Hopp direkte til innhold
Nøkkelhullet

Nøkkelhull – et enkelt valg

Synes du det er vanskelig å avgjøre om varen du putter i handlekurven er av ernæringsmessig god kvalitet? Fortvil ikke. En enkel hjelp for deg som vil spise sunnere er å se etter matvarer som er merket med Nøkkelhullet.

Nøkkelhullsmerkede produkter inneholder mindre mettet fett, salt og sukker og mer fiber og fullkorn enn sammenlignbare produkter.

Nøkkelhullsmerkede produkter er ganske enkelt en sunnhetsgaranti!

Nøkkelhull-merket

Sunnere alternativer i sin kategori

Nøkkelhullet setter minimumskrav til kostfiber og maksimumskrav til hva produkter kan inneholde av fett, mettet fett, salt og sukker. Det finnes ulike produktkategorier og hver kategori har ulike krav.

Ikke alle matvarer kan få Nøkkelhull. Det er fordi de ikke blir ansett å skulle inngå i et sunt og variert kosthold.

Frivillig merking

Det er helsemyndighetene som står bak merket. Opprinnelig er merkeordningen svensk, men ble i 2009 en felles nordisk merkeordning. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvar for merkeordningen, mens produsenter frivillig kan merke produkter med Nøkkelhullet. Merkeordningen blir jevnlig revidert og endret, slik at ny kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse blir godt ivaretatt.

Les mer: Høyt kolesterol

Enkel løsning

Det kan være krevende å lese næringsdeklarasjoner og sammenligne produkter opp mot hverandre. Med nøkkelhullet kan du være trygg på at slike vurderinger er tatt og at produsentene har utviklet produkter som ivaretar de helseutfordringer vi har i Norge.

Denne merkeordningen er noe alle forbrukere kan forstå uavhengig av kunnskap om ernæring og språk.

Les mer: Kolesterol: Et lite stikk for bedre folkehelse

Kvalitetssikrer Vita hjertego 

Visste du forresten at Hjertego-produktene utvikles i samarbeid med LHL. LHL og Mills har et pågående samarbeid for å øke bevisstheten om kolesterol og viktigheten av riktig ernæring og trim i hverdagen. LHL godkjenner også Mills sine Vita hjertego'-produkter, før disse produseres og gjøres tilgjengelig i butikkhyllene. I Vita hjertego' sine produkter er det mettede fettet du trenger mindre av erstattet med umettet fett du trenger mer av.

Ved å velge nøkkelhullsmerkede produkter gjør du en liten endring som kan gi helsegevinst.

Matoppskrifter

Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til noe eksotisk eller noe som kan lages raskt? LHLs kostholdseksperter har samlet gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter og mye mer - som garantert blir en suksess i heimen! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.

Se våre matoppskrifter