Hopp direkte til innhold
Sunnere bolig
Stue, inventar
Foto: Shutterstock

Velg møbler og plassering med omhu

Ved valg av møbler kan det være lurt å tenke på hvordan møblene kommer til å bli brukt, og ikke minst hvilke kjemiske stoffer møblene dine kan inneholde.

Sjekk møbelets dokumentasjon

Ved valg av møbler kan være viktig å tenke gjennom hvordan møbelet skal bli brukt, og ikke minst hva møbelet er laget av. Ved å sjekke produsentens dokumentasjon på møbelet kan man få viktig informasjon om hvilke kjemiske stoffer det inneholder. Mange møbler trekkes med stoff og materiell som kan ha helsefarlige konsekvenser.

Er det farlig?
Les mer om ulike kjemiske stoffer som vi omgir oss med i hverdagen (Miljødirektoratet)

Begrens støvproduserende inventar

Husk at det ofte er mer partikler og forurensninger i inneluften enn i uteluften. Vær bevist på hva du putter inn i boligen din. Prøv å begrense bruken av tepper, tekstiler, åpne bokhyller og annet støvproduserende inventar. Et godt tips kan for eksempel være å montere dører på bokhyller og andre åpne hyller. 

Ikke sett møbler inntil yttervegg spesielt på soverommet

Der kald og varm luft møtes bør det være luftig og god sirkulasjon. Hvis ikke kan det dannes kondens, som etter hvert kan utvikle seg til muggsopp i møbelet. Ha derfor helst minst 5–10 cm klaring mellom møbler og kalde yttervegger. Dette er spesielt viktig på soverommet. 

Les mer om hvordan du kan oppdage muggsopp og fuktskader i boligen din. 

Les om hvorfor høy luftfuktighet er skadelig.

 

Kilde: Folkehelseinstituttet