Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Foto: Shutterstock

Mindre tilsatt sukker reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom

Tilsatt sukker er en viktig bidragsyter til overflødig energi i kostholdet, som kan øke risikoen for fedme og flere livsstilssykdommer.

Tilsatt sukker bidrar til en høy kaloritetthet i kostholdet. Det kan føre til vanskeligheter med å opprettholde vekta og få et optimalt inntak av næring. Det er anbefalt at tilsatt sukker utgjør maksimalt 10 % av det totale energiinntaket (1).

Hva er "tilsatt sukker"?

Tilsatt sukker betyr alt sukker som er tilsatt i mat og drikke, inkludert sukker som er naturlig fremstilt i honning, sirup, fruktjuice og fruktjuice fra konsentrat.

Hvor mye 10 prosent sukker er i kosten avhenger av hvor stort kaloriinntaket ditt er. En gjennomsnittlig aktiv kvinne kan for eksempel ha et kaloriinntak på rundt 2 000 kcal på en dag. For denne kvinnen tilsvarer tre glass sukkerholdig brus eller saft et sukkerinntak på 10 prosent (50 gram sukker).

Drikke gir generelt ingen metthetsfølelse. Det er derfor viktig med et begrenset inntak av kaloririk drikke om man ønsker å unngå å gå opp i vekt, eller ønsker å gå ned i vekt.

Noen matvarer som er en del av den daglige kosten har et høyt sukkerinnhold. Fruktyoghurt og syltetøy inneholder ofte mye tilsatt sukker. Hvis denne gjennomsnittlige aktive kvinnen spiser en liten yoghurt og syltetøy på tre brødskiver, er allerede 5 prosent av kaloriene i kosten hennes tilsatt sukker.

Bilde av en brødskive med bringebærsyltettøy. Syltetøy har ofte et høyt sukkerinnhold. Det kan være klokt å bytte det ut med for eksempel en sukkerfri variant.

Dessert og godteri har som alle vet en god del tilsatt sukker.  En halv storplate melkesjokolade eller 10 biter smågodt gir et sukkerinntak på 10 prosent for den gjennomsnittlige aktive kvinnen. 

Syltetøy og søtet yoghurt er produkter en lett kan bytte ut med varianter uten tilsatt sukker. Naturell yoghurt er som regel helt sukkerfri, og serien "Dobbel 0%" fra Yoplait har sukkerfrie og fettfrie yoghurter med fruktsmak.

Knyttet til overvekt og hjerte-karsykdom

Vektøkning er mest sannsynlig den helsemessige konsekvensen som har sterkest sammenheng med et høyt sukkerinntak. Ikke-smittsomme sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og kreft har også mest sannsynlig en sammenheng med tilsatt sukker.

Likevel viser forskningen i dag ulike resultater når det kommer til inntak av tilsatt sukker og hjerte- og karsykdom (3).

Risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer har ofte en sammenheng med overvekt og fedme. Derfor vil et fokus på reduksjon av overvekt og fedme samtidig gi en redusert risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom, og komplikasjonene knyttet til disse sykdommene.

• Les også: Sammenheng mellom brus og hjerte- og karsykdommer

 

Kilder:

  1. Guideline: sugars intake for adults and children. Geneve: WHO, 2015.
  2. Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA Internal Medicine, 2014.
  3. Yang B, Glenn AJ, Liu Q, Madsen T, Allison MA, Shikany JM, Manson JE, Chan KHK, Wu WC, Li J, Liu S, Lo K. Added Sugar, Sugar-Sweetened Beverages, and Artificially Sweetened Beverages and Risk of Cardiovascular Disease: Findings from the Women's Health Initiative and a Network Meta-Analysis of Prospective Studies. Nutrients. 2022.