Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Vet du om fordelene ved fullkorn?

Kun én av tre nordmenn (34 prosent) vet at fullkorn kan være godt for hjertet. Hele 90 prosent av oss vet heller ikke hvor mye fullkorn vi bør spise daglig.

Vi bør spise minst 70 (kvinner) til 90 (menn) gram fullkorn daglig. Tidligere undersøkelser viser at bare én av fire nordmenn spiser nok av det.  

Hovedårsaken til at vi ikke spiser nok fullkorn er at vi ikke forstår de positive helseeffektene (38 prosent) og hvilke produkter som inneholder fullkorn (43 prosent). Dette viser en studie gjennomført på vegne av Nestlé Frokostblandinger i ni land, med 1002 norske respondenter.

Helsemessige fordeler

I 2016 konkluderte et internasjonalt forskerteam, ledet av norske Dagfinn Aune, med at selv små mengder ekstra fullkorn gir en betydelig helsegevinst. Forskningen, publisert i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal og omtalt i medier over hele verden, viste at fullkornsprodukter beskytter mot blant annet åreforkalkning, hjerte- og karsykdommer og kreft. Ved å bytte til fullkornsprodukter som grovt brød, havregryn, fullkornspasta og –ris, reduserer man risikoen for å dø tidlig med 18 prosent, ifølge forskningen.

Fullkorn er gull!

Fullkorn inneholder også unike typer fiber som bidrar til å stabilisere blodsukkeret, holder fordøyelsen i gang og gir næring til gunstige bakterier i tarmene. Den nye undersøkelsen viser at over halvparten av oss kjenner til den gunstige effekten av fullkorn for fordøyelsen, men færre kjenner altså til sammenhengen med hjerte- og karsykdom.

Helsedirektoratet anbefaler at man spiser om lag 70-90 gram fullkorn daglig, noe som tilsvarer rundt tre porsjoner.  En landsomfattende kostholdsundersøkelse gjennomført i 2010-11 viste at nordmenn spiste for lite fullkorn i forhold til anbefalingene; bare én av fire oppga å spise nok. Et ikke-optimalt inntak av fullkorn kan dermed forklare mange for tidlige dødsfall og tilfeller av hjerte- og karsykdommer i Norge.

LHL mener derfor at mye mer må gjøres for å fremme fullkornforbruket, på bekostning av fine kornvarer.

Fullkorn-suksess i Danmark

I 2008 ble "Fuldkornspartnerskabet" etablert i Danmark, som et offentlig-privat partnerskap med mål om å bedre folkehelsen gjennom økt inntak av fullkorn. I løpet av syv år, fra 2007 til 2014, økte det gjennomsnittlige daglige inntaket blant dansker fra 36 til 63 gram. Dansker i dag har også en betydelig bedre forståelse av hva fullkorn er og dets helseeffekter enn nordmenn.

Tilbudet av fullkornsprodukter i Norge stadig bedre, men det er grunn til å tro at vi fortsatt henger etter.

For som danskene sier: "Fullkorn er gull!"