Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Ovn
Foto: Shutterstock

Elektriske ovner kan gi helseplager

Noen av de mest vanlige elektriske ovnene vi finner i norske hjem er elektriske panelovner og vifteovner.

Panelovnene består av et innvendig hulrom hvor det er montert elektriske glødetråder. Når luften passerer de glødende trådene varmes den opp og skaper en oppdrift som suger luften fra gulvet opp gjennom ovnen. Dette skaper en sirkulasjon av luft.

Lukten av brent støv

Når man slår på ovnen for første gang på høsten vil man kjenne lukten av brent støv. I begynnelsen kjennes dette godt fordi det ligger mye støv på varmeelementene inne i ovnen. Etter hvert kjenner man ikke denne lukten lenge fordi støvmengden ikke er så stor, men støv fra gulvet følger med luften og brennes på overflaten av varmeelementene hele tiden.

Elektriske vifteovner er basert på at en vifte trekker luften gjennom ovnen og over et elektrisk varmeelement. Den varme lufte spres ut i rommet.

Laboratorieundersøkelser har vist at elektriske ovner kan avgi et stort antall superfine partikler og ulike organiske forbindelser når støv fra innemiljø varmes opp

Brent støv er helseskadelig?

Når støv brennes på overflaten av et glødende varmeelement er temperaturen så høy at vi får en forbrenningsprosess som heter pyrolyse. I denne forbrenningsprosessen dannes det helseskadelige reaktive forbindelser og ultrafine forbrenningspartikler som vi puster inn.

Laboratorieundersøkelser viser at varmekilder med høy overflatetemperatur mot luft «svir» vanlig og «uskyldig» forurensning i inneluft og kan danne mer irriterende forbindelser.

Ellers uskyldig forurensing som husstøv, damper og gass fra matlaging, rengjøringsmidler og andre husholdningskjemikalier kan da bli sterkt irriterende. Det skyldes at høye overflatetemperaturer på ovnene kan gi tilstrekkelig oppvarming til at de kjemiske stoffene spaltes i mindre deler.

To amerikanske og én kanadisk observasjonsstudie har vist sammenheng mellom bruk av elektrisk oppvarming, luftveisirritasjon og astma. En stor studie av boliger i Stockholm viste at el-varme er forbundet med øyesymptomer, halsirritasjon og hoste.

 

Kilder:

NTNU
Forskning.no