Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Tove Høgemark

– Vi må gi folk livsgnist!

Tove Høgemark er leder i LHL Tysvær og Bokn og har vervet imponerende mange nye medlemmer gjennom 25 år i LHL. Hva er hemmeligheten?

Tove går nå er inn i sitt 25 år i LHL. Hun er leder i LHL Tysvær og Bokn på det 23. året, og har vært i styret siden 1999. Hun har vervet flest medlemmer til LHL gjennom flere år, opp mot 500 medlemmer! Det er så imponerende at vi måtte ta en prat med Tove for å høre om hun har noen gode råd til andre lokallag.

– Jeg har sagt ja til et siste år som leder. Vi har et veldig kjekt lag, så det har vært 25 fine år. Det har bare vært positivt, sier hun om den brede erfaringen og lange fartstiden i LHL. Og hun har vært tro til metoden for å verve nye medlemmer i alle disse år.

– Måten vi verver nye medlemmer på er å ønske de velkomne til aktiviteten. Et eksempel er aktiviteten: Lett trim (nivå 1). Det har vi i en gymsal der det er plass til alle. Det er 30 personer i gjennomsnitt som er med på den. Det er gratis og alle er velkomne. Vi har aldri fokus på verving. Etter at de er ferdige på trimmen så har vi samtalegrupper i kafeen og LHL står for kaffe. Det ender med at samtlige tegner seg som medlemmer. Det er på frivillig grunnlag. Det blir helt feil for oss at man først må bli medlem før de kan være med på trimmen.

Vi ønsker å vise hva LHL står for. Vi har fantastisk bra trening og et hyggelig bord med nykokt kaffe til de etterpå. Nye som kommer føler at her har de lyst til å være.

Og det knyttes vennskap mellom naboer som ikke har kjent hverandre fra før.  
På grunn av kaffestunden og medlemskapet så har mange vennskapsbånd blitt knyttet. Så det er en dobbel effekt. Det er veldig viktig. Vi bor i en kommune med et senter som vi driver med aktivitetene på. Det er mye ny bebyggelse som eldre folk flytter til.

Hit kommer de fra andre bygder og ingen kjenner hverandre fra før. Så det er klart at hvis vi klarer å få de til å bli kjent så har de og lyst til å gå på andre aktiviteter vi har. Så for laget har det og en dobbel effekt, sier Tove.

Synlighet er viktig

For å gjøre folk kjent med tilbudene, så er det mye ord til ord metoden som gjelder.

– Vi bruker Facebook aktivt. Det er en helt fantastisk plattform for oss å nå ut på. Det vi deler på Facebook går ut til rundt 800 personer. Og vi er og veldig glade i SMS-kontakten vi har ut til medlemmene. Vi har og et fantastisk bygdeblad  som av og til tropper opp på aktivitetene våre for å skrive om det. Og vi er synlige på senteret, så vi når bredt ut. Men ute i distriktene er det ord til ord metoden som blir brukt.

Viktig sosialt samvær

LHL Tysvær og Bokn har ca 380 medlemmer nå. Målet til Tove er å komme opp godt over 400 før hun gir seg innen et år.

– Vi må ha aktiviteter man ønsker å bli med på. Jeg tror at medlemmene vi får i dag er de som har behov for tiltakene som laget tilbyr. De tegner seg som medlemmer fordi de har lyst til å gå på trening igjen eller de har lyst til å bli med på turer i LHL-regi. Vi har mye forskjellige aktiviteter, grupper  som synger på sykehjemmet hver uke, høst og vårfest på sykehjemmet, der er det og mange som fortsetter å være LHL medlem. Vi har Syng deg glad, bocca, trening, kaffegrupper for personer med kols. De har trening i kommunalt regi og kjører flere kilometer etterpå for å ha samtaler i kaffegrupper i LHL-regi etterpå. De sier at hadde det ikke vært for den kaffekoppen så hadde de nok ikke kommet på trening den timen før. Den sosiale biten er kjempeviktig. Alle som er på  treningene nå har tegnet seg som medlemmer, sier Tove.

Le og ha det gøy!

At latter forlenger livet er ikke Tove det minste i tvil om.

– Jeg var ung da jeg kom inn i styret. Da var det ei som sa til meg at du må ikke si at du har det kjekt, for da blir du ikke tatt seriøst. De er jeg helt uenig i. Jeg tror litt av cluet er å våge å si at vi har det bra. Vi skal le minst en gang i løpet av hver treningsøkt. Det lærte jeg av en kursleder i LHL som sa: «Husk på hvor viktig det er å få folk til å le. De skal ha det gøy. Det skal ikke bare være seriøst.» LHL skal ikke bare være en seriøs aktør med faglig påfyll. Det er ikke da du får medlemmer. En gang var det en mann som stod i gangen etter en trening og holdt seg til kinnet. Jeg gikk bort til han og da sa han:

Jeg har ledd så mye og godt og har en muskel her i kinnet som jeg ikke har brukt på lenge. Vi skal ha det gøy, og vi skal samtidig stå i bresjen for faglig kunnskap.

Pasientombudet – en stor ressurs

Ifølge Tove får lokallaget og en god del  medlemmer på grunn av pasientombudet Atle Larsen. 

– Han er det siste håpet for mange! Rollen hans er kjempeviktig og blir bare viktigere og viktigere. Det er mange som ikke er klar over hvor mange fantastiske folk vi har i LHL som kan hjelpe. De gir håp til folk! Han var grunnen til at jeg meldte meg inn i LHL for mange år siden og det er viktig at medlemmene vet hvilken ressurs de har i han. Bladet «Et bedre liv» er og viktig for å få nye medlemmer. Jeg vet om flere som meldte seg ut da «Det Nytter» ble lagt ned. Et godt medlemsblad er veldig viktig for mange av medlemmene. Det er  så mange som er ensomme.

Er ikke det det viktigste vi gjør? Og vise folk at vi har et liv etter at vi har blitt syke. Jeg tror på det at vi har det gøy sammen, at vi ser hverandre og tar vare på hverandre. Da har de lyst til å være sammen, avslutter Tove.