Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol

Du kan ha farlig høyt kolesterol uten å vite det. Da Jorunn (45) fikk beskjeden fra legen, tok hun grep.

Test kolesterolet tidlig i livet og jevnlig

Slik kan du ved enkle metoder unngå å måtte bruke medisiner

Jorunn Dyrkolbotn Jordan pleide å unne seg en skål med potetgull eller en liten sjokolade hver dag, men etter et rutinebesøk hos legen i mars er livet til bergenseren blitt snudd på hodet.

Da fikk jeg beskjed om at det farlige LDL-kolesterolet var over det som er anbefalt. Jeg kunne unngå medisiner ved å endre kostholdet.

Det ble starten på et nytt og sunnere liv for 45-åringen. Hun fylte kjøkkenet med sunne matvarer og begynte å gå turer hver dag, men fikk etterhvert en skade i hælen. Da begynte hun å fokusere fullt og helt på kostholdet. I slutten av mai, to måneder etter at Jorunn begynte å ta grep, hadde LDL-kolesterolet hennes gått ned fra 4,3 til 3,2. Snart skal hun til legen igjen. Da er det grunn til å tro at hun er kommet under den anbefalte grensen på 3.

Jeg opplevede noe jeg ikke har opplevd før. Vekten bare raste ned. Jeg spiste riktig, sprudlet av energi og kroppen samarbeidet virkelig med meg, sier hun.

Seks av ti har for høyt kolesterol

En fersk undersøkelse foretatt av LHL og Mills på 2000 personer, viser at seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol. Det samme antallet er samtidig ikke klar over sin egen kolesterolverdi.

Les mer: høyt kolesterol

LHL og Mills har et pågående samarbeid for å øke bevisstheten om kolesterol og viktigheten av riktig ernæring og trim i hverdagen. LHL godkjenner også Mills sine Vita hjertego'-produkter, før disse produseres og gjøres tilgjengelig i butikkhyllene. I sine Vita hjertego' sine produkter er det mettede fettet du trenger mindre av erstattet med umettet fett du trenger mer av.

Les mer: Kolesterol: Et lite stikk for bedre folkehelse

For mye overlatt tilfeldigheter

I dag blir måling av kolesterolverdier kun gjort ved sterk mistanke om risiko gjennom symptomer, familiehistorikk eller om pasienten ber om det.

Jostein Grimsmo, hjertelege ved Cathinka Guldbergs sykehus, Lovisenberg rehabilitering, mener det i dag i for stor grad blir overlatt til tilfeldighetene hvem som får vite sine kolesterolverdier.

Med et stikk i fingeren som 18-åring, og på nytt som 30-åring, ville vi kunne redusert tilfeller av hjerte- og karsykdom. Da er det lettere å gripe tak i det ved å endre kostholdet uten å måtte bruke medisiner, sier Grimsmo til Aftenposten.

Ifølge LHL går 500.000 nordmenn på kolesterolsenkende medisiner. Oppdager man tidlig at man har for høyt kolesterol, vil det i mange tilfeller være mulig å unngå medisiner.

Slik tok Jorunn Dyrkolbotn Jordan grep

Siden april har Jorunn nå gått ned ti kilo. Flere ganger tidligere har hun prøvd å gå ned i vekt, men har opplevd at vekten har gått opp igjen etter kort tid.

Det er særlig tre ting hun har hatt stor suksess med denne gangen:

  1. Jeg har kuttet ut godteri, kjeks, kaker og snacks i hverdagen. Jeg har tatt lørdagen tilbake som betyr at jeg en gang i uken tillater meg noe godt å spise, et gyllent øyeblikk.
  2. Jeg har gjort enkle endringer i kostholdet. Blant annet har jeg byttet ut brød med knekkebrød, jeg drikker mer vann og spiser mer grønnsaker, gjerne til hvert måltid.
  3. Jeg har klart å innarbeide faste rutiner for trim og hverdagsaktivitet. I perioden med vond fot måtte jeg finne alternative aktiviteter, og det klarte jeg. Nå kan jeg ikke tenke meg en dag uten aktivitet.

Nå trener hun ofte på treningssenter og stortrives på kjøkkenet. Men viktigst av alt: Hun sjekker kolesterolet med jevne mellomrom.

Kilde

https://www.aftenposten.no/sport/sprek/i/X8gpao/du-kan-ha-farlig-hoeyt-kolesterol-uten-aa-vite-det-da-jorunn-45-fikk

Laks med mangosalsa

Matoppskrifter

Trenger du tips til en sunnere middag, inspirasjon til noe eksotisk eller noe som kan lages raskt? LHLs kostholdseksperter har samlet gode, velsmakende og sunne frokoster, middager, desserter og mye mer - som garantert blir en suksess i heimen! Du finner også flere allergivennlige oppskrifter her.

Se våre matoppskrifter