Hopp direkte til innhold
Sunnere bolig
Ventilasjon bad
Foto: Shutterstock

Dårlig avtrekk på bad eller vaskerom gir fukt og mugg

Mange sliter med dårlig avtrekk fra badet eller i vaskerommet. Dette fører til at fukt og lukt i luften ikke fjernes og man kan få muggsopp i vinduskarmer, oppunder himlingen (taket) eller på vegger inne i rommet.

Hvordan oppdages fukt og mugg på bad og vaskerom?

Man kan ofte kjenne en innestengt lukt. Den kan variere avhengig av om lukten kommer fra våte materialer på vegger eller gulv, eller om det er kloakklukt fra avløpet.

Fukt

Råd for montering av avtrekksvifte:

  1. Monteres på ytterveggen med direkte utblåsning ut av huset eller i himlingen (taket) med rør som fører luften ut.
  2. Noen vifter kan være regulert med en bryter hvor man kan stille inn hastigheten, og noen kan ha fuktstyring som starter viften automatisk når luften blir fuktig.
  3. For at avtrekket fra badet skal fjerne fukt og lukt må det være luftespalte under døren og en vifte som trekker luften ut via ytterveggen eller i himlingen som sørger for luftgjennomstrømning i rommet.
  4. Det er viktig at det alltid er et minimum av avtrekk på badet eller i vaskerommet. Velg derfor en vifte som kan stå på minimum og øke hastigheten når det trengs.
  5. Ofte er viften på badet den eneste drivkraften for å få sirkulasjon i boligen. Den bør derfor ha god kapasitet i forhold til hele boligens luftvolum.

Slik forebygger og fjerner du muggsopp