Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Mikrofiberklut
Foto: Shutterstock

Mikrofiberkluter mot støv

Mikrofiberen er et must i alle hjemme. Mikrofiberet i kluten eller moppen trekker til seg støv og holder støvet fast mellom de små fibrene. Det gjelder både for tørr- og fuktig rengjøring. Dette gjør kluten til et godt rengjøringsprodukt for mennesker med lungesykdommer.

Mange ulike bruksområder

Mikrofibermopper kommer i mange utgaver og kvaliteter. Daglig rengjøring av gulv og overflater er enklest med en tørr eller litt fuktig mopp. Noen leverandører har mopper som kan kjøpes ferdig fuktet. Vask mikrofiberkluter/mopp på 60 grader. Unngå skyllemiddel fordi det vil ødelegge klutens evne til å trekke til seg støv.

Mikrofibrene tar også fett og bakterier

Mikrofiber er laget av tynne plastfibre (polyester og nylon) som er skarpe og derfor effektivt skjærer eller skraper bort smuss som er festet til en overflate. Tester viser at mikrofiber kan være effektivt også ved fjerning av fett og bakterier på overflater sammenlignet med tradisjonelle metoder med vann og rengjøringsmidler.

Nyttig tips til hvordan få det renest mulig

For best resultat anbefaler Teknologisk Institutt at mikrofiberkluten vaskes uten såpe og sentrifugeres slik at de er fuktige før bruk. Denne restfuktigheten fjerner så å si alle bakterier fra overflaten - et godt tips til baderommet eller kjøkkenbenken der det ofte kan være mye bakterier.

Tørr mikrofiberklut/mopp på tørr skitt og fuktig på våt skitt. Begynn der det er minst skittent og vask mot mere skitne flater

Det finnes ulike kvaliteter på mikrofiberen for å få ulike egenskaper, avhengig av hva de skal brukes til. Les på pakningen for å velge riktig type ved innkjøp.

Litt vann tar vanskelige flekker

En tørr eller litt fuktig mikrofiberklut eller mopp er en effektiv og enkel måte å gjøre rent de fleste overflatematerialer på, også gulv. Det er som regel ikke behov for å bruke vann, men hvis flekken ikke løsner ved tørrmopping kan du ha litt rent vann på flekken, vente noen minutter og så moppe over.

På ekstra vanskelige flekker kan det være nødvendig å bruke rengjøringsmidler rett på flekken. Velg renholdsmiddel ut fra hva flekken består av sier helsefaglig rådgiver i LHL, Grethe Amdal
  • Rengjøring av speil og vinduer. Vask med en fuktig mikrofiberklut først for å fjerne flekker, bruk så en tørr glassklut og vips så er glasset skinnende rent!
  • Rengjøring av badet. Flekker og smuss på badet består ofte av hudfett og såperester. Derfor er det viktig å veksle mellom sure og basiske rengjøringsmidler. Eddik og sitronsyre er sure, klorin og salmiakk er basisk.
  • Bland aldri salmiakk og klorin! Det kan utvikle en gass som er helseskadelig å puste inn.

Før du setter i gang med rengjøringen er det viktig å undersøke materialprodusentens anbefalinger for den aktuelle overflaten.

NB: Mikrofiber kan ha en mattende effekt på blanke flater som for eksempel pianolakk. På ekstra blanke flater kan det være greit å bruke bomullsklut eller glassklut for å unngå at overflaten blir skadet

 

Kilde:

Teknologisk Institutt
NTNU