Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Radiator
Foto: Shutterstock

Ikke for kaldt, men heller ikke for varmt

Det er deilig å ha det godt og varmt inne når det er kaldt ute, men det er ikke bra om det er for varmt.

Høy temperatur og lav luftfuktighet fører til uttørking av slimhinner, tørr hud og øker risikoen for virussmitte.

Vinteren er verst

Om vinteren er gjerne mengden fukt i luften ute, lav. Når denne luften kommer inn i boligene våre og blir varmet opp, synker den relative luftfuktigheten enda mer og vi opplever luften som veldig tørr. For de som sliter med tørre slimhinner og hud, samt de som bruker linser på øynene, oppleve luft med lav luftfuktighet som ubehagelig.

Hva er relativ luftfuktighet?

Relativ luftfuktighet er et mål på hvor mange gram vann luften kan holde på, ved en gitt temperatur, før den skilles ut av luften som vanndråper (regn eller kondens). Når luften kondenserer, er relativ luftfuktighet RF = 100%. Dette kan skje ved ulike temperaturer avhengig av hvor mange gram vann det er i luften. Det kan derfor være kritisk i en bygning når luften kondenserer inne i veggen, på kjellervegger eller på undersiden av yttertaket. Da er det fare for fuktskader og vekst av muggsopp.

Anbefalt luftfuktighet

Luftens evne til å holde på fuktighet er først og fremst avhengig av temperatur. Når luften har høy temperatur vil den kunne holde på mer fuktighet enn når den temperaturen er lav. Hvis vi tenker på tropiske klima med høy temperatur, kan luftfuktigheten bli så høy at det oppleves som å puste i damp og vi blir våte på huden.

Om vinteren, det vil si i fyringssesongen, skal relativ luftfukt være mellom 20% og 40% i de varme oppholdsrommene. I kjøligere rom (15 til 18°C) kan luftfukten være opp til 50%. Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60%.

Kombinasjon av høy temperatur og mye partikler og støv i luften kan gi en følelse av at luften er tørr selv om den ikke er det.

Idéell temperatur innomhus

  1. Temperaturen i hjemmet bør holdes stabilt på rundt 20 grader i alle rom bortsett fra soverom. Her bør temperaturen ligge noen grader lavere. Dette er viktig for å unngå for høy luftfuktighet og dermed unngå at husstøvmidd, sopp/ mugg skal trives.
  2. Sjekk om termostater er innstilt riktig. 
  3. Varmekilder bør være plassert under vinduene for å motvirke kulderas, luft som avkjøles av kalde vindusflater og gir trekk langs gulvet.

 

Kilde:

Folkehelseinstituttet