Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Kjøkkenvifte
Foto: Shutterstock

Dårlig renhold av kjøkkenviften kan forårsake brann!

De fleste branner i kjøkkenvifter starter på komfyren og sper seg videre til ventilatoren og ventilasjonskanalene. Her er tipsene for å unngå brann i kjøkkenvifta.

Husk å rengjøre filteret i kjøkkenviften!

Her er det ofte mye fett – og fett brenner! Gjennom kanalene kan brann spre seg til flere rom. Er vifte og filter ren og fettfri, vil en slik spredning være mindre sannsynlig. Som oftest kan du vaske filteret i oppvaskmaskinen. Det lureste er å gjøre det uten annen oppvask i, glass kan fort bli slørete av fettet som vaskes ut av filteret. Se i bruksanvisningen om du bør vaske fettfilteret for hånd.

Hvor ofte bør filteret vaskes? 17 prosent av norske husstander har en vifte som ble rengjort for mer enn ett år siden og 11 prosent husker ikke når det ble gjort sist, viser en undersøkelse forsikringsselskapet If har gjennomført.

Filteret i avtrekksvifta bør rengjøres minst hvert kvartal, aller helst én gang i måneden.

Et skitten filter vil gi et dårlig inneklima

Et fettfullt filter vil gjøre at ventilatoren fungerer dårligere enn før. Den får ikke gjort jobben den er ment for, nemlig å suge opp matos, fett og røyk som da isteden legger seg rundt i huset. Inneklimaet blir forverret, og det vil gradvis begynne å lukte vondt. Man vil måtte vaske unødvendig mye andre plasser på kjøkkenet.

Kilde:

  • Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS
  • Huseiernes Landsforbund