Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Trening, LHL Drammen / Lier
Foto: Julie C. Knarvik

Drammen og Lier lokallag – en møteplass for hjertet!

Når mennesker møtes, skapes en atmosfære for god helse, både fysisk og psykisk. Hos LHLs lokallag Drammen og Lier finnes dette under samme tak!

Vi tror på at når vi skaper et åpent og godt miljø så vil folk komme, tegne medlemskap og få seg et nettverk.
- May Kvernstuen, leder i LHLs lokallag i Drammen og Lier

Langbordet er dekket med påsmurte rundstykker, kanelsnurrer og kaffe. Et tyvetalls medlemmer har kommet for å treffes, trene, sy og snekre. En sykepleier er på plass for å prate om noen trenger det. Stemningen rundt bordet er god og lederen av LHLs lokallag Drammen og Lier, May Kværnstuen, sørger for at alle får mat og en plass rundt bordet.

LHL Drammen og Lier
- Vi har et fantastisk godt miljø og en dør som er åpen, sier May. (Foto: Julie C. Knarvik)

Så mulighetene

Lokallaget LHL Drammen og Lier er et av de aller største med over 700 medlemmer. Mot alle odds! I sin tid ble det nemlig bestemt at boligen skulle selges. Da tok May affære!

Hun kom inn i LHLs lokallag som sekretær i 2008.

Da skjedde det lite her. Kun samling en gang i måneden med noen eldre menn som satt og leste i skriv fra LHL. Derfor bestemte styret at de skulle selge huset. Det syntes ikke jeg noe om, for jeg så potensialet som dette kunne utvikle seg til, forteller May

Hun kuppet likegodt årsmøtet, overtok som styreleder og satte inn et nytt styre. Siden har hun stått på og utviklet huset mer og mer. Nå er det daglig fullt hus og rikelig med aktiviteter.

- Det har vært masse jobb hver dag. Vi har åpen dør fra kl. 08.00 til 14.00 mandag til torsdag. Her er det systue, trimrom med flere treningsapparater som vi har spleiset med andre foreninger med å kjøpe. I hagen er det anlagt uteapparater for 400 000. Hver dag har vi trening på ulike nivå: yoga, balanse, koordinasjon, strekk og styrketrening. Dette er et gratis tilbud til medlemmer. Hver dag serveres mat og det er samling rundt bordet. Utenom dette arrangerer vi konserter, foredrag, ernæringskurs, felles bussturer i inn og utlandet og fire medlemsmøter i året, forteller hun.

Stort og aktivt lokallag

May er på huset hver dag og er primus motor.

- Vi tror på at når vi skaper et åpent og godt miljø så vil folk komme, tegne medlemskap og få seg et nettverk. For mange er dette den sosiale arenaen de har. Jeg tror at det sosiale samværet kanskje er med på å utsette sykehusinnleggelser. Det er med på å få folk ut av ensomhet og isolasjon. Vi har likepersontjeneste og vet mange ganger hvor skoen trykker. Derfor arrangerer vi også faglige kveldsseminarer med blant annet psykolog, hjertespesialister og diabetes sykepleier. Det å viktig å dele erfaringer og føle at noen bryr seg. Vi har syrom og snekkerverksted, og en gang i måneden kommer sykepleieren, Illa Gustavsen, som kan snakke med om alt mulig, sier May.

Bygger vennskap

En gjeng damer sitter rundt et bord og syr og strikker. Sokker, pledd og vesker. Latteren sitter løst. Strikkepinnene arbeider flittig mens praten går. To av de er Liv Turid Karlsson og datteren Lena Smith. Lena er vikar og jobber her som aktivitør fire dager i uken. Liv Turid er her to dager i uken.

Dette stedet er alle tiders. Det sosiale er det beste, sier Liv Turid

Datteren er enig. - Vi lærer av hverandre og deler erfaring. Det er givende. Mange tror at dette først og fremst er for eldre, og vi sliter med å få tak i de unge. Dette er et tilbud for alle! Jeg er yngre enn de fleste her, men det gjør ikke noe. Vi har jo felles interesser. Man blir godt kjent, sier Lena.

For 15 år siden ble hun lungetransplantert. Lena er utdannet togmekaniker, men sliter med å komme tilbake i jobb. Huset i Drammen gir mening i hverdagen.

- Det er ikke bare å komme seg ut i jobb i den situasjonen. Jeg er 54 år gammel, har hull i CV-en og en sykdomsbakgrunn. Jeg kan jo ikke bare sitte hjemme på min egen stue. Venninnene mine er jo fortsatt i full jobb, så man må bygge opp et nytt nettverk. Dette betyr veldig mye, både fysisk og psykisk. Ikke minst det å komme ut og føle at man er verdt noe. Selv da jeg bare var her to ganger i uken, så ga det meg veldig mye. Jeg har vært heldig, sier Lena.

Gratis trening

I 2. etasje er dagens sirkeltrening i full gang. Kari Tronrud (55) har fått på seg boksehanskene og er klar for en styrkeøkt.

- Jeg har vært her i 2 år og trent, og merker en stor forskjell på helsa. Dette er en fantastisk plass, både sosialt og så er det en fin måte å holde meg i form på, sier hun før hun slår løs på bokseputa.

Trener Tom Knatterud veileder og motiverer

- Her trener vi kondisjon og balanse, styrketrening, sirkeltrening med apparater, slynger og fri vekter. Det er yoga her og hver mandag kommer en fysioterapeut og har en treningstime. Vi har både lette og litt tøffere timer. Vi kjører 10 stasjoner med to sett på hver. De som vil kan kjøre på. De velger intensiteten sin selv. Mange her har flere diagnoser. Noen er helt nede i 25 prosent lungekapasitet, sier Tom. -Han kjører hardt, kommer det fra en fra sidelinja. - Det er ingen kjære mor, sier Tom med et smil og legger til: - Vi er opptatt av at det skal være funksjonell trening med overføring til hverdagslivet. Dette er en bra gjeng å trene.

Trening
- Vi smiler selv om vi svetter, ler Tom. (Foto: Julie C. Knarvik)

I samme båt

May mener helheten av tilbudene er det som gjør stedet så unikt. Huset i Drammen gir et sosialt felleskap, det gir god helse, forebygging, det skaper nettverk, tilhørighet og et mål med hverdagen.

- Det er mange som ikke har så stort nettverk på grunn av sykdom. Noen har kols og har nesten ikke lungekapasitet. Da er det fint å komme hit og være med på det man kan klare av bevegelser og samtidig få den sosiale biten. Her er vi alle i samme båt, sier May.

Åpent for alle!

Aldersspennet er fra 23 til 95 år.

- Vi er en gjeng voksne personer som jobber frivillig og gleder oss for hver dag vi er i huset. Dette er et sted du trives, og så unngår du masse ensomhet. Det viktigste er det sosiale, nettverksbygging og ikke minst likepersonsarbeid. Her har alle hver sin diagnose. Vi snakker sammen og har mye til felles. Vi deler erfaringer om leger og medisiner. Det skaper trygghet, sier May.

Leve hele livet!

Man skal verdsette den innsatsen frivilligheten gjør i forhold til folkehelseperspektivet. Der er May utrolig flink, sier Reidar Lauritsen, LHL-medlem og kommunepolitiker for Høyre.

- Tilbudet i dette huset ligger langt innenfor kvalitetsreformen regjeringen la frem i 2018, Leve hele livet. Dette huset inneholder alle elementene i forhold til ernæring, trening, det forebyggende og det sosiale. Her gjøres det en stor innsats for kommunen. Dette er forebyggende arbeid, sier Reidar engasjert.

Det er god helse i det sosiale, skyter trener Tom inn.

May er stolt av det de har fått til og jobber stadig med nye planer fremover.

Vi har det veldig hyggelig her. Dette gir mening i hverdagen til mange, sier hun.

Den gamle ærverdige direktørboligen fra 1860-tallet rommer i dag håp og tilfriskning. Det er et uvurderlig møtested for utveksling av erfaring, ny kunnskap og ikke minst hyggelig samvær. Takket være primus motor May og alle de andre frivillige som står på hver dag for å skape en god meningsfull hverdag for alle som tar turen innom.