Hopp direkte til innhold
Sunnere bolig

Sommeren - den beste tiden for oppussing inne

Det er en fordel å planlegge oppussing i sommerhalvåret for da kan man enklere få en god gjennomlufting av malte rom og utlufting av ulike kjemiske stoffer fra inventar og møbler før boligen "lukkes" for vinteren.

Oppussing om sommeren for å unngå heksesot

Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på overflater i hus, særlig på kalde flater som for eksempel dårlig isolerte yttervegger. Et stoff som blant annet finnes i de fleste av dagens malingstyper fordamper over veldig lang tid og binder seg med ultrafine partikler i lufta, som etter hvert blir til større partikler som fester seg som heksesot. Dette oppstår bare om vinteren, da lufta innendørs ofte er tørr.

Har du først fått heksesot er eneste løsning å male over, men du må sørge for grundig rengjøring av området før du maler!

Valg av møbler og tekstiler

Av alle produkter som skal inn i huset bør man velge de som gir minst avgassing. Det er ofte ikke lett å vite, derfor kan det være lurt å be produsenten om dokumentasjon.

En tommelfingerregel er at om produktet lukter mye bør man se etter noe annet. I noen tilfeller kan det også være emballasjen som avgir lukt. Pakk derfor alltid ut nyinnkjøpte produkter og la det stå ute eller i garasjen en dag eller to før det tas inn i huset.

Det er en fordel å velge materialer og produkter som lett kan rengjøres.

Les mer om ulike kjemiske stoffer som omgir oss i hverdagen

Babyrommet

Har du planer om å sette i stand barnerommet, bør det gjøres klart minst en måned og helst to til tre måneder før babyen tar det i bruk.

Velg en vannbasert maling fra en anerkjent produsent og be gjerne om å få helsedokumentasjon på produktet. Hvis mulig, ha god utlufting eller gjennomtrekk og en temperatur på mellom 20-25 grader i rommet under og etter malingsjobben.

Vask ned rommet før den lille flytter inn.

 

Les mer om