Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Effektiv fjerning av støv

Mye støv innendørs er verken hyggelig eller sunt. Noen får astma- og allergireaksjoner, og spesielt barn er utsatt siden immunforsvaret ikke er ferdig utviklet. For å unngå helseplager er det viktig å fjerne støvet regelmessig og så godt som mulig.

Mikrofiber

En god måte å fjerne støv på - uten å spre støvet ut samtidig - er å tørke over flatene med tørr eller litt fuktig mikrofiberklut eller mopp. Mikrofiberen vil trekke til seg støv og holde støvet fast mellom de små fibrene.

Her kan du lese om støv, hvor det kommer fra og hvordan det spres rundt i boligen.

Mikrofiber er laget av tynne plastfibre (polyester og nylon) som er skarpe og derfor effektivt skjærer eller skraper bort smuss som er festet til en overflate. Tester viser at mikrofiber kan være effektivt også ved fjerning av fett og bakterier på overflater sammenlignet med tradisjonelle metoder med vann og rengjøringsmidler.

Det finnes ulike kvaliteter på mikrofiberen for å få ulike egenskaper, avhengig av hva de skal brukes til. Les på pakningen for å velge riktig type ved innkjøp.

En tørr eller litt fuktig mikrofiberklut eller mopp er en effektiv og enkel måte å gjøre rent de fleste overflatematerialer på, også gulv. Det er som regel ikke behov for å bruke vann, men hvis flekken ikke løsner ved tørrmopping kan du ha litt rent vann på flekken, vente noen minutter og så moppe over.

På ekstra vanskelige flekker kan det være nødvendig å bruke rengjøringsmidler rett på flekken. Velg renholdsmiddel ut fra hva flekken består av.

  • Rengjøring av vinduer og glassflater. Bruk lunkent vann, et par korker salmiakk og en teskje oppvaskmiddel. Vannet bør være lunkent for å unngå fordampning av salmiakken.
  • Rengjøring av badet. Flekker og smuss på badet består ofte av hudfett og såperester. Derfor er det viktig å veksle mellom sure og basiske rengjøringsmidler. Eddik og sitronsyre er sure, salmiakk er basisk.
  • Bland aldri salmiakk og klorin! Det kan utvikle en gass som er helseskadelig å puste inn.

Før du setter i gang med rengjøringen er det viktig å undersøke materialprodusentens anbefalinger for den aktuelle overflaten.

NB: Mikrofiber kan ha en mattende effekt på blanke flater som for eksempel pianolakk. På ekstra blanke flater kan det være greit å bruke bomullsklut for å unngå at overflaten blir skadet.

Støvsuging

En støvsuger vil effektivt fjerne støv og partikler fra overflater, men det er viktig å velge en støvsuger som ikke bidrar til å spre finstøvet.

Sentralstøvsuger

En sentralstøvsuger kan være et godt valg. Sentralstøvsugeren trekker luften inn via munnstykket, gjennom slangen via rør i veggen og ned til en oppsamler. Avtrekksluften sendes ut via et rør gjennom ytterveggen. Alt finstøvet som passerer filteret vil føres ut av huset.

Husk å kontrollere og skifte oppsamlingsposen regelmessig.

Siden sentralstøvsugeren trekker luft ut av rommet kan det i noen sammenhenger være lurt å tilføre litt luft via lufteluker eller et vindu.

Tradisjonell (portabel) støvsuger

En støvsuger som du trekker etter deg suger luften gjennom munnstykket og slangen, og inn i oppsamlingsposen. Luften som trekkes gjennom støvsugeren slippes ut i bakkant, ofte på toppen av støvsugeren. Før utblåsningen i bakkant sitter det et filter som skal fange opp finstøv som ikke tas opp av posefilteret. Det er viktig at dette filteret er av god kvalitet (hepafilter).

Hepafilteret, som er et annet filter enn filterduken inne i posekammeret, og må skiftes når det er fullt av støv og smuss.

Robotstøvsuger

En robotstøvsuger av god kvalitet og med hepafilter på returluften kan være et godt alternativ. Robotstøvsugere kommer i ulike utforminger og er relativt små og lette. En slik støvsuger er som regel forhåndsprogrammert til automatisk å støvsuge hele gulvoverflater i ulike materialer, inklusive tepper som ikke har for lang luv.

Siden robotstøvsugeren kan gjøre jobben når du ikke er hjemme passer den godt for deg som har bevegelsesvansker, er overfølsom eller har astma og allergi. Når du ikke er hjemme under selve støvsugingen blir du mindre eksponert for støvpartikler enn ved tradisjonell støvsuging.

Rens

Heldekkende tepper må støvsuges og renses regelmessig for å fjerne partikler og andre forurensninger. Ved rensing brukes det ofte renholdskjemi og vann. Rester av kjemikalier kan bli liggende igjen i teppet og forstøves som små partikler ut i luften over tid. Tørk teppet godt etter renseprosessen for å unngå fukt som kan gi økt vekst av mikroorganismer.

Færre støvsamlere gir mindre støv

Mye av det vi omgir oss med i boligen er støvsamlere som påvirker inneluften vår. Det du velger å ta med inn i boligen, hva slags innredningsløsninger du velger og måten du oppbevarer ting og tang på har stor betydning for inneklimaet, forurensning, støv og helsen til alle som oppholder seg her.

 

Ikke re opp! For å redusere vekstbetingelsene for midd i sengen er det bedre å legge dynen litt til siden. Da vil fukt og varme fra natten lufte seg ut.

bilde av kosedyr i seng

Tips for kosedyr og sengetøy

  1. Kosedyr og bamser til barna samt sengetøyet må kunne vaskes i maskin på 60º C for å drepe midd og fjerne støv og mikroorganismer.
  2. Støvsug sengen og madrassen når du skifter på sengen for å fjerne støv og mikroorganismer som for eksempel midd.
  3. Midd kan drepes ved å legge sengetøy i fryseren eller ved å legge sengetøy og madrass ut i kuldegrader om vinteren i rundt ett døgn ved ned mot minus - 20º C.

Vask sengetøyet på 60 grader