Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Radiator
Foto: Shutterstock

Blir vi syke av å fryse?

Blir vi egentlig syke av å fryse? Hvordan smitter vi hverandre, og hvordan skal man på best mulig måte forebygge forkjølelse? Vi deler nyttige tips.

Det er i utgangspunktet ikke en stor sammenheng mellom å fryse og å bli forkjølet. Fordi virus overlever bedre i kald temperatur, vil mengden av virus som kan smitte oss være større i kalde omgivelser enn når det er sommer og varmt.

Hvordan oppstår forkjølelse?

Forkjølelse kommer i hovedsak av virusinfeksjon i kroppen. Virus lever godt i våre celler, det vil si rundt 37 graders varme, men utenfor kroppen overlever virus best i kald temperatur og lav luftfuktighet. Det er ikke dermed sagt at vi blir forkjølet av å bli kalde på kroppen. Vi må bli utsatt for virussmitte for å bli forkjølet.

Hvordan smitter vi hverandre?

Virus overlever bedre i kulde. Samtidig tilbringer vi mer tid innendørs om vinteren, og er dermed ofte tettere på andre mennesker. Smitte overføres dels via luftbårne dråper men oftest ved at en forkjølet person hoster eller nyser inn i hendene for så å ta på andre eller legge igjen virus på dørhåndtak, leker i barnehagen og lignende. Et forkjølelsesvirus overlever på huden i mange timer.

Fordi virus overlever bedre ved kald temperatur, vil mengden virus som kan smitte oss være større i kalde omgivelser

Barn oftere forkjølet

Gjennomsnittlig blir voksne forkjølet mellom en og to ganger i året, mens barn under sju år rammes så ofte som sju til ni ganger i året. En forkjølelse er en infeksjon forårsaket av virus, der halvparten av alle forkjølelsene skyldes rhinovirus (Folkehelseinstituttet).

Ettersom det finnes så mange ulike virustyper, vil vi ikke bli immune selv om vi blir motstandsdyktige mot en del av dem.

Typiske symptomer på forkjølelse er

 • tetthet i nesen
 • vi blir snørrete og slapp
 • sår hals,
 • hoste,
 • feber
 • noen får hodepine

Barn får oftere feber enn voksne, og barn bør ikke sendes i barnehage eller på skolen før de er feberfrie.

Forebygg smitte!

Slik forebygger du smitte på 1-2-3:

 1. Ta vare på deg selv
  Generelt bør man sørge for at små og store får nok søvn og mat.
 2. Ikke stress
  Mye stress i hverdagen kan også gjøre en mer mottagelig for sykdom.
 3. Vask hendene
  En god regel er at man alltid vasker hendene etter at man har pusset nesen, og unngår å ta seg i ansiktet etter å ha vært i kontakt med noen som er forkjølet.

 

Kilde: Norsk Helseinformatikk