Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Sprayflaske, rengjøring
Foto: Shutterstock

Farlig rent

Rengjøring er viktig for et godt inneklima, men det er også viktig å være obs på hvilke rengjøringsmidler man bruker, spesielt for personer med astma og hudplager.

Vær obs på bruk av rengjøringsspray

Ved bruk av spray vil mye av rengjøringsmiddelet spres ut i luften i form av små vanndråper. De som bruker sprayen og som oppholder seg i nærheten vil puste inn disse dråpene og kjemikaliene. Kjemikaliene kan bli med luften langt ned i luftveiene.

Bruk av rengjøringsspray har økt fordi mange opplever det som enkelt å bruke. Dette er en unødvendig tilleggsrisiko fordi vi ikke trenger sterke kjemikalier for rengjøring i et vanlig hjem. Det finnes god dokumentasjon på at en tørr eller fuktig mikrofiberkluter kan gjøre samme nytten.


Les: Mikrofiberkluter mest effektivt mot støv

Skadelig for alle

Forskning viser at det er en klar sammenheng mellom blant annet astma og hudplager og bruk av rengjøringsmidler i sprayform. Det er spesielt sprayer som inneholder ammoniakk, klor og andre desinfeksjonsmidler som gir en høyere risiko for sykdom. Økningen i antall sykdomstilfeller har økt de siste tjue årene. Spesielt bør du være forsiktig om du allerede har en lungesykdom.

- Selv lungefriske kan få problemer med pusten når de bruker rengjøringssprayer med hoste og irritasjon og det sier seg selv at om du har en lungesykdom, bør du holde deg unna bruk av rengjøringskjemikalier fordi det kan forverre sykdommen og gi unødige symptomer.

Andre typer dyser

Det utvikles nå andre typer dyser på sprayene som gir mindre spredning av partikler til luften og som er mindre helsefarlig. Likevel oppfordrer LHL til minst mulig bruk av kjemikalier i rengjøringen. 

Tørt og godt

En tørr eller litt fuktig mikrofiberklut eller mopp er en effektiv og enkel måte å gjøre rent de fleste overflatematerialer på, også gulv. Det er som regel ikke behov for å bruke vann, men hvis en flekk ikke løsner ved tørrmopping kan du ha litt rent vann på flekken, vente noen minutter og så moppe over. På ekstra vanskelige flekker kan det være nødvendig å bruke rengjøringsmidler rett på flekken. Grønnsåpe kan brukes på ubehandlet tre og uglasserte fliser.

Husk at det er viktigst å rengjøre alle flater vi tar på for å fjerne bakterier.

 

Les mer om helse og rengjøring