Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Ovn
Foto: Shutterstock

Slik velger du riktig varmeovn

Skal du kjøpe ny elektrisk varmeovn så er det viktig å tenke gjennom 5 følgende punkter.

1. Frittstående eller fastmontert varmeovn?

Har du trekk fra et vindu kan det være lurt å plassere en veggmontert ovn på veggen under. En veggmontert ovn vil ikke ta gulvplass og være mindre i veien. Ønsker du å flytte ovnen til der du oppholder deg, bør du velge en frittstående ovn. Lokal strålevarme gir god utnyttelse av energien og gjør at du kan senke temperaturen i resten av rommet.

I begge tilfellene bør du velge en lukket varmeovn som gir strålevarme fra de varme overflatene. Dette er mer helsevennlig og gir bedre inneklima.

Elektriske panelovner og vifteovner øker risikoen for astma

2. Stor eller liten?

Størrelse på ovnen har betydning for hvor varm overflaten er i forhold til effekten. En liten overflate må ha høyere temperatur for å gi samme mengde effekt. Velg derfor så stor overflate som mulig.

3. Senk temperaturen om natten

Du kan spare mye energi på å senke temperaturen om natten. En elektronisk termostat med mulighet for tidsstyring gir muligheten til dette. Skal du ha varmeovnen på soverommet så kan en «billig» mekanisk termostat skape klikkelyder når den skrur seg av og på. Dette kan være svært forstyrrende når du skal sove.

4. Renhold

Enkelt renhold av ovnen er viktig. Pass på å velge en oven som har enkle overflater slik at du kan tørke over med en mikrofiberklut.

5. Kvalitet

Kvalitet er viktig. Noen elektriske lukkede ovner er fylt med olje som varmes opp. For å unngå lekkasjer er det viktig å velge en med god kvalitet.