Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Derfor er kolesterolnivået viktig for helsen din

Høyt kolesterol er en av de vanligste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer. Og hele 6 av 10 personer over 18 år vet ikke om de har for høyt kolesterol. Heldigvis er det enkelt å minske kolesterolet ved hjelp av riktige matvarer. Her er ernæringsfysiologens råd!

Kolesterol er et begrep som føles velkjent, men som du kanskje ikke har helt kontroll på hva er. Så la oss forklare: Kolesterol er et fettstoff som finnes naturlig i kroppen, og som har flere viktige funksjoner. Men blir det for mye av dette fettstoffet, kan det føre til hjerte -og karsykdommer. Det finnes flere typer av fettstoffet, og vi skiller mellom godt kolesterol, HDL, og dårlig kolesterol, LDL. Sistnevnte kan føre til avleiringer i blodårene. Det kan bety tettere blodårer, også kjent som åreforkalkning. HDL, derimot, frakter fettstoffer tilbake til leveren der de går videre ut av kroppen som galle.

Begynner tidligere enn mange tror

– Egentlig er kolesterolet godt regulert av kroppen, som produserer det den trenger selv, forklarer Marte Gjeitung Byfuglien, Helse -og ernæringssjef hos matvareprodusenten Mills.

For mange er det snakk om en mindre justering for å komme ned til anbefalt nivå.

– Mange tenker nok at høyt kolesterol først og fremst er noe som gjelder for godt voksne mennesker, sier Byfuglien.

En undersøkelse Mills og LHL gjorde i 2019, hvor de målte kolesterolet til 2000 ellers friske arbeidstakere i alderen 20-65 år, viste at nesten halvparten av aldersgruppen 20-65 år hadde for høyt kolesterol.

Så dette begynner tidligere enn mange tror, og kolesterolnivået er ikke noe du kjenner på kroppen.

Velg det beste fettet!

Så, hvor begynner du?

– Først av alt tar du en blodprøve hos fastlegen din og får målt kolesterolnivået. Dette er utgangspunktet for veien videre. Så be om en forklaring hvis du ikke forstår hva verdiene dine betyr, sier Marte Gjeitung Byfuglien.

Deretter gjelder det å se på kostholdet ditt, og da spesielt på hva slags type fett du får i deg. Ernæringsfysiologen understreker at fett trengs for mange viktige oppgaver i kroppen, og at det ikke er snakk om å kutte det ut. Snarere handler det om å velge riktig type fett.

Kan du spise ned kolesterolet ditt?

 

Vi deler fett inn i kategoriene mettet og umettet:

Mettet fett finnes i matvarer fra dyreriket, som fete kjøtt- og meieriprodukter, og det øker kolesterolnivået.

Det umettede fettet har derimot en motsatt effekt, og reduserer kolesterolet. Grunnen er sannsynligvis at det umettede fettet, som vi får fra planteriket og fisk, setter i gang prosesser som gjør at overskudds kolesterolet fraktes til leveren og brytes ned.

Kort oppsummert: Servèr deg selv det beste fettet!

Ernæringsfysiologens beste tips:

  1. Se etter nøkkelhullmerket for å velge rett fett
  2. Snu pakken og velg produkter med et høyt innhold av umettet fett
  3. Mer grovt, mer fiber og riktig fett er generelt bra for helsen