Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Katt og hund
Foto: Shutterstock

Gir kjæledyr i heimen økt risiko for allergi eller astma?

Store europeiske studier av barn som ble fulgt fra fødsel til skolestart viser at kjæledyr hjemme verken øker eller reduserer risikoen for astma og allergi. Dette gjelder også der hvor andre familiemedlemmer har allergi. Mye tyder på at det er genene våre som bestemmer hvilken betydning dyrehold kan ha, men vi trenger flere studier før vi kan konkludere.

Hvem får pelsdyrallergi?

Rundt 15 prosent av befolkningen har allergi mot pelsdyr, og da først og fremst katter og hunder. Hver tiende nordmann er allergisk mot katter. Pelsdyrallergi kan man utvikle når som helst i livet, men det oppdages ofte i løpet av barne- og ungdomsårene. Mange opplever at deres allergiske plager minsker når de blir eldre.

En myte at det finnes allergivennlige hunder- og katteraser

Det finnes ingen pelsdyr som er allergifrie. Det har været skrevet mye om blant annet den hårløse hunden, men også den er det mange som ikke tåler. Hårløse raser produserer også flass, urin og spytt som inneholder de allergenene som gir allergi. Det er f.eks. 50 prosent høyere risiko for å utvikle pelsdyrallergi fra katter enn fra hunder, fordi allergenet fra katter er mye sterkere. Hvor sterkt man reagerer, er individuelt, og det finnes eksempler på allergikere som opplever at de tåler visse katter eller hunderaser bedre enn andre. 

Katteallergi er den vanligste formen for pelsdyrallergi i Norge

Unngå kjæledyr i familier med pelsdyrallergi

Uansett er det slik at om noen i familien reagerer allergisk på dyret, bør det omplasseres fort. Dette rådet er spesielt viktig med tanke på kattehold, da personer som er allergisk mot katt, har en økt risiko for å utvikle astma dersom de utsettes for høye nivåer av allergener fra katt (Illi et al. 2006).

Familier med allergisk astma eller med atopi bør ikke holde husdyr

 

Kilder:

  • Folkehelseinstituttet
  • Allergiguiden