Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
Regionsleder Jonny Moen, Inger Lise Monsøy, Eva Kyllo, Trine Volden og Kolbjørn Aarstein.
Foto: Tine Fløystad og Avisa Driva

Enorm giverglede for hjertekompresjonsmaskiner!

Da LHL Sunndal og Nesset, på oppfordring fra lokalavisa Driva, startet et spleiselag for å kunne kjøpe inn en hjertekompresjonsmaskin til ambulanser i området, startet en lokal giverglede man sjelden har sett maken til!

Regionene Surnadal, Rindal, tidligere Nesset kommune og Sunndal gikk sammen om spleiseaksjonen til regionens ambulansetjeneste og startskuddet var 9.01.2021. 

– Ambulansetjenesten i denne regionen er organisert sånn som LHL Sunndal og Nesset, at vi har med både Rindal og Surnadal.

– Da vi startet hadde vi et mål om å samle inn 170 000 kroner. Det er det en hjertekompresjonsmaskin koster. Nå, bare få uker etter, har vi fått inn 468 000 kroner, og har nesten fått fullfinansiert 5 maskiner, sier Kolbjørn Aarstein, leder i LHL Sunndal og Nesset.

Han er mektig imponert over givergleden til lokalsamfunnet.

Vi har hatt 645 givere fordelt på lokale bedrifter, banker og privatpersoner. Alt har vært lokalt.  Det er helt fantastisk, Etter bare en uke hadde vi samlet sammen 355 000 kr, sier han.

Gå til innsamlingsaksjonen (spleis.no)

Fantastisk innsats fra lokalmiljøet

Facebook har vært en viktig kanal for spleisen, og lokalavisen Driva spanderte en halvsides annonse.

– Det er en kjempestøtte. Det er over 1 time til nærmeste sykehus her, og den avstanden gjør at vi er avhengig av å ha bedre utstyr enn i mer sentrale strøk. Vi har egne ambulanser, men for å få tilgang til dette utstyret så måtte vi gjøre det selv, sier han.

Ambulansen-Kolbjorn-Aarstein3.jpg

Imponert over responsen: Ansatte i ambulansen i Sunndal og leder i Sunndal og Nesset LHL, Kolbjørn Aarstein, er imponert over givergleden i forbindelse med innsamlingen til hjertekompresjonsmaskin.

Fra venstre: Regionsleder Jonny Moen, Inger Lise Monsøy, Eva Kyllo, Trine Volden og Kolbjørn Aarstein. Foto: Tine Fløystad og Avisa Driva.

Ikke standardutstyr

Hjertekompresjonsmaskiner er ikke standardutstyr i ambulanser i dag. For å kunne kjøpe inn slikt utstyr, er ambulansetjenesten dermed avhengige av gaver og bidrag. En slik maskin forbedrer kvaliteten på hjerte- og lungeredning. Den sørger blant annet for mekaniske hjertekompresjoner under transport, samt at den frigjør hender og arbeidskapasitet - i situasjoner der det kan være avgjørende.

hjertekompresjonsmaskin.jpg

– Har du en med hjertestans, så må du få igang hjertet manuelt før du kan ta vedkommende i ambulansen og kjørt til sykehuset. Men nå kan du starte med å legge pasienten på båra med det nye utstyret og kjøre direkte, og sånn spare verdifull tid, sier Kolbjørn.

Hele det innsamlede beløpet av LHL Sunndal og Nesset skal gis som bidrag til utstyr eller nødvendig opplæring av ambulansepersonellet lokalt.

– Det er flott at personer, lag og organisasjoner og næringsliv støtter denne innsamlingen. Når mange går sammen så trenger ikke summene fra enkeltpersoner å være så store. Det har de fleste råd til. Bidragene fra private har variert fra 10-6.000 kroner.  Bedrifter og organisasjoner sine bidrag er i størrelsesorden 500-30.000. Vi håper at dette vil redde liv!