fant nemlig at personer som egentlig foretrakk mindre fett, spiste mer av den fete maten (tomatsuppe) når salt ble tilsatt (9).
Salt kan derfor ha stor betydning for lysten på fete, kaloritette matvarer som for eksempel snacks og kjøttprodukter, noe tidligere studier av barn og voksne også tyder på (3, 10, 11).
Kilder:
- Salt Promotes Passive Overconsumption of Dietary Fat in Humans. Journal of Nutrition, 2016.
- Salt and obesity: a systematic review and meta-analysis of observational studies. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2016.
- Could the savory taste of snacks be a further risk factor for overweight in children? Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2008.
- Consumption of dietary salt measured by urinary sodium excretion and its association with body weight status in healthy children and adolescents. Public Health Nutrition, 2010.
- 24h Urinary Sodium Excretion and Subsequent Change in Weight, Waist Circumference and Body Composition. PLoS One, 2013.
- Zhou L et al. Salt intake and prevalence of overweight/obesity in Japan, China, the United Kingdom, and the United States: the INTERMAP Study. Am J Clin Nutr. 2019.
- Relationship of sodium intake with obesity among Korean children and adolescents: Korea National Health and Nutrition Examination Survey. British Journal of Nutrition, 2016.
- High salt intake: Independent Risk Factor for Obesity? Hypertension, 2015.
- Effects of Salt and Fat Combinations on Taste Preference and Perception. Chemical Senses, 2016.
- Sensory and hedonic associations with macronutrient and energy intakes of lean and obese consumers. International Journal of Obesity, 1999.
- Association between intake of nutrients and food groups and liking for fat (The Nutrinet-Santé Study). Appetite, 2014.